Shop menü

MEGOSZTOTT NÉMI INFORMÁCIÓT A QUALCOMM AZ ADRENO X1 GPU-VAL KAPCSOLATBAN, AMI A SNAPDRAGON X SOROZATOT ERŐSÍTI

Az új GPU ütőképesnek tűnik a belsős tesztek alapján, de a végső kép úgyis majd csak az első független tesztek megjelenését követően alakulhat ki.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megosztott némi információt a Qualcomm az Adreno X1 GPU-val kapcsolatban, ami a Snapdragon X sorozatot erősíti

A Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységei köré épülő első noteszgépek, amelyek egytől-egyig a Microsoft új Copilot+ PC kategóriájába tartoznak, a tervek szerint 2024. június 18-án jelennek meg hivatalosan kereskedelmi forgalomban. Az újdonságok, amelyek korábban már bemutatkoztak, egy ideje előrendelhetőek, ám az első független tesztek érkezésére még várni kell, és igazából érdemes is megvárni őket, mielőtt meghozzuk a végső döntést. Fájó pont lehet, hogy a Windows 11 Recall szolgáltatása, ami első körben csak és kizárólag a Copilot+ PC kategóriába tartozó termékek számára válik elérhetővé, mégsem jelenik meg az említett napon, ugyanis a jelek szerint még dolgoznak rajta egy kicsit, teszteltetik a Windows Inider Preview Program résztvevőivel, és a visszajelzésektől függően teszik elérhetővé a funkciót, de majd csak hetek múlva.

Galéria megnyitása

Az új konfigurációk alapjául szolgáló SoC egységek legfontosabb tulajdonságairól már lehullott a lepel, az Adreno X1 sorozatú grafikus processzor felépítéséről azonban még nem beszéltek a Qualcomm illetékesei, pedig érdekes lett volna látni, mi lapul a motorháztető alatt. A napokban szerencsére megtört a jég, végre fény derült az új GPU legfontosabb képességeire, ami alapján már nem titok, hogy mire számíthatunk.

Az Adreno X1 jelölés az Adreno X sorozat első generációs tagját jelöli, ennek megfelelően a későbbi érkező verziók az X2-es és az X3-as jelzést viselhetik. Az aktuális GPU a hivatalos tájékoztatás alapján az X1-65 nevet viseli maximális kiépítés esetén, ahol az első számjegy az aktív shader processzortömbök számát, a második számjegy pedig az adott modellt jelöli. Ahogy az az előbbiekből is kiderült, maximális kiépítés esetén az Adreno X1 összesen 6 darab shader processzortömbbel rendelkezik, amelyek összesen 1536 FP32 ALU-t bocsátanak a rendszer rendelkezésére. A számítási teljesítmény maximum 4,6 TFLOP/s, órajelenként 96 texel feldolgozására van lehetőség, valamint másodpercenként maximum 72 gigapixelt tud feldolgozni a lapka. Az újdonság természetesen minden főbb API-t támogat, beleértve a DirectX 12.1-et a Shader Model 6.7-tel karöltve, a DirectX 11-et, az OpenCL 3.0-s, illetve a Vulkan 1.3-at is.

A Qualcomm belsős mérései szerint az Adreno X1-65 az Intel Core Ultra 7 155H-hoz képest, ami 8 Xe maggal rendelkezik, 1080p-s felbontás alatt többnyire ugyanakkora, illetve nagyobb teljesítményt tud felmutatni, igaz, azt nem árulták el, az egyes játékok pontosan milyen beállítások mellett futottak. A független tesztekből ennél sokkal-sokkal több információra derülhet majd fény, amelyek alapján egyértelműen látszani fog, milyen teljesítményre képes élesben a Qualcomm új fejlesztése. Az is látszani fog, az egyes notebook-dizájnok mekkora hatást gyakorolnak a teljesítmény alakulására, ugyanis hűtés és tápellátás terén egészen biztosan lesz némi szórás a kínálatban.

Galéria megnyitása

A gamereket az Adreno Control Panel várja, amelyen keresztül különböző optimalizációk érkezhetnek a friss és meglévő játékokhoz. A tervek szerint a vállalat legalább havi szinten szeretne friss drivereket kiadni. Ezen a téren hasonló lesz a helyzet a nagy videokártya-gyártók által alkalmazott gyakorlathoz, vagyis az új játékokhoz jó eséllyel időben érkezhetnek meg az akár nulladik napi optimalizációk is.

Galéria megnyitása

Sajnos független tesztek eredményei egyelőre nem állnak rendelkezésre, így várni kell néhány napot annak érdekében, hogy teljes mértékben tisztán láthassunk az újdonságok teljesítményét illetően.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére