Meglepetés: új x86-os processzort dob piacra a VIA

Az Isaiah II az Intel Bay Trail SoC egységei, illetve az AMD Kabini APU egységei ellen szállhat harcba, méghozzá igen jó esélyekkel.

Meglepetés: új x86-os processzort dob piacra a VIA

A VIA háza tájáról meglehetősen régen érkezett az utolsó olyan bejelentés, amely új processzor megjelenéséről számol be, most azonban végre megtört a jég. A vállalat bemutatott egy új 64-bites x86-os processzort, amely az Isaiah II kódnevet viseli.

Az új processzor a VIA műhelyében készült a korábban felvásárolt CenTaur Technology mérnöki gárdájának hathatós közreműködésével. A négymagos újdonság több modern utasításkészletet is támogat – repertoárjában egyebek mellett AVX 2.0 is szerepel. A 28 nm-es gyártástechnológiával készített termék a legmodernebbb multimédiás és kriptográfiai utasításkészleteket egyaránt támogatja. A szóban forgó processzor összesen négy processzormaggal és 4 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral büszkélkedik, maguk a processzormagok pedig 2 GHz-es magórajelen üzemelnek. Szerencsére már az is tudható, hogyan teljesít a termék riválisaival szemben, ugyanis az InfoComm 2014 alkalmával néhány teljesítményadatot is megosztott a gyártó.

A BGA tokozással érkező Isaiah II modell egy VIA alaplapon foglalt helyet, amely VIA VX11H lapkakészlettel rendelkezett. A termék teljesítményét egy AMD Athlon 5350-es (Kabini), illetve egy Intel Atom Z3770-es (Bay Trail) SoC teljesítményével mérték össze. Az Isaiah II elég jól szerepelt a tesztekben, pedig a három processzor közül pont az újonc ketyegett a legalacsonyabb órajelen.

SiSoft SANDRA teszteredmények

Ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, a VIA friss processzora az Intel Atom Z3770-es központi egységét, amely négy darab processzormaggal rendelkezik, és 1,5 GHz-es alap-, illetve 2,41 GHz-es Burst órajelen üzemel, minden tesztben megelőzte. A 2,05 GHz-es magórajelen dolgozó Athlon 5350-nel szemben néhány tesztet megnyert, néhányat pedig elvesztett a VIA friss jövevénye, de teljesítménye összességben így is jónak mondható.

A VIA Isaiah II kódnévre keresztelt központi egysége várhatóan augusztus végén rajtol el. A gyártó az újdonságot leginkább energiahatékony kompakt asztali számítógépekbe, kioszkokba, információs központokba, illetve egyéb olyan konfigurációba szánja, ahol fontos az energiatakarékos működés. Arról egyelőre nincs információ, hogy a négymagos Isaiah II pontosan mennyibe kerül majd. A fentiek alapján joggal várható, hogy a termék riválisaival szemben ár tekintetében is versenyképes lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward