Shop menü

MEGLEPŐ GPU-T TALÁLTAK EGY GEFORCE RTX 3090 HŰTŐJE ALATT

A rejtélyes GPU valószínűleg a GeForce RTX 3080 Ti első változatához készült, de mivel változtak a tervek, az így felszabaduló készleteket a GeForce RTX 3090 gyártásához csoportosíthatták át, ott mégis csak nagyobb a várható profit mértéke.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Meglepő GPU-t találtak egy GeForce RTX 3090 hűtője alatt

A német HardwareLuxx egyik olvasója egy érdekességbe futott bele a minap, amikor GeForce RTX 3090 Founders Edition videokártyájának gyári hűtését leszerelte. Hogy miért volt erre szükség? Lényegében azért, mert a gyári hűtés helyére folyadékhűtést szeretett volna felszerelni, amit aztán később meg is tett.

Előtte viszont a referencia hűtőt el kellett távolítani, valamint a GPU felületén található hővezető pasztát is letörölte annak érdekében, hogy friss paszta fölé kerülhessen a kiválasztott folyadékhűtő blokk. És ekkor érte a meglepetés, ugyanis a paszta eltávolítása után a jobb oldalon látható kép tárult elé.

Galéria megnyitása
Ahogy az a fotón is látszik, eredetileg egy GA102-25-KD-A1 kódnevű GPU-t készítettek az Nvidia üzemében, ám ezt később a jelek szerint nem az eredeti célra használták fel, hanem egy GeForce RTX 3090 Founders Edition videokártyára „forrasztották fel”, így a kódnevet GA102-300-A1-re kellett változtatni. És ennek megfelelően a GPU ID-jét is átírták, hogy a BIOS megfelelően ismerje fel a lapkát.

A korábbi pletykák alapján a GA102-250-KD-A1 karaktersor abszolút nem ismeretlen, ugyanis a GeForce RTX 3080 Ti kapcsán rendre ezzel találkozhattunk a szivárgások kapcsán. Ez a GPU eredetileg 82 aktív SM tömbbel rendelkezett, 320-bites memória-adatsínjéhez pedig 20 GB-nyi GDDR6X fedélzeti memória kapcsolódott volna az eredeti tervek szerint. Ugyanakkor egy másik kiépítés is keringett, amivel szintén kísérletezhettek az Nvidia mérnökei, ám itt már csak 78 aktív SM tömböt hagytak meg, a memória-adatsínre pedig 12 GB-nyi GDDR6X VRAM került, ennek megfelelően a 320-bites adatsín helyett 384-biteset használtak.

A GeForce RTX 3080 Ti körül változhattak a tervek, ugyanis január folyamán mégsem érkezett meg az új videokártya, újabban pedig egy 80 SM tömbbel ellátott, 384-bites memória-adatsínnel és 12 GB-nyi VRAM-mal szerelt példányról szólnak a hírek, ami várhatóan május folyamán debütálhat – erre a modellre GA-102-225-ös GPU kerülhet.

Pont emiatt válhattak „feleslegessé” a GA102-250-KD-A1-es grafikus processzorok, amelyek alapból 82 aktív SM tömbbel rendelkeztek, pontosabban inkább átszervezésről lehet szó: az Nvidiánál úgy dönthettek, ezeket a GPU-kat kifizetődőbb a drágább GeForce RTX 3090-es modell szolgálatába állítani, azon vastagabb a profit. A GeForce RTX 3080 Ti lényegében az 1499 dolláros GeForce RTX 3090 és a 699 dolláros GeForce RTX 3080 közé érkezhet. Noha a két videokártya között ár tekintetében óriási a szakadék, teljesítmény terén már nincs túl nagy mozgástér, így a GeForce RTX 3080 Ti esetében biztosítani kell, hogy ne rontsa a jóval drágább GeForce RTX 3090 piaci lehetőségeit.

Az új konfiguráció alapján az egyes modellek nem rontják majd egymás piaci pozícióját, plusz így gazdaságosan felhasználhatóak azok a GPU-k is, amelyek a GeForce RTX 3090 fedélzetén már nem kaphatnak helyet, mert nem hibátlan bennük az ehhez szükséges 82 SM tömb, de 80 hibátlan SM tömböt azért fel tudnak mutatni, így a GeForce RTX 3080-hoz pazarlás lenne őket felhasználni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére