Mesterséges intelligenciával a malware-készítők ellen

A mesterséges intelligenciára támaszkodó módszer segítségével könnyebb lesz azonosítani a kártékony kódok íróit, de plágium-gyanú alkalmával is jó szolgálatot tehet az újítás.

Mesterséges intelligenciával a malware-készítők ellen

A programozóknak rendszerint sajátos stílusuk van, már ami a kód-formázását és a különböző technikai megoldásokat illeti, de ezt a stílust elég nehéz felismerni, főleg, ha az alkotó direkt valaki más stílusát próbálja másolni. A Wired információi szerint hamarosan könnyebb lesz azonosítani a különböző programok íróit, ehhez pedig néhány kódrészlet is elegendő lesz, így a kártékony kódok íróit könnyebben le lehet majd buktatni, valamint azokat is, akik jogtalanul emelnek át kódrészleteket egy program forráskódjából a saját alkalmazásukéba.

A kutatók a mesterséges intelligenciát hívták segítségül a probléma megoldásához, ami nyers kódban és lefordított binárisokban egyaránt hatékonyan fel tudja ismerni a kód készítőjét. Ehhez természetesen arra is szükség van, hogy rendelkezzenek olyan kódrészletekkel, amelyek biztosan az adott programozótól származnak, csak úgy lehet sikeres az azonosítás.

A megfelelően tréningezett neurális hálózat képes felismerni az adott programozók munkáját a kód struktúrája alapján, ehhez természetesen a programozótól származó mintakódokat használja. A sikeres azonosításhoz nem szükséges több ezer sornyi mintát használni, az esetek többségében elég lehet néhány kódrészlet is.

Galéria megnyitása Digitális ujjlenyomatokra vadásznak A Google Code Jamre támaszkodó tesztben a mesterséges intelligenciára támaszkodó technológia viszonylag pontosan megállapította, mely programkódok mely programozóhoz tartoznak, de azért bőven hibázott is. A mintakészlet összesen 600 programozó kódjaiból állt össze, mindegyiktől 8 példakódot használtak fel, az azonosítás pedig 83%-os hatásfokkal történt, ami alapvetően nem rossz, de még van hova fejlődni.

A technológia persze így is nagy segítség lehet egy-egy vizsgálat alkalmával, hiszen segítségével könnyebben és gyorsabban meg lehet majd állapítani, hogy a különböző kártékony kódok mögött mely programozó, illetve programozó-csapat bújik meg. A plágium-gyanúnak is sokkal könnyebben és eredményesebben utána lehet járni, ugyanis a mesterséges intelligencia nagyon gyorsan ki tudja szűrni az azonos programrészeket és az azonos programozói stílust is hamar felismeri, így nehezebb lesz a programkódok illegális átemelése. Ez mindenképpen jó hír.

A pozitívumok mellett azonban a negatívumokról is érdemes említést tenni. Az új módszernek köszönhetően az anonimitás mindenképpen csorbát szenved, hiszen a nyílt munkák mögött álló programozókat is könnyebb lesz azonosítani, hiába vált az ember felhasználói fiókokat és hiába törekszik a „nyomok eltűntetésére”. Tehát az algoritmus végleges változatát úgy kell majd használniuk az illetékeseknek, hogy egészséges egyensúly maradjon a biztonság és az esetenként szükséges anonimitás között. Hogy ezt sikerül-e kivitelezni? Idővel kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap