Meglepően alacsony memória-késleltetést produkál a Ryzen 7 4700GE

A kínai TecLab munkatársai megkaparintottak egy asztali Renoir APU-t, amivel gyorsan készítettek is néhány tesztet.

Meglepően alacsony memória-késleltetést produkál a Ryzen 7 4700GE

Az asztali Renoir APU egységek bemutatkozására sajnos még néhány hónapot várni kell, ezek a termékek ugyanis majd csak idén szeptemberben rajtolhatnak el hivatalosan, így a velük kapcsolatos technikai részletekre is csak ekkor derül fény. Az új APU egységek persze már felbukkantak itt-ott, így elég sokat lehet tudni az egyes modellekkel kapcsolatban. A napokban a RZYEN 7 4700GE, egy energiatakarékos kiadás tűnt fel egy kínai online magazin virtuális hasábjain – ez lényegében egy 35 W-os TDP kerettel rendelkező APU lehet, ha a korábbi nevezéktanból indulunk ki.

Most persze nem is a TDP a lényeg, hanem a memória-késleltetés, ami a tesztek alapján meglepően alacsony. A Renoir APU egységek esetében fontos változás a Matisse, a Rome és a Castle Peak dizájn esetében használt CCX felépítéshez képest, hogy itt egy CCX tömbre nem 16 MB-nyi, hanem csak 4 MB-nyi, vagyis negyedannyi harmadszintű megosztott gyorsítótár jut. Mivel a Renoir esetében két darab négymagos CCX tömböt tartalmaz a lapka, így az L3 Cache kapacitása 2 x 4 MB, vagyis 8 MB lesz.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A kínai TecLab mérései szerint a Renoir lapka a DDR4-4233 MHz-es rendszermemória társaságában igen alacsony, mindössze 47,6 ns-os késleltetést produkált, ami szokatlanul alacsony. Egy RYZEN 9 3900X típusú processzornál, amely a Matisse lapka köré épül, nagyjából 60-70 ns-os késleltetésre lehet számítani ilyen memória-órajel mellett. A jelentős memória-késleltetés csökkenésnek a feltételezések szerint köze van a kisebb kapacitású L3 Cache-hez, ami nem tűnik logikátlan magyarázatnak.

A teszt egyébként egy RYZEN 7 4700GE típusú mérnöki tesztpéldány, valamint egy RoG Crosshair VII Impact X570-es alaplap felhasználásával készült – utóbbinál egy memóriacsatornára egy memóriafoglalat jut, ami a memória topológia miatt ideális kiépítésnek nevezhető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap