Shop menü

MEGLEPŐ ÚJÍTÁST HOZHAT A SAMSUNG KÖVETKEZŐ 200 MPIXELES SZENZORJA

Az érzékelő, ami a Galaxy S23 Ultrában bukkanhat majd fel úgy lesz képes több fényt befogadni, hogy kicsi szenzormérettel dolgozik.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Meglepő újítást hozhat a Samsung következő 200 MPixeles szenzorja

Szép lassan kezd körvonalazódni, hogy a Samsung harmadik generációs, 200 megapixeles érzékelője milyen felépítéssel rendelkezhet majd. Most arról kaptunk hírt, hogy a pixelméretet tekintve eltér majd az eddigi megoldásoktól, sőt mi több, teljesen külön úton jár majd minden eddig ismert Samsung érzékelőhez viszonyítva.

Az ISOCELL HP2 néven várják az érdeklődők azt a szenzort, ami a Galaxy S23 Ultra keretei között fog megjelenni, és az ISOCELL HP1, valamint a HP3 után ez lesz majd a harmadik érzékelő 200 MPixeles felbontással. De itt már nem az az érdekes, hogy 200 megapixeles lesz a képérzékelő, hanem az, hogy milyen módon fogja ezt elérni, milyen körítés lesz mellette.

Korábban a Samsung 0,64 és 0,56 mikronos pixelmérettel dolgozott, azt lehetett gondolni, hogy ezek közül lesz majd valamelyik a befutó, de most nagyon úgy fest a helyzet, hogy jelentősebb újításnak nézünk elébe. Az ISOCELL HP2 néven emlegetett egység 0,6 mikronos dizájnt valósíthat meg, és így nem 1/1,22 colos lesz a fizikai mérete, és nem is 1/1,4 hüvelykes, hanem nagyjából 1/1,3-1/1,33 közé várható. A Galaxy S22 Ultra kamerája egy 1/1.33 colos szenzort használ, szóval jelen állás szerint nagyjából maradhat a fizikai méret ugyanakkora, csak a szenzor felbontása fog egy jelentős növekedést felmutatni.

Galéria megnyitása

Korábban még nem láttunk a Samsungtól 0,6 mikronos szenzort, szóval egy teljesen új megoldás lehet majd ez, ami állítólag izgalmasabbnak ígérkezik, mint ahogy az elsőre tűnhet. Egy teljesen új ISOCELL technológiát is bejelenthet majd a szenzor ezzel az újítással együtt, de legalábbis egy jelentős fejlesztésre készül. Az a hír járja, hogy az érzékelő annak ellenére tud majd lényegesen több fényt befogni, hogy kicsi lesz a pixelek mérete. Ágazati források szerint kiváló FWC mutatóval rendelkezik majd, és az érzékelő pixelei között újfajta határolót fog alkalmazni.

Az FWC a Full Well Capacity rövidítése, és azt mutatja meg a szenzorok esetében, hogy az egyes pixelek szintjén az érzékelő mennyi elektron befogadására képes. A Samsung új 0,6 mikronos érzékelője pedig több mint másfélszer nagyobb fénymennyiséget ejthet majd csapdába, mint a 0,64 mikronos szenzor. Tehát kisebb méretben lehet jobb az ISOCELL HP2 érzékenysége, mint a HP1-nek volt. A Samsung pedig egyebek mellett egy új szintre emelt ISOCELL megoldással együtt hozhatja ezt össze, mivel elvileg változni fog a pixelek közötti határolók kialakítása, amik az áthallás csökkentésére szolgálnak elsődlegesen.

Galéria megnyitása

Azt egyelőre nem tudni, hogy a pixelek befogadóképességét ilyen mértékben hogyan tudná növelni a Samsung, de amennyiben ez megvalósul, annak számos fontos pozitívuma lesz. Az elkészült fényképeken érezhetően alacsonyabb lehet a zaj mennyisége, kisebb ISO érték mellett tud majd a kamera megfelelő záridőt elérni. Rosszabb fényviszonyok esetén jobb képeket lesz képes megörökíteni, így akár a csillagos égboltot is nagyobb részletesség mellett örökítheti meg. Továbbá a dinamikatartományra is jó hatással van ez.

Reméljük, hogy nem légből kapott információkról van szó, és a Samsung valóban képes lesz egy olyan 200 megapixeles szenzort összehozni, aminek a fényérzékenysége túlmutat majd a már meglévő megoldásokon. Ha pedig ez összejön, akkor valószínűleg más, olcsóbb érzékelők esetében is számítani lehet majd erre a megoldásra.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére