Megállapította az 5G licencdíját a Nokia

Ennyit kell majd minden gyártónak fizetnie a Nokia részére az 5G támogatást nyújtó mobilok eladása után.

Megállapította az 5G licencdíját a Nokia

Mint az ismeretes, az okostelefonok esetében a gyártóknak sokfelé kell licencdíjat fizetniük a különböző technológiák felhasználásáért, és nem lesz ez másként az 5G érkezésével sem. A Nokia (ami jelen esetben nem összekeverendő a HMD Global birtokában levő mobilgyártóval) egyike azoknak a vállalatoknak, aki úttörő szerepet töltött be az 5G létrejöttében, és a cég most azt is nyilvánosságra hozta, hogy mekkora licencdíjat fog kérni a szellemi tulajdonának (IP) alkalmazásáért.

Galéria megnyitása

A finnek úgy kalkulálnak, hogy 3 euró lehet az a maximális összeg, amit egy gyártónak fizetnie kell majd a részükre az 5G-s támogatást biztosító készülékek után. A vállalat a fair, ésszerű és nem diszkriminatív (FRAND) szempontok alapján határozta meg az összeget, azért, hogy a technológia mindenki számára egyformán elérhető legyen. Az Ericsson korábban arról beszélt, hogy nála 2,5 és 5 dollár között alakulhatnak majd az 5G technológiák licencért kifizetendő díjak. A Qualcomm esetében pedig a vételár összegének a 2,275 százalékába kerülhet majd a single-mode 5G, és 3,25 százalékba pedig a multi-mode 5G támogatás. A felső értékhatár itt 400 dollár, szóval a 400 dollárnál drágább eszközöknél már nem kell azzal számolni, hogy 13 dollár fölé kúszhat a licencdíj.

A számítások szerint csak ennek a három nagyvállalatnak a zsebébe több mint 21 dollár folyhat be az 5G-s okostelefonok után, és akkor ez még nem minden. Jó eséllyel a Samsung és a Huawei részére is fizetnie kell majd a gyártóknak, ha nem szeretnének szabadalmi háborúba keveredni. És a Qualcomm még faragott is a korábbi tervein olyan módon, hogy a legdrágább mobilok gyártóinak kedvezzen. Korábban ugyanis még 500 dolláros felső értékhatárban gondolkodott a vállalat, nem pedig 400 dollárban, így az 5G licencdíja eredetileg elérhette volna a Qualcommnál a 16,25 dollárt a mostani 13 dollár helyett.

Érdekesség, hogy a 4G LTE hálózati modemmel szerelt okostelefonok esetében átlagosan 9,6 euró volt a kapcsolati lehetőség miatt kifizetendő licencdíj, szóval az 5G már csak a licencdíjak miatt is többe fog kerülni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap