Shop menü

MÉG EL SEM KÉSZÜLT AZ OPENAI VIDEÓS MODELLJE, A YOUTUBE MÁR LOPÁSSAL VÁDOLJA

A YouTube vezetője szerint teljesen egyértelmű, hogy az OpenAI törvénysértő módon tanította a fejlesztés alatt álló Sorát.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Még el sem készült az OpenAI videós modellje, a YouTube már lopással vádolja

A generatív mesterséges intelligencia térnyerése számos szempontból vet fel kérdéseket. Általában azért kerül célkeresztbe egy-egy ilyen szolgáltatás, mert más emberek megszemélyesítésére használják fel, de a fejlesztőknek sok esetben kell azért is felelnie a színfalak mögött, mert kétes eszközökhöz nyúlnak a nagy nyelvi modellek tanítása során. Most éppen a YouTube állt bele az OpenAI-ba.

Az OpenAI a mesterséges intelligencia piac egyik leginkább felkapott szereplője, és az elmúlt években több olyan vizsgálat is indult, amiben a cégnek a tréningezésre használt adatok forrása miatt kellett felelnie. És nagyon úgy fest, hogy a nemrégiben beharangozott Sora esetében sem lesz majd ez másként.

A Sora egy olyan generatív MI szolgáltatás lesz, amivel a felhasználók egyszerű parancsokat kiadva hozhatnak majd létre olyan videókat, amiket csak szeretnének. Az úgynevezett text-to-video modell egy új szintet jelent majd ezen a fronton, mivel ezek a műveletek nagyon bonyolultak, rendkívül összetettek és óriási számítási kapacitást igényelnek. Ahhoz pedig, hogy hatékonyan tudjanak üzemelni, megfelelő adatokat kell használni a feltanítás során.

A Sora tréningezése során valószínűleg elképesztő mennyiségű videófelvételt dolgozott fel az OpenAI, azt azonban nem tudni, hogy ezek honnan származtak. Mira Muratit, az OpenAI technológiai vezetőjét a The Wall Street Journal riportere korábban megpróbálta arról kérdezni, hogy milyen adatokat használtak fel, de nem kapott megfelelő választ a kérdésére, nem derült ki az, hogy milyen anyagok szolgálhattak a tréningezés alapjául.

Most viszont érdekes módon a YouTube vezérigazgatója, Neal Mohan meglepő nyíltsággal és magabiztossággal beszélt arról, hogy az OpenAI megsértette a platform felhasználási feltételeit. Úgy fogalmazott egy a Bloombergnek adott friss s interjúban, hogy minden kétséget kizáróan szabálysértést követett el a Google riválisa.

„Amikor egy alkotó feltölti a kemény munkájával készült anyagot a platformunkra, bizonyos elvárásokat is támaszt. Az egyik ilyen elvárás az, hogy a szolgáltatási feltételeket betartsuk. Ez alapján pedig nem lehet az olyan dolgokat letölteni, mint például az átiratok vagy a videórészletek.” – emelte ki a beszélgetésben Neal Mohan. Az OpenAI pedig a jelek szerint nem tartotta be ezt, és szabályellenesen használhatta fel a videókat.

Mohan nyilatkozatát követően több szaklap is kérdéseket küldött az ügy kapcsán az OpenAI-nak, de a vállalat nem kívánta kommentálni a szakember kijelentéseit. Persze azt is látni kell, hogy a YouTube mögött álló Google keze sem teljesen tiszta, de a saját berkeiben a vállalat képes úgy alakítani a szerződéseket, hogy saját magának kedvezzen.

„Sok alkotónak különböző licencszerződései vannak a platformunkon található tartalmakra vonatkozóan” – mondta Mohan. „Meglehet, hogy a YouTube kínálatának egy részét felhasználhatjuk az olyan modellek betanítására, mint a Gemini.” Ugyanakkor igyekezett azt hozzátenni, hogy a Google és a YouTube biztosítja, hogy a videók felhasználása a Google mesterséges intelligenciáján tréningezése esetén összhangban lesz majd a felhasználási és szolgáltatási feltételekkel, valamint az alkotók által aláírt egyedi szerződésekkel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére