Microsoft: az e-mailek 97 százaléka spam

A Microsoft a napokban tett közzé egy biztonságtechnikai jelentést, amelyben a szakemberek kifejtették: napjainkban a teljes e-mail forgalom több, mint 97%-át teszi ki a spam, avagy a kéretlen reklámlevél áradat. Az elemzések szerint ma már 1000 számítógépből 8,6 gép fertőzött (statisztikai adat, mielőtt valaki félreértené), de a jelentésből az is kiderül, hogy a hackerek nagy része már az Office csatolmányok és a PDF dokumentumok biztonsági réseit használják a gépek különböző malware fájlokkal, illetve vírusokkal történő megfertőzésére. Az elemzés egy ranglistát is tartalmaz a különböző országok fertőzöttségi szintjével kapcsolatban: a legtöbb vírusos, illetve malware kóddal fertőzött számítógép Oroszországban és Brazíliában található, ezeket követi a ranglistán Törökország, valamint Szerbia és Montenegró. Brazíliában főleg az on-line banki fiókokat érinti szélesebb körben a fertőzés. Koreában pedig a Win32/Virut és a Win32/Parite névre hallgató kártékony kódok dominálnak.

Microsoft: az e-mailek 97 százaléka spam

A Microsoft a napokban tett közzé egy biztonságtechnikai jelentést, amelyben a szakemberek kifejtették: napjainkban a teljes e-mail forgalom több, mint 97%-át teszi ki a spam, avagy a kéretlen reklámlevél áradat. Az elemzések szerint ma már 1000 számítógépből 8,6 gép fertőzött (statisztikai adat, mielőtt valaki félreértené), de a jelentésből az is kiderül, hogy a hackerek nagy része már az Office csatolmányok és a PDF dokumentumok biztonsági réseit használják a gépek különböző malware fájlokkal, illetve vírusokkal történő megfertőzésére. Az elemzés egy ranglistát is tartalmaz a különböző országok fertőzöttségi szintjével kapcsolatban: a legtöbb vírusos, illetve malware kóddal fertőzött számítógép Oroszországban és Brazíliában található, ezeket követi a ranglistán Törökország, valamint Szerbia. Brazíliában főleg az on-line banki fiókokat érinti szélesebb körben a fertőzés. Koreában pedig a Win32/Virut és a Win32/Parite névre hallgató kártékony kódok dominálnak.

A Message Labs névre keresztelt biztonságtechnikai vállalat szakembere, Paul Woods teljesen meglepetten reagált a Microsoft által kiadott elemzésekre. Szerintük egy széleskörű felmérés alapján a teljes e-mail forgalomnak "csak" a 81%-át teszik ki a kéretlen levelek. Akár egyik, akár másik szám a reális, mindenképpen durva tény, hogy hatalmas méreteket ölt a spam forgalom.

A Microsoft illetékesei szerint az embereknek nem kell pánikba esniük a hatalmas spam arány láttán. A Microsoft Nagy Britanniában található részlegének biztonságtechnikai vezetője, Cliff Evans nyilatkozott a BBC News munkatársainak. Szerinte a jó hír az, hogy ezeknek a leveleknek a többsége sosem kerül a felhasználók elektronikus postaládájába, ezek közül mindössze néhány levél ér célt. Ed Gibson, a Microsoft másik biztonságtechnikai szakembere hozzátette, hogy a netes bűnözők mostanában nem a szoftverek biztonsági réseinek kutatására és kihasználására álltak rá, hanem egy másik sebezhető pontra: a felhasználókra.

A szélessávú internetkapcsolat, a modern operációsrendszerek és az egyre gyorsabb konfigurációk segítségével ma már sokkal egyszerűbb spamek milliárdjait elküldeni, mint régen. A gondot most ez jelenti, hiszen három vagy négy évvel ezelőtt a technológia ekkora mértékű spamfertőzést még nem tett lehetővé az akkori technológia.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward