Shop menü

MEGLÖKI A JELSZÓMENTES FIÓKHASZNÁLAT SZEKERÉT A GOOGLE

A vállalat szeretné a felhasználókat most már ebbe az irányba terelni, ezért erőteljesebben hívja fel a figyelmet a lehetőségre.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Meglöki a jelszómentes fiókhasználat szekerét a Google

A Google már hosszú ideje annak a híve, hogy a felhasználók alkalmazzák a jelszómentes belépési lehetőségeket, ha egy mód van rá. Azonban a vállalat valószínűleg úgy látja, hogy kevesekhez jut el ennek a híre, éppen ezért most úgy döntött, hogy változtat az eddigi stratégiáján.

A továbbiakban a vállalat már minden bejelentkezés alkalmával felhívja majd a figyelmet arra, hogy hozzák létre a belépőkulcsukat, azonosítókulcsukat, hogy ezáltal megkönnyítsék az életüket. Az alapértelmezett beléptetési módnak beállított azonosítókulcsok révén lényegesen gördülékenyebbé tehető a fiókoknál a bejelentkezés, és még biztonságosabb is ez a módszer, mintha a felhasználó a jelszavát vinné be minden egyes alkalommal.

Galéria megnyitása

A Google rendszer lehetőséget nyújt három különböző azonosítókulcs használatára. Igény szerint ki lehet választani ujjlenyomatos beléptetést, arcfelismerés, valamint az eszköz képernyőzárának a feloldását, ami ugyebár lehet akár PIN- vagy jelkód alapú is. Az egész ágazatban az jelenleg az általános cél, hogy a jelszómentes, beléptetőkulcsos fiókhasználatot elterjesszék és általánosan elfogadottá tegyék.

Eddig a Google esetében a beállításokban kellett a felhasználóknak kikeresni az azonosítókulcsok használatának lehetőségét, innentől azonban lényegesen egyszerűbb lesz majd a helyzet. A Google már eleve úgy kínálja fel a váltást, hogy egyetlen érintéssel oda lehet majd navigálni, ahol ezt be lehet kapcsolni. Az vállalat úgy gondolja, hogy ez nagyon fontos, azonban azt is hozzáteszi, hogy ettől függetlenül még a jelszavak is lényegesek és a részei marad az emberek életének. Csupán arról van szó az azonosítókulcsoknál, hogy egy fontos lépést teszünk előre.

Már tavaly szinte minden szolgáltatásra kiterjesztette a Google a jelszómentes beléptetési lehetőséget, így várható volt, hogy idővel határozottabban elkezdheti a felhasználókat ebbe az irányba terelni. Csak azok maradnak ki ebből egyelőre, akik Workspace fiókot használnak oktatási vagy munkával kapcsolatos céllal. A vállalat álláspontja szerint az azonosítókulcsok biztosítják a lehető legbiztosabb védelmet például az adathalász tevékenység ellen, ami az utóbbi időben különösen komoly problémákat okoz globálisan.

Galéria megnyitása

A cég bízik abban, hogy mostanra az emberek jelentős többsége használ már kétlépcsős azonosítást, és ilyen esetekben még kényelmesebbé válik az azonosítókulcsos fiókhasználat. Miután, akik ezzel a funkcióval lépnek be, azoknak már nem kell a második hitelesítési lépcsővel is szembenézni. A Google úgy veszi, hogy birtokában van az azonosításhoz használt eszköznek.

Elmondta a Google azt is, hogy nem áll azoknak az útjába, akik továbbra is elkötelezett hívei a jelszavak használatának, és nem is kívánnak ezen változtatni. Továbbra is lehet majd akár kizárólagosan is a jelszavakra támaszkodni. Teljesen le is tiltható az, hogy rendeszesen kínálgassa a rendszer az alternatív belépési lehetőséget. Csak annyit kell tenni, hogy le kell tiltani a beállításokban a Jelszó kihagyása, amikor erre lehetőség van opciót.

A hír kapcsán megjegyezhető, hogy már a legtöbb jelszókezelő szolgáltatás is támogatja a beléptetőkulcsok alkalmazását, így például a Dashlane vagy a 1Password. És azt is hozzá kell tenni, hogy akkor sincs nagy gond, ha az ember elveszíti azt a készüléket, amit elsődlegesen az azonosításnál használni szokott, mert ilyen esetekben lehet alternatív azonosítási formákkal élni. Több különböző eszközt is be lehet állítani az azonosítókulcsként (pl. Windows Hello is használható PC-n), illetve telefonszámmal vagy e-maillel is tudja magát átmenetileg azonosítani az ember.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére