Microsoft E3 konferencia – Kinect a köbön

Egymást érték a játékbejelentések, és szinte mindenbe beleerőszakolták a Kinect támogatást.

Microsoft E3 konferencia – Kinect a köbön

I. oldal

Akárcsak tavaly, most is a Microsoft előadása indította az E3-at. Már a show nevéből sejthető volt, hogy ez a másfél óra nagyrészt a Kinectről fog szólni, de azt még mi sem gondoltuk, hogy ennyire erre lesz kihegyezve, az MS-nél idén a vízcsapból is ez folyik, csak néhány cím maradt Kinect free. Aki az egész konferenciát megnézné így utólag, az megteheti például az IGN oldalán: klikk.

Miután sötétbe borult a terem, a kivetítőkön a Modern Warfare 3-é lett a főszerep, és amit láttunk az az egész előadás egyik legmegkapóbb része volt.  Az egyjátékos kampányból mutattak pár nagyon hangulatos percet, úgy látszik tényleg kitesznek magukért a srácok. Jóval később az is kiderült, hogy a Modern Warfare 3-nál is Xbox 360-ra jelennek majd meg először a DLC-k, és csak később a többi platformra. Aki egy kicsit több gameplayre kíváncsi az látogasson el erre.

Ezután következett egy kis Tomb Raider bemutató a játék elejéből. Azt leszámítva, hogy az ifjú Larának az alatt a pár perc alatt vagy hatszor illett volna meghalnia, az előzmény TR nagyon komolynak tűnik. A grafika sötétebb, valószerűbb, a látottak pedig kegyetlenek, érezni a lány kétségbeesését és a helyzet kilátástalanságát. A történet szerint Lara hajótörés áldozata lesz, és egy szigeten kell azzá a kalandorrá válnia, akit már ismerünk. Itt még nyoma sincs a kemény Larának, de az erős túlélő ösztöne már megvan. Ennek az ösztönnek a kivetítése lesz a játék „segítség” rendszere, ami az arcunkba világítja a használatra érdemes tárgyakat, ha akarjuk.

Gyorsan váltották egymást az események a színpadon, Lara után az EA Sports vezetője beszélt pár sorban arról, hogy a jövőben mennyi játék kap majd Kinect támogatást. FIFA, Madden NFL, Tiger Woods, amit csak akartok. A Sims 3 új kiegészítője is behozza a Kinect támogatást, de csak a hang általi vezérlés formájában.

A játékok sorolgatása után megint érdekessé vált a show, dr. Ray Muzyka jelent meg a színen és hát ezzel mi más is jöhetett volna, mint egy kis Mass Effect 3 bemutató! Kinecttel… Igen, a pár napja netre került kép bár lehet, hogy photoshoppolt volt, a valóság mégis az, hogy az ME3-ban lesz Kinect támogatás. Már egy ideje mindenkinek azon jár az agya, hogy ez hogy lehetséges, de nem kell semmi komolyra gondolni, nem fogunk Shepard helyett kalimpálni ezután sem, a Mass Effect is csak a hangvezérlésre kap lehetőséget. A beszélgetéseknél felolvashatjuk, hogy melyik opciót szeretnénk a dialóguskerékről, hogy aztán karakterünk mondjon valami teljesen mást (ME sajátosság).

Muzyka helyét az Ubisoft vezére vette át egy kis Ghost Recon bemutató erejéig, biztosítva mindenkit, hogy mostantól minden Ghost Recon játékban lesz Kinect támogatás. Ez volt az első bemutató, ami tényleg használta is a Kinectet, bár a hasznosságáról megoszlanak a vélemények a szerkesztőségben. A Kinect segítségével bütykölhetjük fegyverünket, szétkaphatjuk és cserélgethetjük a részeit, vagy akár célozhatunk és lőhetünk is vele. A fegyver szerelgetése nem volt éppen gyors, de szórakoztatónak tűnt, a lövöldözésről ez már nem mondható el. Mivel csak a két kezünk áll rendelkezésre, az egyikkel a célzás ment, a másikkal azt jelezte a játékos, hogy ő most lőni szeretne, mindezt egy céllövölde pályán és még ott is rémesen lassan fordult rá az „ellenfelekre”. Ezt remélhetőleg érzékenyebbé teszik a végleges játékra, de az FPS játékok jövője még így sem ebben rejlik. Valószínűbb, hogy a Kinect csak támogató hardver lesz a jövőben, a főszerep marad a kontrolleré.

Már tavaly megmutatta az MS, hogy a Dashboard sokat fog fejlődni, és a Kinect általi irányítás egyre jobban átveszi majd ott is a teret. Ma is láthattuk, hogy hangirányítással hová juthatunk: miközben a teszterlány arcán egy izzadságcsepp gördült végig nehogy elrontson valamit. Kiderült, hogy jön Xbox-ra a Youtube és a Bing! Előbbi rengeteg plusz tartalmat jelent, utóbbit először nem tudtuk hova tenni, de hamar kiderült milyen hasznos is valójában. A Binget ugyanis rászabták a boxra, és bármire is keresünk (csak kimondva), megkapjuk azt rendszerezve a kínálatból. Szeretjük a LEGO játékokat? Keressünk rá, ott lesz az orrunk előtt az összes, nem kell a boltban turkálni értük. Vagy egy Harry Potter filmet néznénk meg? Csak közöljük a Bing-gel, hogy erre vágyunk és már előttünk is az összes kölcsönözhető film. Kimondjuk melyiket akarjuk megnézni és már indul is. Ezen felül, bár ez minket nem igazán érint, jön az élő TV adás nézésének lehetősége is. Egyre több csatornát állít maga mellé a Microsoft, így amerikában már idén bőven lesz miből válogatni, de az európai országok némelyikében is lesznek már fogható adók (Anglia és Franciaország pl.).

II. oldal

Kiderült, hogy érkezik az UFC is Xbox Live-ra, sok interaktív opcióval, de a következő nagy durranás a Gears of War 3 bemutató volt, melyben CliffyB és ICE-T mutatott be pár percet a játékból. Utóbbi ráadásul azt is elmondta, hogy a Horda módhoz új számot is írnak a bandájával. Ámen. Amit láttunk az körülbelül alátámasztotta azt, amit a béta alapján gondoltunk a játékról (jó lesz, de nem váltja meg a világot), kíváncsian várjuk a teljes változatot.

Megint sötétség, Crytek logó, jön a Kingdoms? Nem, az alábbi trailer a Ryse-ról szól, amiben egy római harcost alakíthatunk és a Kinect segítségével mi magunk gyakhatjuk majd le a gaz ellent. Bal kéz pajzs, jobb kard, de ha épp belefér, akkor le is fejelhetjük a szemben álló szerencsétlent. Kukkantsátok meg a trailert, érdemes, mert ez volt az első játék ami érdemben használta a mozgásérzékelő funkciókat.

Az valószínűleg nem nagy újdonság az Xbox-os tábornak, hogy idén 10 éves a Halo sorozat. Ennek megünnepléseképpen érkezik az első rész felújított változata Xbox 360-ra, olyan multi résszel, hogy minden rajongó elcsöppen majd. Megjelenés novemberben, lehet készülni, például az alábbi hangulatkeltővel:

Egymást követték a nagy sorozatok, alighogy végetért a Halo trailer már jött is a Forza 4. Megerősítették, hogy lesz Kinect támogatás, de kb. ennyi. Kaptunk egy új trailert, élő demózás ezúttal nem volt.

Peter Molyneux neve az utóbbi időben egyet jelent a Fable sorozattal és erre most sem akart rácáfolni. Fellépett a színpadra és bejelentette a Fable – The Journey-t, amiben (meglepetés) lesz Kinect támogatás. Ebben a játékban azért nem volt könnyű elképzelni hogyan, de aztán megmutatták nekünk. Karakterünk magától mozog, mi csak kezünkkel varázsolgatunk (on-rail caster?). Az előadás után meg is kérdezték Molyneux-ot, hogy akkor ez most hogy is lesz nyílt világú? Közölte, hogy hát úgy, hogy mi eldönthetjük hol álljon meg karakterünk az úton, és az elágazásoknál merre menjen…

Az új Fable-t egy érdekes bejelentés követte: a PC-n már elhíresült Minecraft tiszteletét teszi Xbox 360-on is, télen érkezik majd. Exkluzív cím lesz, így a többi konzolra biztos nem jön.

Innentől kezdve egy ideig a gyerekeké volt a főszerep. A Microsoft összeállt a Disney-vel, és létrehozták a Kinect Disneyland Adventures-t, amiben lemodellezték Disneyland egészét. Akárcsak a Kinect Adventures, ez is tele lesz mini-játékokkal, amikben a már ismert karakterekkel találkozhatnak a fiatalok.

Ezután láthattunk egy kicsit az új Kinect Star Wars-ból, ami egy on-rail játék, tehát nekünk nem kell mozognunk, csak csapkodni a karddal és használni az erőt. A célközönség itt is a fiatalabbak, ez elég egyértelmű lett a bemutató alatt.

A Star Wars játékról viszont már régóta tudunk, sok újat nem tudnak mutatni a témában, így sokkal érdekesebb volt Tim Schafer felbukkanása a porondon. Mint kiderült a Double Fine egy Szezám utca alapú játékra gyúr, melynek címe „Once upon a monster” lesz. Schafer most is elemében volt, elsütött pár poént és bemutatott egy-két feladatot a játékból, amiben apa és fia együtt játszhatnak.

Ezután megjelent Kudo a színen, hogy a Kinect Fun Labs-ról beszéljen. Ez a Dashboard kiegészítése és mától elérhető minden boxra. Több érdekesség is van benne: például beszkennelhetjük magunkat és a gép az arcunkat és ruhánkat alapul véve készít nekünk egy avatárt. Ugyanígy szkennelgethetjük majd játékainkba különböző tárgyainkat, így pl. saját gördeszkánkat vagy plüssállatkánkat. Mutattak még egy olyan programot is amiben az ujjunkkal rajzolgathattunk, de az eléggé 5 perces mókának tűnt.

Érkezik a Kinect Sports Season 2 is, hat új sportággal, az előd nyomdokaiban haladva (az amerikai focit és a golfot be is mutatták).

A Harmonix a Dance Central 2-vel érkezett. Az első rész jelenleg az egyik legjobb táncolós játék konzolokra, a folytatás pedig rátesz erre egy lapáttal. Lesz benne rendes sztorival megáldott kampány mód, táncolhatunk akár ketten is egyszerre és importálhatjuk az első rész számait bele (ha megvan az első rész), így összesen több mint 100 számra rophatjuk.

 

Zárásképpen ismét sötétbe borult a terem, a hangulat a tetőfokára hágott az utolsó bemutatóra. Ki nem találnátok mi érkezik... vagy mégis? Master Chief újra akcióba lendül 2012-ben, ráadásul kapásból egy trilógia kezdőrésze lesz a Halo 4. Na tegye fel a kezét aki komolyan elhitte a „Finish the fight” után, hogy vége a szériának.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward