Megszületett a döntés, betiltja az USA a TikTokot és a WeChatet is

Előbb az üzenetküldőnek kell mennie, és de a TikTokot sem élvezhetik már túl sokáig zavartalanul az emberek.

Megszületett a döntés, betiltja az USA a TikTokot és a WeChatet is

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma adta hírül, hogy a hatalmas népszerűségnek örvendő TikTok, és a még nagyobb felhasználói táborral rendelkező WeChat is tiltott lesz Amerikában. Az illetékesek a WeChattel szemben szigorúbban léptek fel, a TikTok kapott némi haladékot.

Donald Trump még augusztusban figyelmeztette a TikTok és a WeChat üzemeltetőjét, a ByteDance-t és a Tencentet hogy a működési gyakorlatuk nemzetbiztonsági kockázatot rejt magában, és ha nem találnak megoldást a problémákra, akkor tiltással kell szembenézniük. A WeChat esetében nem igazán volt arra törekvés, hogy a szolgáltatás változást érjen el, a TikTok esetében viszont több tárgyalás is elindult, ezek viszont nem vezettek eddig eredményre.

Galéria megnyitása

Mivel a WeChat ügyiben semmilyen megoldás nincs kialakulóban, így a Kereskedelmi Minisztérium úgy döntött, hogy ezt a szolgáltatást már szeptember 20-tól betiltja. A TikTok esetében pedig a ByteDance november 12-ig kell megoldást találni az adatkezelés megbízhatóvá tételére. A Microsofttal való megbeszélések zsákutcába futottak, így az már biztos, hogy a TikTok üzemeltetése sehol nem fog a redmondiaknál landolni, viszont az Oracle elvileg még megállapodhat a ByteDance-szel.

Az Egyesült Államok mindkét szolgáltatás esetében arra hivatkozik, hogy a Kínai törvények értelmében a kormány bármikor kérheti arra a cégeket, hogy adatot szolgáltasson a felhasználóiról, és még a katonaság is hozzáférést szerezhet ezekhez az információkhoz. Természetesen a Tencent és a ByteDance is azt hangsúlyozta, hogy teljes biztonsággal kezelik az adatokat, de ez az Egyesült Államok álláspontján nem változtat.

Galéria megnyitása

Jelen állás szerint úgy fest a helyzet, hogy a Google és az Apple is kötelezően eltávolítja majd szeptember 20-án és november 12-én a szóban forgó alkalmazásokat a piacterekről az USA-ban. Innentől a szolgáltatásokat a felhasználók hivatalos forrásból nem tudják majd telepíteni. Viszont, akiknek fent van a készülékén a WeChat és/vagy a TikTok, az továbbra is működni fog, de frissítésekben már nem kell reménykedni. És a WeChat esetében pedig a fizetési lehetőség is letiltásra kerül az Egyesült Államokban.

Most, hogy a Huawei és más kisebb technológia cégek után a TikTok és a WeChat is az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújának áldozatául esett, lehet azon gondolkodni, hogy vajon milyen vállalat lesz a következő. Számos kínai technológiai cég van még, akikre az USA ráhúzhatja azt, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Mobilos fronton ott van például a OnePlus, ami a kínai BBK Electronics tulajdonában áll, de említhetnénk a drónpiacot szinte egyedül uraló DJI nevét is, és még számos céget lehetne említeni.

A technológiai ipar szomorúan nézte az utóbbi időben, hogy ezek a vállalatok milyen könnyedén tudnak a politikai csatározásnak áldozatává válni. És, amíg az Egyesült Államokat Donalt Trump irányítja, addig ezen a fronton túl nagy változásra nem lehet számítani, mert a Kínával való amerikai félnek kedvező kereskedelmi megállapodás megkötése a jelenlegi elnök politikájának egyik kulcsfontosságú eleme. Korábban azt nyilatkozta, hogy ha belebukik, akkor sem adja fel ezt a törekvését.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap