Memóriafejlesztő betűtípust dolgoztak ki Ausztráliában

Az újfajta font a felmérések szerint szignifikánsan növeli, hogy mennyire emlékezünk abból, amit olvasunk.

Memóriafejlesztő betűtípust dolgoztak ki Ausztráliában

A melbourne-i RMIT Egyetem üzleti viselkedés kutató laborja és a dizájn kutatócsoport tagjai pszichológiai és dizájnteóriák alapján fejlesztették ki a Sans Forgetica névre keresztelt betűtípust. Amely szakértők szerint komoly segítség lehet a vizsgákra készülő hallgatók, de más, tanulni vágyó emberek számára is. Az új fontot az egyetem 400 hallgatójának részvételével tesztelték. Az eredmények alapján a diákok az Ariallal gépelt szöveket olvasva az információk 50 százalékát tudták visszaidézni, a Sans Forgetica használata esetén viszont ez az arány átlagosan 57 százalékra nőtt.

Stephen Banham, a fejlesztő csapat tipográfus szakértője szerint a betűk titka, hogy azok szokatlan módon hét fokkal hátrafelé, vagyis balra dőlnek, és nem folytonos vonalakkal vannak megjelenítve, hanem „lyukasak”. Az agy pedig természetes módon igyekszik kiegészíteni a betűk szaggatott rajzát, ami lassítja az olvasási sebességet, és egyúttal javítja a szövegre való emlékezés képességét.

Galéria megnyitása

Janneke Blijlevens marketingoktató elmondása szerint is az olvasás megnehezítése rejti az új betűtípus titkát. Ha valamit meg akarunk tanulni olvasás közben, kifejezetten jót tesz, ha akadályok bukkannak fel utunkban, a túl könnyen végrehajtott feladatok ugyanis sokkal kevésbé hajlamosak emléknyomokat kreálni, magyarázza a szakértő. Az sem jó persze, ha valami túl nehéz, hiszen ha az olvasás során csak a betűk azonosítására koncentrálunk, a szavak értelmezésére nem marad energia. A Sans Forgetica viszont a jelek szerint pontosan ideális nehézséget teremt az olvasás során az emlékképzés elősegítéséhez.

A fontot kifejezetten vizsgákra készülő fiatal felnőttek számára fejlesztették ki, de a szakértők szerint az más korosztályok, idegen nyelveket tanulók vagy éppen memórizavarokkal küzdő idősek számára is hasznos segítség lehet. Blijlevens továbbá arra is kíváncsi, hogy az olyan tevékenységeket, mint a korrektúrázás, hatékonyabbá teheti-e a betűtípus. Banham szerint, aki eddig nagyjából 20 új fontot tervezett meg, a betűtípus jelenlegi formájában leginkább rövid szövegeken lesz használható, szóval az nem valószínű, hogy regényeket nyomtatnak vele, de nem is ez volt a cél.

A Sans Forgetica OpenType fájl és Chrome-bővítmény formájában is beszerezhető az egyetem honlapjáról.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap