Megérkezett az MSI GeForce GTX 980 Ti Lightning

Az új videokártya egyedi hűtéssel, tuningolva érkezik, friss TriFrozR hűtése pedig 700 wattos hűtőteljesítményt kínál.

Megérkezett az MSI GeForce GTX 980 Ti Lightning

Az MSI büszkén jelentette be legújabb videokártyáját, a GeForce GTX 980 Ti Lightning modellt, amiről a vállalat illetékesei egyenesen azt állítják: egy igazi mérnöki remekmű. Az állítás nem tűnik túlzónak, hisz az új videokártya ütős technológiákat vonultat fel, de emellett teljesítményére sem lehet panasz, sőt, hatékony tuningja előtt sem áll semmiféle akadály.

A szupergyors GeForce GTX 980 Ti modell alapját egy tízrétegű nyomtatott áramköri lap adja, amelyen rettentően combos VRM áramkör lapul. A Military Class 4-es komponensekből építkező tápáramkör 12 tápfázist kínál a GPU számára, a GDDR5-ös memóriachipeket pedig 3 tápfázissal szolgálja ki. Mivel a VRM minőségi, tartós komponensekből áll, így stabilitására aligha lehet panasz.

A fedélzeten egy GM200-as GPU játssza a főszerepet, amely 2816 CUDA maggal büszkélkedik, de még véletlenül sem referencia órajeleken ketyeg: alap-órajelként 1203 MHz-et, GPU Boost 2.0-s átlag-órajelként pedig 1304 MHz-et állítottak be nála a mérnökök. Ez meglehetősen komoly tuningnak tűnik az 1002 MHz-es alap- és 1075 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag-órajelhez képest, amit a referencia modellek alkalmaznak. A GPU mellé természetesen 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória került, ami 384-bites adatsínt alkalmaz. A VRAM a szokásos 7010 MHz-es effektív órajel helyett ezúttal 7096 MHz-es effektív órajelen ketyeg.

A tuningolt komponensek hűtéséről, illetve a további eredményes tuning lehetőségéről a gyártó már jól ismert TriFrozr videokártya hűtőjének legújabb kiadása gondoskodik. Ez a modell három darab 90 milliméteres átmérőjű, TorX Fan típusú ventilátort kapott, amelyek speciális kialakítású lapátokkal rendelkeznek, így nagymennyiségű levegőt tudnak megmozgatni, zajszintjük mégis alacsony.

A GPU által termelt hőt három darab 8 milliméteres SuperPipe, illetve két darab kisebb hőcső vezeti el az alumíniumból készített lamellákhoz. A teljes hűtőrendszer félelmetesen komoly, mintegy 700 wattos hűtőteljesítményt kínál. A figyelemfelkeltő videokártya hűtőhöz hátoldali hűtőlemez is tartozik, amelyen egy fehér Lightning logó díszeleg.

Természetesen a tuningosok is kapnak némi csemegét, ugyanis most is a kínálat részét képezi a 3x3 OC Kit. Ennek köszönhetően rendelkezésre állnak a dedikált feszültségmérő pontok a GPU, a memória és a PLL feszültség valós idejű ellenőrzéséhez, de e komponensek esetében az aktuális hőmérséklet kiolvasására is van lehetőség, hála a Triple Temp Monitor funkciónak. A hatékony tuning érdekében mind a memória, mind a GPU, mind pedig a PLL feszültség emelésére van mód.

A moddereket a Mystic Light funkció kápráztathatja el, amelynek segítségével a videokártya ledes világítása testre szabható, így olyan színű fényárban úszhat a videokártya és közvetlen környezete, amilyen épp passzol az adott konfigurációhoz vagy a tulajdonos hangulatához. Az új videokártya három darab DisplayPort, egy HDMI és egy DVI videó kimenettel érkezik, stabil tápellátásáról pedig két darab nyolctűs és egy hattűs PCIe tápkábellel gondoskodhatunk.

Az MSI GeForce GTX 980 Ti Lightning rövidesen kapható lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward