Meglepő technológia: fényképezés lencsék és fókuszálás nélkül

A Bell Labs kutatói egy igen ígéretes technológián dolgoznak, ami forradalmasíthatja a digitális fényképezést.

Meglepő technológia: fényképezés lencsék és fókuszálás nélkül

Egy olyan fényképezőgép, amely nem rendelkezik lencsékkel, illetve fókuszálni sem kell vele, mégis egyidejűleg akár több felvétel készítésére is képes, méghozzá többféle nézőpontból, amelyek aztán egy adott helyszínt különböző nézőpontokból mutatnak be, de kombinálásukkal akár nagyfelbontású felvételek gyors készítésére is van mód, kétségkívül forradalmasíthatná a digitális fényképezőgépek piacát. Azzal az új technológiával, amelynek fejlesztésén jelenleg is dolgoznak a kutatók, pont ilyen digitális fényképezőgépek készíthetőek - persze az eljárás a mobiltelefonok és táblák manapság használt kameráit is leválthatná, ha sikerülne kellő mértékben miniatürizálni.

A kutatók már készítettek egy olyan prototípust, amely a fenti tulajdonságokkal büszkélkedik, azaz nem tartalmaz lencsét, sőt, fókuszálni sem kell vele, mégis egyszerűen és hatékonyan használható. A prototípust a Bell Labs kutatócsapata fejlesztette ki Hong Jiang vezetése mellett. A megoldás különlegessége az, hogy a mérnökök a szokásos lencsét - ami általában műanyagból vagy üvegből készül - lecserélték egy LCD panelre, ami dinamikus apertúraként működik. A rendszer előnye, hogy egyetlen ilyen LCD panel apertúra mögött akár több képérzékelő lapka is elhelyezhető, ami komoly lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat.

Maga az LCD panel tulajdonképpen egy nagy apertúra-tömbként funkcionál. Az egyes képpontok egymástól függetlenül vezérelhetőek, így a fény előtt igény szerint utat nyithatnak, de ugyanakkor blokkolhatják is annak útját. A képpontokat meghatározott minta szerint kinyitogatva többféle nézőpontból készülhet kép ugyanarról a helyszínről - ezek a képek aztán kombinálhatóak is. A felvételek látszólag véletlenszerűek, ám mindegyik pillanatfelvétel összefügg, ugyanis ugyanazt a jelenetet rögzítik, de eltérő módon. Ez az a kulcs, amit a csapat ahhoz használ, hogy a pillanatfelvételek kombinálásával újra összerakja a képet. A pillanatfelvételeket a közöttük lévő kapcsolat elemzése és felismerése után össze lehet illeszteni, így elkészül a végső kép.

Az új kamera egyetlen szenzor és egyetlen nyitott képpont felhasználásával egyidejűleg egy képet készíthet, méghozzá sokkal-sokkal gyorsabban, mint a tradicionális fényképezőgépek. Mivel ehhez nincs szükség lencsére - illetve lencsékre -, így a lencsetorzítás okozta kellemetlenségekkel sem kell számolni, sőt, további jó hír, hogy a kész képen minden fókuszban van.

Ha a rendszerbe egy második képérzékelőt is szerelnek, akkor ugyanarról a témáról egy másik nézőpontból is készülhet kép, természetesen az első kép készítésével egy időben. Ezzel a módszerrel az elkészített képek kombinálásának köszönhetően javítható a végső kép minősége - hasonlóan ahhoz, ahogy a Nokia 808 PureView dolgozik - , de az eljárás arra is felhasználható, hogy különböző nézőpontokból készített képek szülessenek.

Nem túl szívderítő tény, de a Bell Labs prototípusa egyelőre sajnos túlságosan nagy ahhoz, hogy táblákba vagy okostelefonokba lehessen beépíteni, de abból kiindulva, hogy a rendszer mérete csökkenthető, a technológia idővel mindenképpen új lehetőségeket kínálhat a mobil digitális fotókészítés területén. Az eljárás sajátosságaiból adódóan a jelenleginél gyorsabban készülhetnek képek, így elkerülhető, hogy a kép bemozduljon, vagyis az, hogy végeredményként egy életlen, használhatatlan fotót kapjunk. Az eljárás nem alkalmaz mozgó alkatrészeket sem, ami segíthet a kamerák strapabíróságának, illetve kompaktságának növelésében. Reméljük, rövidesen hallunk még az ígéretes eljárásról.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward