Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

Hosszú ideig vártunk rá, de végül megérkezett a Metal Gear Solid saga legújabb felvonása, mely bár még nem a teljes értékű folytatás, de vétek lenne átsiklani felette.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

1. oldal

A Metal Gear Solid sorozat rajongótábora újabb piros betűs ünnepet róhat fel a naptárba, ugyanis megjelent a széria legújabb része, egészen pontosan annak előfutára, a Ground Zeroes. Az előző mondatból kitalálhatjátok, hogy emlékezetes darab lett. És hogy miért csak előfutár? Mert a teljes értékű, The Phantom Pain névre hallgató folytatás csak valamikor a jövőben jelenik meg, a mostani tesztalanyunk az előzményekre fókuszál és ad egy kis bepillantást a játékmenetbe és a sztoriba. Néhányan fizetős demónak is csúfolták a programot, főleg amiatt, hogy előzetes információk alapján mindössze 2-3 órányi játékidőt kínál Kojima csapatának alkotása. A végleges verziót kipróbálva azonban mindenkit megnyugtathatunk, hogy ennél azért árnyaltabb a kép, és nem mondanánk lehúzásnak a játékot, annál is inkább, mivel ára mindössze fele a szokásosnak.

A képek az újgenerációs konzolok verzióiból származnak

Az MGS széria cselekményszála (vagy inkább cselekménylabirintusa) már több mint másfél évtizede egyre csak bonyolódik, legutóbb az eredetileg PS Vitára készült Peace Walkernél pillanthattunk bele Hideo Kojima agyszüleményébe. Ebben a világ legjobb katonájának számító, ám az Egyesült Államok hadseregét maga mögött hagyó Big Boss, bajtársaival létrehozta saját katonai szervezetét, mely haza, nemzetiségek és határok nélkül működve ott avatkozott be a helyi konfliktusokba, ahol megfizették őket. A zsoldoscsapat egy tengeri olajfúrótornyot kibővítve megépítette saját bázisát is, a Mother Base-t, és tárt karokkal várta a világ minden tájáról származó katonákat és tudósokat. A teljes történet MGS játékhoz híven tele volt csavarokkal és árulással, mely kiváló alapot szolgáltatott egy folytatáshoz, amit meg is kaptunk a Ground Zeroes képében. Félve mondanánk bármi konkrétat az új játék történetéről, hiszen azzal nagy élménytől fosztanánk meg a leendő játékosokat, ezt ugyanis első kézből kell megtapasztalni. Aki csak egy kicsit is érdeklődött a korábbi részek sztorija iránt, az valószínűleg tapsikolva és szájtátva fogja hallgatni a dialógusokat, illetve figyelni az eseményeket, ugyanis ilyen szempontból ismét kitettek magukért a fejlesztők.

Hogy teljes pompájában élvezhessük a cselekményt, nem árt tisztában lenni a széria korábbi részeinek történéseivel (főleg a Peace Walkerrel), de akkor sincs veszve semmi, ha valakinek kimaradtak ezek. A főmenüből ugyanis elérhető egy „háttérsztori” lehetőség, ami leírja, hogy mik történtek korábban. De játék közben is lesznek beszélgetések, amik rávilágítanak egy-két homályos foltra. És persze ezúttal se tessék elnyomni a végefőcímet, ugyanis mint mindegyik MGS alkotásnál, úgy itt is egy olyan beszélgetés vár ránk, amit meghallgatva megfordul körülöttünk a világ. Visszatérve egy gondolat erejéig az átvezető videókra, a szériára jellemző egy órás animációk ezúttal hiányoznak, ezúttal csak a játék elején és végén van egy-egy 8-10 perces videó. A lezárásnál azért tessék megkapaszkodni, én magam összeszorított farpofákkal izgultam végig a záró képsorokat.

2. oldal

A Ground Zeroes nevű missziót befejezve biztosan sokan fel fogják hozni, hogy nagyon rövid a játék, de ez csak bizonyos szempontból igaz. Tény, hogy mindössze egyetlen olyan küldetés szerepel benne, amely kapcsolódik a fő történetszálhoz, ezt pedig nehézségi fokozattól, illetve játékstílusunktól függően 2-3 óra alatt végig lehet tolni. Igen ám, de a főküldetés teljesítése után megnyithatunk öt speciális missziót, melyek további órákra a TV elé köthetnek bennünket. Ezek között van egy-egy konzolexkluzív küldi is, melyekben Raidennel (Xbox 360-on), illetve a poligonszegény MGS1-es Snake-kel (PS3-on) teljesíthetjük az extra jelenetekkel kibővített főküldetést. Mindent egybevéve könnyedén eltölthetünk akár 7-8 órát is a Ground Zeroes-zal, de akár még kicsivel többet is, attól függően, hogy mennyire vagyunk maximalisták. Ha ugyanis magas értékeléseket akarunk kapni a küldetésekért, akkor hibátlanul kell megcsinálnunk azokat, riasztások nélkül. Közvetve még más játékosokkal is összemérhetjük tudásunkat, ugyanis teljesítményünket jegyzi a játék, és feltölti azokat egy központi szerverre.

No de elég a történet és a küldetések feletti ömlengésből, lássuk, hogy a játékmenet hozza-e az elvárt színvonalat? Hölgyeim és Uraim, nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy Kojima és csapata tökéletesítette a korábbi részek játékmenetét. Megtartva az eddigi Metal Gear Solidok legjobb elemeit, és elhagyva a rosszakat, a Ground Zeroes az eddigi leggördülékenyebben működő eleme lett a szériának. A lehetőségek tárháza ebben a felvonásban sem csorbult, jómagam az első fél órát azzal töltöttem el, hogy a különféle harci, lopakodási taktikákat próbálgattam. Mozoghatunk különféle pozíciókban (kúszva, guggolva, sétálva, szaladva), mindenhova fel tudunk mászni, ami emberi magasságban van, nem állják utunkat a másfél méteres kerítések és hasonló akadályok (helló Garrett). Snake kapott egy új mozdulatot is, mely angolul a Quick Dive névre hallgat, ez tulajdonképpen egy vetődés, amit használva egy pillanat alatt földre vethetjük magunkat. Nagyon hasznos lehetőségről van szó, hiszen ha fedezék mögé, vagy nagy fűbe vetjük magunkat, akkor elkerülhetjük, hogy észrevegyenek a rosszfiúk.

És persze a régi ismerősöket sem kell hanyagolnunk, legyen szó akár közelharcról, akár lőfegyverekről. A CQC (Close Quarters Combat) rendszer hatékonyabb, mint valaha, hiszen nemcsak kiüthetjük vele ellenfelünket, hanem elvehetjük a fegyverét, illetve szorító fogásba is vonhatjuk, ami után kifaggathatjuk. így jutva információkhoz. Ez utóbbi nagyon hasznos lehetőség, hiszen extra fegyvereket, lőszereket vagy akár háttéranyagokat tartalmazó magnókazettákat is találhatunk a pályákon ennek segítségével. Ami a lőfegyvereket illeti, különféle pisztolyok, puskák és gépfegyverek is akadnak a játékban, amelyek mindegyikét használhatjuk. Sőt, akár még a pályákon lévő járművekbe is bepattanhatunk, legyen szó teherautóról, dzsipről, vagy harckocsiról.

3. oldal

Tökéletes játék persze nem létezik, és ez igaz a Ground Zeroes-ra is. Leginkább az zavart bennünket, hogy a mai (lopakodós) játékok rákfenéjének számító játékelemek itt is felütik a fejüket. A regenerálódó életerő például nem maradhatott ki, ami miatt a tűzharcokban ritkán vagyunk nagy veszélyben. Elég kicsit meghúzódnunk a sarokban, és pár másodperc alatt begyógyulnak golyó ütötte sebeink. Ez alól csak a kritikus sérülések képeznek kivételt, amit egy nyugodt helyen kell ellátnunk, de ez is csak egy gombnyomásba kerül. Hol van már az MGS 3-ban látott zseniális sebesülés és gyógyítás rendszer, amikor magunknak kellett fertőtleníteni és összevarrni a sebeket. Ráncoltuk a szemöldökünket amiatt is, hogy a Batman, Thief és Hitman játékokhoz hasonlóan itt is van falon átlátás képesség, és megjelölhetjük a járőröző katonákat is, hogy mindig lássuk, merre járnak. (Ez valami új fétis lehet a fejlesztőknél, hogy mindenki használja.) Van továbbá egy úgynevezett Reflex mód is, ami nagyban megkönnyíti a lopakodást. Ugyanis ezt használva, ha észrevesz az ellenség, az idő folyása lelassul pár másodpercre, ilyenkor van egy kis időnk, hogy elintézzük a rosszfiút. Enyhén szólva is csalásnak nevezhetőek ezek a játékelemek, amik csak rontják a játékélményt. Szerencsére a regenerálódó életerőt kivéve minden „segítséget” ki lehet kapcsolni. Tessék ezt megtenni már rögtön az elején, hiszen nem olyan nehéz játék a Ground Zeroes, felesleges taccsra vágni az általa nyújtott kihívást.

Most pedig vessünk egy pillantást a technikai részletekre. A Metal Gear Solid tagjai mindig híresek voltak arról, hogy az aktuális konzolgeneráció legjobban festő játékai közé tartoztak, és a Ground Zeroes sem hoz szégyent az MGS névre. Mi a PlayStation 3-as verziót teszteltük, és még ennél is elállt a lélegzetünk, amikor először elindítottuk a főküldetést, hihetetlen, hogy egy PS3-ból mit ki tudtak sajtolni a fejlesztők. A játék éjjel játszódik, egy bázison, amelyet épp egy vihar próbál minél inkább megtépázni. A sötétség, eső és szél hármasa olyan hatást kelt, amely időnként vizuális orgazmust okozhat. A karakterek (főleg Snake) modelljeit sem hanyagolták el a fejlesztők, az animációk pedig ismét tökéletesek. Az elmondottak alapján könnyedén 10/10-et érdemelne a játék a látványra, de van az éremnek egy, ha nem is sötétebb, de árnyaltabb fele. A sztoriküldetés mellett megnyitható missziók között ugyanis van olyan, ami nappal, száraz időben játszódik, és sajnos ott azért kibuknak a gyengébb hardverből eredő hiányosságok. Jobban szembetűnik, hogy a textúrák már nem túl részletesek, és a poligonszám sem elég magas bizonyos helyeken. Az újgenerációs verzióknál már egy fokkal jobb a helyzet, a magasabb felbontásnak köszönhetően sokkal jobban mutatnak még a mellékküldetések is. Úgy érezzük, hogy az összképet tekintve így is jó osztályzatot érdemel a Ground Zeroes, és bízunk benne, hogy a Phantom Pain még ennél is szebb lesz.

És ha már a technikai dolgokról beszélünk, nem lehet elmenni szó nélkül Snake új szinkronhangja mellett sem, a főszereplőt ugyanis sokak nagy bánatára már nem David Hayter szólaltatja meg, hanem Jack Bauer, akarom mondani Kiefer Sutherland. A tősgyökeres MGS rajongóknak bizonyára nagyon furcsa lesz az új szinkronhang, jómagam is szívesebben látnám (azaz hallgatnám) Haytert, hiszen mégiscsak ő Snake. De ki kell hangsúlyoznunk, hogy a hollywoodi sztár sem végzett rossz munkát, valójában itt-ott hozza azt, amit Hayter is. Csak ne ugrana be állandóan valamelyik jelenet a 24-ből, amikor megszólal. Amibe viszont nem tudunk belekötni, az a zene. Harry-Gregson Williams ismét visszatért, hogy megkomponálja a szériakövetkező zenéjét, és nem is kellett csalódnunk benne. Bár a tradicionális MGS téma nem csendül fel (ejnye Harry), így is nagyon ütős lett a felhozatal, a zenei aláfestés rengeteget ad az amúgy is remek atmoszférához.

4. oldal

Az első információk napvilágra kerülése után kételkedtünk benne, hogy Ground Zeroes hozni tudja az MGS széria során megszokott minőséget, de a játékot kipróbálva hamar elszálltak kételyeink. Bár a 6-8 órás játékidő kissé lehúzná az értékelést, nincs szívünk 90%-nál alacsonyabbra értékelni a játékot. Hiszen a játékmenetbe nem igazán tudtunk belekötni, technikailag is rendben van Kojima (és csapata) alkotása, egyedül csak azt sajnáljuk, hogy még sokat kell várnunk a folytatásra.

Platformok: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One

Tesztelt platform: PlayStation 3

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward