Shop menü

MEGÉRKEZETT AZ IOS 17.2 FRISSÍTÉS, ELÉRHETŐVÉ VÁLT A NAPLÓ APP

Az iOS 17 több újdonsággal is szolgál a második nagyobb frissítése révén, biztosított lesz a korábbi iPhone-oknál a Qi2 vezeték nélküli töltés támogatása is.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Megérkezett az iOS 17.2 frissítés, elérhetővé vált a Napló app

Az Apple az ünnepi időszakra indítja el az iOS 17.2 operációs rendszert, ami egyebek mellett olyan újításokat is elhoz, amikről a vállalat már a WWDC keretében beszélt. Több újdonságot is tartogat a frissítés, de hibajavítások és biztonsági fejlesztések is vannak a csomagban, éppen ezért minden támogatott készülékre érdemes telepíteni.

A Napló alkalmazás bevezetését emelte ki elsősorban az Apple. A cég szerint ez a fejlesztés még a mentális egészségre is jó hatással lesz annak köszönhetően, hogy az emberek itt a kellemes emlékeiket összegyűjthetik, később pedig egyszerűen feleleveníthetik. A szolgáltatás az apró boldog pillanatok és a jelentős életesemények megörökítésére szolgál, és ehhez egy sor jó eszközt biztosít.

Elmenthetők a Naplóba szöveges bejegyzések képekkel, de lehet ezekhez hozzárendelni akár még edzésekkel kapcsolatos információkat is. A rendezésben a szolgáltatás „intelligensen” segíteni fog. Segíti majd a bejegyzések áttekintését, hogy szűrők sora áll majd rendelkezésre a keresések során. Ennek köszönhetően akkor is könnyen elő lehet kapni az éppen szükséges információkat, ha azokat több száz Napló bejegyzés között kell megtalálni.

Galéria megnyitása

A Naplónak lesznek saját értesítései, egyebek mellett arra is lehet majd beállítani emlékeztetőt, hogy a ne feledkezzen meg az ember a bejegyzések írásáról. Ennek köszönhetően lesz egy egészséges nyomás a felhasználókon azért, hogy szerkesszék a naplójukat olyankor is, mikor nincs ez az eszükben. Később hasznosak lehetnek az ilyenkor jövő gondolatok, tapasztalatok. A Naplót külön zárral lehet ellátni, Face ID vagy Touch ID azonosítás védheti.

Újítás az is, hogy a Művelet gombra már beállítható lesz a fordító gyors elérése is. Több funkciót viszont továbbra sem lehet a mágikus gombhoz rendelni. Ez a fejlesztés csak az iPhone 15 Pro modelleket érinti, és nem ez az egyetlen ilyen dolog. A mostani csúcsmodelleken lesz kihasználható az új Térbeli videó mód is, amivel már az Apple Vision Próhoz lehet videókat felvenni. És ugyancsak ezeket a modelleket érinti, hogy a telefotós kamera már gyorsabban fog fókuszálni.

Galéria megnyitása

Az iOS 17.2 előrelépést hoz az üzenetkezelésben is. Meg fog jelenni a beszélgetéseknél a jobb felső sarokban egy olyan gomb, amivel azonnal a legutolsó olvasott üzenethez lehet ugrani, és így onnan tudja folytatni a beszélgetés olvasását az ember, ahol abbahagyta. A kontextus alapú menüben lesz már matrica elérés, így a beszélgetésekben gyorsabban lehet matricákkal válaszolni. Fejlődnek a frissítéssel a Memojik is, a jövőben már lehet ezeknek a testalkatát módosítani. Ezeken felül pedig még biztonságosabb is lesz a beszélgetés a Kontaktkulcs ellenőrzés révén.

Az Időjárás alkalmazás is előrelépést fog mutatni az iOS frissítéssel. Az iOS 17.2 telepítését követően a szolgáltatás kiemelten mutathatja az előrejelzésekben a várható csapadék mennyiségét. A széltérkép is jobb lesz, az eddigieknél több információval fog szolgálni, például szélmintázatokat is mutathat. Bevezetésre kerül még az interaktív holdfázis kijelzés is az aktuális napra és a következő napokra egyaránt.

Bevezetésre kerül a Qi2 vezeték nélküli töltés támogatása a korábbi iPhone modeleknél. Ennek köszönhetően az új generáció töltőpadok már képesek lesznek akár 15 wattos teljesítménnyel is táplálni az Apple készülékeit, ha használják a Qi2 szabvány részét képező MPP (Magnetic Power Profile) technológiát. Az iPhone 13 és az iPhone 14 sorozat fogja a Qi2-t támogatni az iPhone 15 széria mellett, az iPhone 12-ről nem esett szó – ott jelent meg a MagSafe mobilos formációja.

Galéria megnyitása

Kisebb újításokat ezeken felül lehet majd találni például az Apple Music alkalmazásban és az AirDrop használata során is. Lesz egy új Digitális óra widget is az iOS 17.2-től, amivel egyszerűen meg lehet nézni a pillanatnyi időt a főképernyőn és a készenléti kijelzőn egyaránt. Fejlődik továbbá az automatikus kitöltési funkció is, és a virtuális gombsornál is lesz változás, bővül a nyelvtámogatás.

Az iOS 17.2 összesen 11 különböző sebezhetőséget számol fel, és javít több kisebb hibát is. Ezek közül említésre méltó például az, hogy a vezeték nélküli töltés néhány személyautóban nem működött. Hogy mi volt ennek az oka, arról ne beszélt az Apple, de a jövőben ilyen gond már elvileg nem lesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére