Megérkezett az új Nexusokhoz készült Qi töltőállomás

A Google célzottan a Nexus 7 és a Nexus 5 mellé kínálja az eszközt, de más masinákkal is összeegyeztethető lesz némi kompromisszum vállalása után.

Megérkezett az új Nexusokhoz készült Qi töltőállomás

A vezeték nélküli töltés egyre több okostelefon tudástárába épül be. Az éllovas ilyen téren egyértelműen a Google (illetve az LG és az ASUS közvetve) és a Nokia. Azonban a többiek sem szeretnének lemaradni, és már a Samsung, a Sony, valamint mások mellett a BlackBerry is kínál olyan mobiltelefont, amelyet ily módon tölthetünk újra, kiegészítőkkel pedig lelkes próbálkozások az iPhone esetében is akadnak. Ezek az eszközök a Qi szabványoknak felelnek meg, és ez miatt több telefon is tölthető más gyártótól származó padon is. Viszont a vezetékmentes töltési megoldások piaca is több szereplőből áll, így a jövőben akár széthúzás is kialakulhat a különböző, bizonyos tekintetben jobbnak vagy rosszabbnak vélt szabványok felé. Ám ne repüljünk ennyire elő, lássuk mivel állt most elő a Google.

Az androidos referencia eszközök termékcsaládja az elmúlt hónapok során két masinával is bővült. Ezen páros mindkét tagja tartalmazza a hátlapja mögött azt az egységet, ami már lehetővé teszi a feltöltést kábelek nélkül is. A Google és az LG egyébként először a Nexus 4 esetében vetette ezt a technológiát be, és egy nagyon érdekes töltőt készítettek a géphez. Az előző megoldás viszont már a múlté, és a helyét egy jóval szerényebben festő példány vette át. A vízszintes pad egy szimpla, négyzetes felülettel várja a Nexus 7 és Nexus 5 készülékeket. A mindössze néhány négyzetcentis felület első ránézésre nem tűnik túl biztonságosnak, de az információink szerint nem fogjuk minden pillanatban leverni róla a tölteni kívánt masinát. Ennek az az oka, hogy a mágneses felülete miatt olyan stabilan "cuppan rá" a Nexusunk a töltőre, hogy az interneten fellelhető képek tanúsága szerint akár fel is emelhető vele a töltő – persze ezzel senki ne játsszon, mert könnyen baj lehet belőle, és a töltő madzagjának sem tenne jót az alábbi képen látható művelet. A csomagnak része lesz a Qi töltő mellett egy kilenc wattos AC adapter és egy szabványos micro-USB felületű kábel is.

Sajnos a meglehetősen erős, mágneses rögzítés technológiai oldaláról pontosabb információink nincsenek, pedig kíváncsiak lennénk rá, hogyan oldották meg a mágnesek elszigetelését. Figyelembe véve ugyanis, hogy több olyan szenzor is van egy modern mobiltelefonban és táblában, amelynek a működését ezek jelentősen befolyásolhatják, biztos van valami apró trükk.

Az Qi kompatibilis eszköz használható lesz természetesen az összes olyan mobillal vagy táblával, ami ezt a lehetőséget támogatja. Arra viszont figyeljünk oda, hogy a biztonságot nyújtó mágnes csak a Nexus 5 és a Nexus 7 esetében van jelen, így például a Nexus 4 már könnyedén lebillenhet róla egy óvatlan pillanatban. A Google új vezeték nélküli töltője már megrendelhető a Google Play rendszeréből. A kiegészítő ára nettó 50 dollár lesz, tehát erre még jönnek a különböző adóterhek is, így olcsónak a legkesébbé sem nevezhető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward