MediaTek lapka hajthatja a jövőre érkező Kindle táblákat

Iparági források szerint az Amazon nagy mennyiségben rendelt be az egyik legjobb és legújabb MTK SoC-ból.

MediaTek lapka hajthatja a jövőre érkező Kindle táblákat

Az Amazon immáron évek óta hozakodik elő új Kindle generációval minden ősszel, és nagyon úgy fest, hogy máris kiderült, mire fog épülni a következő utáni termékcsaládnak legalább egy tagja. A 2014-es készülékek valamelyikében egy beszállítói forrás szerint a MediaTek egyik nemrégiben leleplezett újdonsága tetszeleghet majd.

Az Economic Daily News azt állítja, hogy hivatalos megrendelői lapokkal tudják bizonyítani azt, hogy 2014-ben az Amazon és a MediaTek között szorosabb kapcsolat fog kialakulni. Az említett szerződésben foglaltak szerint a tajvani székhelyű gyártó kínálatának egyik legfrissebb tagja keltette fel az Amazon érdeklődését, nevezetesen az MT8135. Ez a lapka nem véletlenül kerülhetett az amerikai tartalomszolgáltató érdeklődősének középpontjába, hiszen a piac egyik legmodernebb megoldásáról van szó.

A MediaTek MT8135 érdekessége a kialakításában rejlik – olcsónak és igazán hatékonynak kell lennie egyszerre, tehát nem egy csúcsragadozóról van szó, ám a teljesítményére valószínűleg így sem lesz majd panasz. A lapka ugyan négy magot állít hadrendbe, amik közül kettő lényegében az energiahatékonyság felelőse lenne csak, de itt munkába is állhatnak bármikor, ha a szükség úgy hozza. Ebből rutinosabbak számára már kiderül, hogy ARM big.LITTLE MP architektúrájával lesz dolgunk, melynek köszönhetően a Cortex-A15 és Cortex-A7 magok párosát akár szimultán is munkára foghatja az eszköz. Az 1,7, illetve 1,2 GHz-es órajelekkel dolgozó megoldásban a grafikus processzor terén sem spóroltak. Az új generációs PowerVR G6200 került bele, így minden szükséges modern API-t támogat. A chipről és a benne rejlő megoldásokról részletesebben egy korábbi hírünkben írtunk.

Az Amazon lépése néhány éve még hatalmas meglepetés lett volna, de látva a MediaTek előmenetelét, és az MT8135 által kínált lehetőségeket, most a legkevésbé sem az. Sőt mi több, inkább teljesen logikus döntésnek tűnik ezeknek az alkalmazása, hiszen a MediaTek egyébként is a versenytársakhoz mérten kedvezőbb árakkal dolgozik, a Kindle-nél pedig az ár kulcsfontosságú. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy még egy rendkívül sokszínű kapcsolati modult is magába integrál a SoC, így a beszerzési folyamatot és az alkalmazást is egyszerűbbé tehetik ezzel.

A Kindle Fire tabletek elképesztően erős szereplői a piacnak, így ez a mostani a MediaTeknek is egy kihagyhatatlan üzlet. Az Amazont általában a legnagyobb szereplők között jegyzik a táblák szegmensében, és átlagosan egy milliót (1,8-2) meghaladó példányszámban értékesítik a szerkezeteiket minden negyedévben. Az Economic Daily News által megszellőztetett információkat természetesen egyik fél sem kommentálta eddig.

Mindenesetre akármit hoz is a következő év, idén is érdemes lesz szeptemberben odafigyelni az Amazonra és a Kindle palettára, ugyanis a pletykák szerint a teljes kínálatot hamarosan frissítik. A változtatásokról egyelőre nincs pontos képünk, de az szinte biztosan kijelenthető, hogy középpontban a kijelzőfelbontások egekbe emelése áll majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward