Megkapták a gyártók a Lucid Virtu szoftverét

Megkapták a gyártók a Lucid Virtu szoftverét

A LucidLogix néhány hete jelentette be, hogy szoftvermérnökei egy különleges, úgynevezett GPU virtualizációs segédprogramot fejlesztettek ki az Intel Sandy Bridge processzoraihoz, amely lehetővé teszi, hogy a rendszer attól függően, hogy milyen 3D-s terhelés éri, váltogatni tudjon az integrált videó vezérlő és a videokártya között, ezáltal energiát spórolhasson.

Az alkalmazás használatához egy Sandy Bridge processzorra, valamint egy H67-es alaplapra van szükség, ez utóbbi azért fontos, mert csak ez a lapkakészlet képes munkára fogni a processzorban található integrált videó vezérlőt. A Virtu – merthogy így hívják az alkalmazást – működéséhez tehát a fent említett három összetevőre és magára a Virtu szoftverre is szükség van, utóbbit a hírek szerint egyes alaplapgyártók mellékelik majd a jövőben megjelenő alaplapjaikhoz. A videokártya esetében teljesen mindegy, hogy azt az AMD vagy az Nvidia gyártotta-e, a Virtu mindkét vállalat termékeivel képes tökéletesen együttműködni.

Maga a Virtu egyébként teljesen észrevétlenül, automatikusan kapcsolja ki vagy be az egyes GPU-kat, így például alacsony 3D-s terhelésnél – például webböngészés alkalmával – a rendszer a második generációs Intel HD Graphics videó vezérlőre támaszkodik, ám ahogy játékra vagy egyéb GPU intenzív alkalmazás futtatására kerül sor, a szoftver azonnal átvált a videokártya GPU-jára. Az egyszerű, ám de nagyszerű szoftver segítségével hosszabb távon jelentős villanyszámla-költség megspórolására nyílhat mód, ugyanis alacsony 3D-s terhelés alkalmával nem pazarolja feleslegesen az áramot a diszkrét GPU.

A LucidLogix korábban azt ígérte, hogy a CES alkalmával rántja majd le a leplet a Virtu-ról, ám erre nem került sor, de most, a március elseje és ötödike között megrendezésre kerülő CeBIT alkalmával már tényleg bemutatkozik az alkalmazás, amely jelenleg RC (Release Candidate), azaz kiadásra jelölt változatban érhető el. A CeBIT alkalmával valószínűleg arra is fény derül, hogy pontosan mely gyártók alkalmazzák majd az ötletes szoftvert. Szinte biztos, hogy nem tévedünk, ha azt jósoljuk, hogy az MSI – aki a LucidLogix egyik kiemelt partnere – biztosan jelen lesz a Virtut használó alaplapgyártók között.

Egy biztos, azok az alaplapgyártók, akiket érdekel a szoftver, már megkapták a Virtu jelenleg elérhető legfrissebb kiadását. Az újdonság a jelenleg rendelkezésre álló hírek szerint a következő negyedév folyamán jelenhet meg tömegesen az alaplapgyártók kínálatában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward