Médialejátszók Dune módra, Sigma Designs lapkával

Kipróbáltunk három Sigma Designs lapkakészlettel ellátott Dune HD asztali médialejátszót

Médialejátszók Dune módra, Sigma Designs lapkával

Bevezető

[bold]Bevezető

[/bold]Ezúttal a HDI Dune asztali médialejátszó családjából láttunk vendégül néhány tagot, amelyek mindannyian más és más extrákra helyezik a hangsúlyt. A mezőnyben két olyan példány is van, amelyekben elhelyezhető egy 2,5 colos formátumú adattároló – ez HDD és SSD egyaránt lehet.

A Dune HD sorozat tagjairól ódákat zengnek: sokan dicsérik őket remek képminőségük miatt, és a szoftveres támogatásukkal, valamint a funkcionalitásukkal is elégedettek a tulajdonosok. Éppen ezért úgy döntöttünk, megvizsgálunk pár készüléket, hogy kiderüljön: vajon tényleg ennyire jók? Tényleg megérik az árukat? Nos, ez a cikk végére mindenképpen kiderül.

Mielőtt azonban fejest ugranánk a mélyvízbe, érdemes néhány pillantást vetni a fenti és lenti táblázatra, amelyekből kiderül, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az egyes „versenyzők”, iletve milyen tartalmakkal tudnak megbirkózni, sőt, arról is lehull a lepel, hogy manapság mekkora összeget kell letennünk az asztalra, ha egyiküket vagy másikukat meg szeretnénk vásárolni.

Ahogy az a fentiekből is kiderül, a Dune HD család tagjai nem a Realtek, hanem a Sigma Design SoC egységei köré épülnek. Nemsokára kiderül, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Dune HD TV-101

Dune HD TV-101

A nálunk vendégeskedő triumvirátus legkisebb tagja a Dune HD TV-101-es típusjelzést kapta. A termék kompakt felépítése ne tévesszen meg senkit: az apró dobozka nagy tudást rejt. Ez a modell persze nem csak apró méretével, hanem étvágytalanságával is hódít. Hogy mit kapunk mellé? Bontsuk ki a dobozt és nézzük meg!

Az elegáns dobozban minden szükséges tartozékot megtalálunk, ahogy az a fenti képen is látszik - azaz majdnem mindent. A legfontosabb, hogy kapunk egy utazóbarát tápadaptert, amelyhez többféle vilásdugó adapter jár, így a terméket nem csak Európában, hanem a világ egyéb részein is kényelmesen használhatjuk - csak a megfelelő villásdugó adaptert kell felpattintanunk és már kezdődhet is a kikapcsolódás. A sokoldalú tápadapter mellett egy WiFi antenna, egy kompozit A/V kábel és egy IR Extender kábel is helyet kapott - utóbbi akkor jön jól, ha a lejátszót olyan helyre tesszük, ahol nem képes közvetlenül fogni a távirányító jeleit. A csomagban persze egy remek távirányító is helyet kapott, amelyhez két darab AAA formátumú alkáli elem jár. A távkapcsolóról később külön is írunk, hiszen egy olyan jól sikerült megoldásról van szó, ami mellett nem mehetünk el csak úgy, szó nélkül.

Feltűnhet, hogy a csomagban nincs HDMI kábel - sajnos a meglátás abszolút helyes. Egyszóval ha HDMI videó bemenettel ellátott megjelenítővel szeretnénk használni a terméket - mint ahogy az asztali médialejátszók többségét szokás - akkor külön vásárolnunk kell egy HDMI kábelt is.

Most pedig vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről magát a TV-101-es modellt.

 

Az apró "ékszerdoboz" tetején a Dune HD felirat, valamint a típusjelzés látható, míg alján megpillanthatjuk a csúszásgátló talpakat, amelyek rendkívül jó stabilitást biztosítanak az asztali médialejátszó számára. Az előlapon bal oldalt egy kétszínű LED lapul, amely a készülék kikapcsolt állapotában pirosan, üzem közben pedig kéken világít. A fényerő abszolút nem zavaró, amiért be is vésünk egy piros pontot. Középen a távirányító jeleit váró IR LED lapul, ami egy köralakú plexiablak mögé bújt. A jobb oldalon egy USB 2.0-s port is helyet kapott, ami pendrive-ot, külső optikai meghajtót, külső merevlemezt, memóriakártya-olvasót, illetve egyéb USB-s adattárolót fogad. Ide kell csatlakoztatni a külön megvásárolható DVB-T vevőt is - mi sajnos ilyen eszközt nem kaptunk a termékek mellé, így nem tudtuk kipróbálni, ebben a tekintetben mire képes. Alap esetben a DVB-T vevő a kódolatlan földfelszíni sugárzású HD televízió és rádió adások vételére, illetve rögzítésére ad módot.

A hátoldalon balról jobbra haladva a kompozit A/V kimenet 3,5 milliméteres jack csatlakozóját, egy HDMI 1.3-as videó kimenetet, egy RJ-45-ös Ethernet portot (10/100 Mbps), az IR Extender 3,5 milliméteres jack csatlakozóját, egy WiFi antenna csatlakozót, valamint a tápadapter csatlakozóját találjuk. A gyári WiFi antenna helyett komolyabb WiFi antennát is alkalmazhatunk, ha gyenge a jelerősség, vagy a falak miatt esetleg szakadozik a WLAN kapcsolat. Esetünkben ilyesmiről szó sem volt, de nem is extrém körülmények között teszteltük a terméket. Maga a WiFi adapter egyébként 802.11 b/g/n támogatást és 150 Mbps-os sávszélességet biztosít.  Érdekesség, hogy a termékből kétféle változat létezik: a TV-101A modell nem tartalmaz beépített WiFi adaptert, a TV-101AW azonban igen.

Mivel csak HDMI 1.3-as videó kimenet áll rendelkezésre, így teljes 3D támogatást nem kapunk, de a RealD 3D támogatás azért rendelkezésre áll.

 

A 110 x 77 x 26 milliméteres méretű, mindössze 152 grammos tömeggel rendelkező apróság oldalain semmi extrát sem találunk - itt csak a műanyag házat láthatjuk, plusz csatlakozók nem kerültek ide. Pedig további egy vagy két USB 2.0-s port nem jött volna rosszul.

Az apró műanyag dobozkában egy Sigma Designs 8670/8671 sorozatú SoC lapul, amelyhez 256 MB-nyi RAM, valamint 128 MB-nyi NAND Flash adattár jár. A rendszer opcionálisan tartalmazhat 2 GB-nyi NAND Flash tárhelyet is - esetünkben ez rendelkezésre is állt. Mivel alacsony fogyasztás mellett üzemelő, kevés hőt termelő SoC-ról van szó, így az apró asztali médialejátszó passzív, hangtalan hűtéssel érkezik. Érdekesség, hogy ez a SoC 40%-kal gyorsabb SMP865X sorozatú elődeihez képest - amelyek a Dune HD Lite sorozatú asztali médialejátszókat erősítik -, plusz még kevesebbet is fogyaszt azoknál.

Most, hogy a TV-101-es modellel már megismerkedtünk, nincs más hátra, mint egy kicsit közelebbről szemügyre venni a távirányítót, ami a termék mellé jár. A távkapcsoló első ránézésre kissé vaskosnak tűnik, ám fogása hibátlan, a gombok pedig tökéletesen kézre esnek. Igaz, az egyes gombok elhelyezkedését szokni kell, de pár órányi használat után a legfontosabb billentyűk elhelyezkedését már odapillantás nélkül is tudni fogjuk. A távirányító hátulján három mélyedést alakítottak ki a tervezők, amelyekbe kényelmesen belesimulnak ujjaink, így a biztos, kényelmes fogás garantált. Az egység két darab AAA típusú energiaforrással működik - ezek gyárilag alkáli elemek, de bármikor lecserélhetjük őket újratölthető akkumulátorokra. A gombokkal minden funkció kényelmesen és gyorsan elérhető, sőt, felvétel (REC) gomb is helyet kapott a kínálatban, ami akkor jön jól, ha megvásároljuk a Dune HD sorozat tagjaihoz passzoló DVB-T tunert. A távirtányítóra tehát összességében egyetlen rossz szavunk sem lehet: egy igazán jól megtervezett, remek fogású példányról van szó.

Ezek után abszolút nem meglepő az a tény, hogy mindhárom Dune HD sorozatú asztali médialejátszóhoz ugyanilyen távkapcsolót kapunk - emiatt a többieknél már külön nem foglalkozunk a távirányítóval.

Dune HD TV-301

Dune HD TV-301

Második vendégünk már picivel nagyobb és nehezebb is a TV-101-es modellnél, cserébe viszont több csatlakozót kínál, valamint 2,5 colos adattároló beszerelésére is lehetőséget ad, hála a belső, rendkívül könnyedén szerelhető SATA bővítőhelynek.

Ez az asztali Dune HD médialejátszó ugyanarra a SoC-ra támaszkodik, mint a TV-101-es modell, így a benne lévő hardverkomponensekre nem térünk ki ismét. Mielőtt azonban elkezdenénk megismerkedni magával az asztali médialejátszóval, vessünk néhány pillantást dobozának tartalmára.

Az igényes kinézetű doboz belsejében rengeteg tartozékot találunk. Nagy megelégedésünkre a csomag HDMI kábelt is tartalmaz - ezt a tartozékot a TV-101 esetében hiányoltuk. Rajta kívül a cserélhető villásdugó-adapterekkel ellátott tápadapter, a WiFi antenna, a távirányító és a hozzá tartozó elemek, valamint egy gyors üzembe helyezési útmutató is jelen van a kínálatban. Kapunk még egy IR Extender kábelt, egy kompozit A/V kábelt és egy USB 3.0-s kábelt is - utóbbival PC-hez kapcsolhatjuk az asztali médialejátszót, így nagy sebességgel másolhatunk tartalmakat a benne elhelyezett HDD vagy SSD meghajtóra. Az adattároló persze nem tartozék, azt saját magunknak, külön kell beszereznünk.

A TV-301-es modell az előző oldalon szereplő társához hasonlóan szintén kétféle kiszerelésben érhető el: a TV-301A kiadásban nincs WiFi adapter, a TV-301AW azonban már kínál egy beépített, 150 Mbps-os sebességű 802.11 b/g/n típusú egységet. Utóbbihoz persze antenna is jár. Ha WiFi nélküli Dune HD lejátszót vásároltunk, de időközben szükség lenne WiFi támogatásra, akkor egy Dune AIR USB stick segítségével megoldhatjuk a kérdést. Az említett kiegészítő 6-7E forint közötti tételt jelent.

Most pedig vegyük szemügyre az oldal főszereplőjét, a TV-301-es asztali médialejátszót. Ez a példány a TV-101-es modellnél testesebb, viszont cserébe sokkal több csatlakozót kínál, sőt, még egy 2,5 colos adattárolókat fogadó meghajtó öböl is helyet kapott benne. A lejátszó tetején szellőzővel ellátott tetőlapot, alján pedig csúszásgátló talpakat találunk.

Az előlap és a hátlap persze már jóval izgalmasabbnak ígérkezik. Az előlap közepén most is egy köralakú plexi ablak mögött foglal helyet az IR LED, ami a mellékelt IR Extender kábel segítségével könnyedén kiváltható. A bal oldalon a szokásos kis LED-et látjuk, amely a lejátszó kikapcsolt állapotában pirosan, üzem közben pedig kéken világít - ennek fénye természetesen ezúttal sem zavaró.

A hátlapon igazi csatlakozó erdő vár minket. Balról jobbra haladva találunk itt USB 3.0 slave és USB 2.0 eszközportot, optikai audió kimenetet, kompozit A/V kimenetet, WiFi antenna csatlakozót, valamint egy HDMI 1.3-as videó kimenetet is. A sorban a komponens videó kimenet és az IR Extender 3,5 milliméteres csatlakozója is jelen van, valamint egy RJ-45-ös port is rendelkezésre áll, ami 10/100/1000 Mbps-os Ethernet vezérlőhöz kapcsolódik. A sort egy áramtalanító kapcsoló, valamint a tápadapter csatlakozója zárja.

Az asztali médialejátszó oldalai is tartogatnak némi érdekességet. Szemből nézve a bal oldalon egy nyitható kis takarólapot találunk, amely 2,5 colos formátumú merevlemezeket, illetve SSD meghajtókat fogad. A bővítőhely hátulján egy rugós rendszerű kis mechanizmus található: a 2,5 colos adattároló behelyezése után a SATA adat- és tápcsatlakozók bekattannak, az ajtó pedig becsukódik. Ahogy kinyitjuk az ajtót, a rugós kis kar kilöki az adattárolót, így azt nem kell kibányászni. Kényelmes, elismerésre méltó megoldás.

Apró probléma, hogy nincs megfelelő szellőzés a 2,5 colos adattároló környékén, így komolyabb másolgatás alkalmával, illetve hosszabb ideig tartó terhelés után nagyon meleg a merevlemez, ami hosszabb távon negatívan befolyásolja várható élettartamát.

Maga a SoC egység passzív hűtés mellett üzemel, így maximum a HDD motorjának hangját hallhatjuk üzem közben - már amennyiben HDD-vel szereljük fel a terméket. Persze a motorzaj abszolút nem zavaró, 1-3 méter távolságból fimlnézés közben már biztos, hogy nem halljuk.

A másik oldalon, azaz szemből nézve a lejátszó jobb oldalán egy USB 2.0-s port, valamint egy SD memóriakártya-olvasó kapott helyet. Röviden tehát minden egyes négyzetcentimétert kihasználtak a mérnökök annak érdekében, hogy a lehető legkomolyabb csatlakozó, illetve bővítőhely kínálatot vonultathassa fel a termék.

Ehhez a lejátszóhoz is járt 2 GB-nyi belső NAND Flash tárhely, a SoC szerepét pedig ugyanaz a Sigma Design egység töltötte be, mint ami a TV-101-es modellben is helyet foglal (Sigma Design 8670/8671).

Dune HD Lite 53D

A harmadik asztali médialejátszó már nem fekvő, hanem álló formátummal érkezik: egy kecses állványon helyezkedik el maga a hardver, amely egészében vizsgálva igazán tetszetős.

A Dune HD Lite 53D dobozában a gyors üzembehelyezési útmutatón kívül találunk egy táp adaptert két cserélhető villásdugó adapterrel, valamint egy LAN kábelt, egy kompozit A/V kábelt és egy távirányítót is a hozzá tartozó elemekkel. A kínálatban még a merevlemez beszereléséhez szükséges kellékek is helyet kaptak, ám HDMI kábel sajnos már nem jár.

Az apró nettopra emlékeztető asztali médialejátszó tetején kapott helyet az SD memóriakártya-olvasó, az alján pedig egy csúszásgátló, szivacsszerű anyaggal bevont talpat találunk, ami kellő stabilitást kölcsönöz a terméknek.

Az előlapon az IR LED felett helyet kapott egy bekapcsoló gomb, de a lejátszó állapotáról árulkodó LED sem hiányzik a sorból. Utóbbi a lejátszó kikapcsolása után pirosan, bekapcsolása után pedig kéken világít, fénye pedig még sötétben sem zavaró.

Az előlapon a felsoroltak mellett egy USB 2.0-s port is lapul. A hátlap ennél már sokkal érdekesebb: itt egész csatlakozó arzenál várja, hogy kiaknázzuk a bennük rejlő lehetőséget. Fentről lefelé haladva a következőket találjuk. Először egy gumiból készült vakdugóval kell szembesülnünk, ami a WiFi adapter antennafuratát talarja el: mivel a mi példányunkban nem volt beépített WiFi adapter, így antenna sincs. Alatta egy optikai audió kimenet, valamint a kompozit A/V és a komponens videó kimenet RCA csatlakozói sorakoznak. Lejjebb haladva megpillanthatjuk a második USB 2.0-s portot és a HDMI 1.3-as videó kimenetet is, a sort pedig a 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlő RJ-45-ös csatlakozója, illetve a tápadapter csatlakozója zárja.

A termék oldallapjai igényesen néznek ki, hála a szálcsiszolt alumínium felületnek. Szemből nézve a bal oldallapon a lejátszó nevét tartalmazó felirat, valamint egy kis piktrogramm lista figyelhető meg - utóbbi a lejátszó képességeiről árulkodik.

Az oldallap a hátlapon található két csavar kitekerése után könnyedén lejön, alatta pedig megtaláljuk a NYÁK lapot, illetve a merevlemezhez passzoló SATA adat- és tápkábeleket. A fedlap egy tartókonzollal érkezik: ide kell felszerelnünk a kiszemelt 2,5 colos adattárolót.

Maga a Dune HD Lite 53D egy Sigma Designs SMP8653-as SoC egységre alapoz, amely 500 MHz-es magórajelen ketyeg és 256 MB-nyi memóriával gazdálkodik. A termék talp nélkül 142 x 40 x 142 milliméteres mérettel bír, tömege pedig mindössze 620 gramm. A nálunk járt modell beépített WiFi adaptert nem tartalmazott, de olyan verzió is rendelkezésre áll belőle, ami már rendelkezik WiFi adapterrel.

Igény esetén persze USB 2.0-s WiFI adaptert is vásárolhatunk a termékhez (Dune HD Air), sőt, akár DVB-T vevővel is felvértezhetjük. Utóbbihoz egy Dune HD DVB-T TV Stick-re lesz szükség.

Szoftver és tapasztalatok

Beüzemelés

A Dune HD lejátszók beüzemelése rendkívül egyszerű. Ahogy a szükséges kábelek a helyükön vannak, illetve ahogy az adattároló csatlakozott a rendszerhez, bekapcsolás után már csak néhány alapvető beállítást kell elvégeznünk és már használatba is vehetjük friss szerzeményünket. Az alapvető beállítások elvégzését követően a belső merevlemezt - ha van ilyen - formáznunk kell: ehhez EXT2, EXT3 vagy NTFS fájlrendszert kínál fel a rendszer. Formázás után a hálózati kapcsolat beállítása következik, majd rögtön ezután érdemes új szoftver után nézni.

Szerencsére a szoftver annyira felhasználóbarát, hogy ezt működő hálózati- és internetkapcsolat esetén saját maga megteszi, majd ha elérhető frissebb szoftver, azonnal értesít is minket. Mindenképpen érdemes frissebb szoftvert keresni, hiszen sokáig állhat egy-egy médialejátszó a raktárban azelőtt, hogy végleges tulajdonosához kerülne, így a szoftver idővel elavul. A frissítés sok-sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket. Mivel rendkívül egyszerű folyamat, miért ne vállalkoznánk rá?

Beállítások

A beállítások között minden lejátszónál ugyanazt a menüszerkezetet találjuk, sőt az alapvető beállítások többsége is ugyanaz. Egy-egy különbség az eltérő hardver miatt persze előfordulhat. Mivel a beállítások mindhárom lejátszónál azonosak, így csak egy videót készítettünk, ami remekül bemutatja a beállítási lehetőségeket.

Az egyes médialejátszók magyar nyelvű felhasználói kezelőfelülettel érkeznek, ami sokak számára lehet jó hír. Mindegyik termék képes automatikus időszinkronizációra, sőt, a téli-nyári időszámítások között is automatikusan át tudnak állni, ha szeretnénk. A beállítások között engedélyezhetjük, hogy az egyes szolgáltatások megjelenjenek-e a főmenüben - igény esetén ezeket le is tilthatjuk (például DVB TV, IPTV, stb...).

A menü összességében jól áttekinthető és teljesen logikus, így a kezdők is könnyedén elboldogulhatnak vele.

Fájlkezelő

A repertoár tartalmaz egy ütőképes fájlkezelőt, amellyel nem csak a fájlok és könyvtárak közötti tallózást lehet egyszerűen és gyorsan letudni, de némi fájlmenedzsmentre is lehetőség nyílik vele. A fájlkezelő lehetőséget biztosít a fájlok törlésére, áthelyezésére, másolására, sőt, egyszerre akár több fájl kijelölését is lehetővé teszi. Formázhatjuk a merevlemezt, akár partíciónként, akár kompletten, de emellett a különböző tartalmak

megjelenésének módját is változtathatjuk.

A fájlokat lista, ikon, illetve miniatűrök formájában egyaránt elénk tárhatja a rendszer, sőt, ha az adott könyvtár tartalmaz borítót, akkor azt is megjeleníti a fájlkezelő.

Próbánk alapján merevlemezek és hordozható adattárolók között remekül lehet másolgatni, de NAS-on tallózva már nem kínálta fel a szoftver a másolás lehetőségét. További érdekesség, hogy a NAS kiválasztott könyvtáráról parancsikont is készíthetünk - ekkor közvetlenül a főmenüből érhetjük el az adott könyvtárat, mint ha az egy csatlakoztatott meghajtó lenne, legalábbis papíron. "Apró" szépséghiba volt ugyanis, hogy a rendszer a parancsikonra kattintva mindig hibaüzenetet adott: "Nem találom az elérési utat". A jelenség okát nem találtuk meg, de ettől eltekintve más hibát nem tapasztaltunk. A funkciót SMB, NFS és UPnP módban egyaránt próbáltuk.

A lejátszók esetében a hátteret is változtathatjuk: nem csak a fent látható szürke háttér, hanem színes hátterek, illetve fotók is beállíthatóak, méghozzá egy gombnyomással.

Irányítás okostelefonról

A Dune HD lejátszókhoz jár két ingyenes alkalmazás: az egyikkel iOS alapú eszközöket, a másikkal Android alapú eszközöket használhatunk egyszerű, ám de hatékony vezeték nélküli távirányítóként. Az Androidra és az iOS-re készített alkalmazások ugyanolyan felhasználói kezelőfelülettel érkeznek, sőt, funkcionalitás tekintetében sincs semmi különbség köztük. Előbbi a Google Play-ről, míg utóbbi az Apple App Store-ból tölthető le.

Mi mindkét szoftver kipróbáltuk és azt tapasztaltuk, hogy mindkét platformon tökéletesen üzemel. A fenti képek iOS alatt készültek, az Androidra írt alkalmazás ugyanígy néz ki. A szoftver használatához meg kell adnunk az adott Dune HD lejátszó IP címét, de akár a szoftverre is bízhatjuk, hogy megkeresse a terméket a helyi hálózaton.

A folyamat gyors és zökkenőmentes. Külön vicces volt, hogy az androidos okostelefonnal és az iOS alapú okostelefonnal egyszerre is lehetett parancsokat adni a lejátszónak.

Persze okostelefonról ne akarjuk bekapcsolni az asztali médialejátszót - ez a funkció sajnos nem működik, csak rendes távirányítóról.

Filmek és videók lejátszása, feliratkezelés

A filmeket, illetve videókat példásan lejátszották a Dune HD sorozat nálunk járt tagjai. A magas bitrátájú tartalmak közül csak a 70 Mbps-os teszvideónk tudott kifogni a termékeken, plusz az M4V fájlok - utóbbiakat nem támogatta egyik versenyző sem. A filmek és videók lejátszásában remek partnerek a Dune HD médialejátszók, ugyanis éles, telített, kontrasztos képet kínálnak - szebbet, mint amilyenekhez eddig szerencsénk volt. A különbség HDMI videó bemenettel ellátott TN+Film típusú LCD monitor esetében nem volt különösebben észrevehető, de Full HD plazma televízión már láttuk, hogy a Sigma Design SoC-ok valóban remek képminőséget kínálnak.

A tesztek során remekül működött minden funkció: lejátszás közben lehetett előre-hátra tekerni (1x-32x), lassított lejátszás mellett "kikockázhattuk" a kívánt jelenetet (1/2x-1/16x), sőt, ugorhattunk időpontra, de akár 10 másodperces lépésközzel is megkereshettük a kívánt jelenetet. A képi megjelenítés szokás szerint most is testre szabható volt, valamint a felirattal kapcsolatos beállításokkal is elégedettek voltunk.

Utóbbiaknál a felirat mérete, színe, pozíciója, karakterkészlete és késleltetése egyaránt módosítható volt, de emellett természetesen feliratnyelvet is választhattunk, ha rendelkezésre állt több opció. A lejátszók az mkv konténerbe ágyazott feliratoknál a dőlt szöveget megjelenítették, külső feliratfájlok esetében azonban nem mindig voltak hajlandóak feliratot formázni - utóbbi esetben szerencsére tagek nélkül, normál módban, formázás nélkül jelent meg a felirat, ami azért jó hír. Ha az SRT-nél nem is, az SSA felirat típusoknál azért ment a formázás. A hangsávok közötti váltás szintén zökkenőmentes volt, sőt, a többcsatornás audió tartalmak is remekül átmentek az erősítőre, igaz, itt már azért találtunk egy-két apróságot, amibe bele lehet kötni. Ezekről pár sorral lejjebb részletesebben is említést teszünk.

A DVD ISO fájlok szépen működtek menüvel együtt, de a Blu-ray ISO fájlokkal is elboldogultak a lejátszók, igaz, itt menü helyett azonnal az adott ISO fájlt m2ts formátumú filmjét kezdték el játszani. Az 50 GB-os Blu-ray filmek zökkenőmentesen hasítottak, sem szaggatásra, sem akadozásra nem volt példa - legalábbis USB-s és HDD-s forrásból történő lejátszás esetén. NAS-ról, Gigabites Ethernet hálózaton keresztül érkező Blu-ray tartalom esetén már észleltünk egy-egy kisebb akadást, ami valószínűleg a pufferelésből adódott, de ezek mértéke nem volt zavaró - ez a jelenség mindhárom terméknél megmutatkozott, még a Gigabites Ethernet porttal ellátott TV-301-es lejátszónál is. A film túlnyomó része akadásmentesen futott. Normál bitrátájú HD és Full HD mkv tartalmaknál semmiféle akadozást sem tapasztaltunk. 

Érdekesség, hogy a rendszer nem csak 8, de 10 és 12 bites színmélységet is kínál, sőt, az alapértelmezett színtér is módosítható. A beállításokról fentebb egy rövid videót is láthatnak az érdeklődők.

Emellett mindhárom lejátszó képes a különböző SD tartalmak HD, illetve Full HD felbontásra történő felskálázására. A DVD és a normál felbontású tartalmak eme funkciónak köszönhetően valóban szebben jelennek meg, azaz a funkció tényleg hasznos.

Magas bitrátájú tartalmak lejátszása

Szokásunkhoz híven most is megvizsgáltuk, hogy mire mennek az egyes lejátszók a magas bitrátájú tartalmakkal. A trió tagjai a 17,6 Mbps-os, 20 MB-os és 40 Mbps-os videó fájlokkal megbirkóztak, ám a 70 Mbps-os bitrátájú tartalomba már beletört a bicskájuk: itt csak fekete kép fogadott minket, hang nélkül. Utóbbi szerencsére nem fagyást jelent, hiszen a stop gomb lenyomása után ismét az adott tartalom könyvtárában találtuk magunkat (a 70Mbps-os tesztfájlunk eddig mindenen kifogott, de szerencsére ez nem jelent sok rosszat, mert ilyen extrém bitrátával nem igazán találkozni manapság).

Képek és fotók nézegetése

A fotók és képek nézegetése zökkenőmentesen történt: a lejátszók még a nagyobb felbontású, 11 megapixel körüli fotókkal is megbirkóztak, igaz, ha ezt a tartalmat vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatból kellett beolvasniuk, akkor 1-2 másodpercig töltögettek a kép megjelenítése előtt.

A fotók esetében egyébként minden rendelkezésre áll, ami csak kellhet. Az info gomb megnyomásával megjelennek a képi információk, de a fotó elforgatására és nagyítására is van mód. Ha diavetítést indítunk, a képek között az előre beállított átmenetekkel vált a rendszer, méghozzá zökkenőmentesen. A képek nagyításánál akár 12800%-ig is elmerészkedhetünk, igaz, 5000% felett már lassul a nagyítás: elég döcögősen generálja a pixeleket a rendszer, de alap esetben ilyen extrém nagyításra úgysincs szükség.

A lejátszók a progresszív JPG képektől a BMP fotókon át egészen a PNG tartalmakig minden formátummal megbirkóztak, még a GIF fájlokkal is, igaz, utóbbiaknál nem az egész animációt, csak az első képkockát jelenítették meg. Az általunk kipróbált képek közül csak a TIFF formátumú tartalmakkal gyűlt meg a Dune HD lejátszók baja, de ez a többség számára nem jelenthet problémát, hiszen ilyesmit átlagfelhasználó ritkán nézeget.

Zenék lejátszása, szünet nélküli FLAC/MP3 lejátszás kérdése

Mindhárom Dune HD lejátszó esetében hibátlan volt a különböző zenefájlok lejátszása. A trackek elejéből egyikük sem csípett le másodperceket, kiválóan kezelték a lejátszási listákat, emellett a FLAC, OGG, DTS WAV, APE és WMA fájlok lejátszása is hibátlanul ment. A lejátszási listák zenéit ismételni és véletlenszerűen lejátszani egyaránt tudják a Dune HD lejátszók, sőt, a trackváltás és az előre-hátra történő tekerés is zökkenőmentes volt.

A gapless, azaz szünet nélküli zenelejátszás sajnos egyiküknél sem működött - ez a kijelentés mind az MP3, mind pedig a FLAC fájlokra igaz. Hogy ez mit is jelent? Nos, azt, hogy például egy koncertfelvétel esetében nincs mód a trackek szünet nélküli összefűzésére.

Az ID3 információk megjelenítése hibátlan, de igény esetén akár ki is kapcsolhatjuk a funkciót. Apró probléma, hogy zenelejátszás alkalmával egy fekete képernyő jelenik meg, rajta az adott számmal kapcsolatos információkkal, ám arra nincs mód, hogy visszalépjünk az adott könyvtárva vagy a főmenübe úgy, hogy közben a zenelejátszás nem szakad meg.

[bold]Többcsatornás audió tartalmak dekódolása és továbbítása

[/bold]

A többcsatornás audió tartalmak kezelése összességében rendben zajlott. A termékek hibátlanul lekeverték a többcsatornás audió sávokat sztereó formátumra, így a DTS tartalmakat is élvezhettük sztereó hangszórókkal ellátott kijelzőnkkel. A komolyabb teszteléshez egy Harman/Kardon AVR 265-ös házimozi erősítőt is bevetettünk, amelyhez HDMI porton keresztül kapcsolódtak a lejátszók.

A True HD, DTS HD MA, DTS HD HR és Dolby Digital Plus típusú audió tartalmak hibátlanul átmentek BitStream módban az erősítőre, akár 5.1 csatornás, akár 7.1 csatornás tesztfájlokkal próbálkoztunk. Egyetlen egy hibát tapasztaltunk: a True HD tesztfájl a Dune HD Lite 53D modell esetében hang nélkül futott le.

PCM módban már nem volt ennyire felhőtlen a helyzet. A TV-101 és TV-301 által kódolt tartalmak közül a Dolby Digital Plus és a DTS HR tartalmak sztereó hangfolyamként kerültek az erősítőre. Bitstream módban nem volt baj velük. A Lite 53D-nél ilyen problémát nem tapasztaltunk, csak a True HD tesztfájllal rendetlenkedett a lejátszó: PCM és Bitstream módban nem küldött hangot az erősítőre.

Külső HDD kikapcsolásának kérdése

Sokszor felmerül a felhasználók körében az a kérdés, hogy vajon a lejátszó kikapcsolás után áramtalanítja a hozzá csatlakoztatott külső HDD-t? Ez ezért fontos kérdés, mert egyes külső merevlemezeknél az állapotjelző LED erős fénnyel üzemel, így éjszaka abszolút nem mindegy, hogy bevilágítja-e valami a szobát vagy sem.

Tesztünk alapján mindhárom versenyző képes áramtalanítani az USB portokat kikapcsolás után. Amennyiben a beállítások menüben a kikapcsoló gombhoz nem a kikapcsolás, hanem a készenléti állapot üzemmódot rendeljük, úgy a HDD leválasztása és kikapcsolása nem történik meg - a külső adattár a kikapcsoló gomb megnyomása után is világítani fog.

[bold]

Hálózati képességek[/bold]

A lejátszók vezetékes és vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egyaránt tökéletsen üzemeltek - már amelyiknél volt gyárilag WiFi támogatás. Összességében mind a különböző tartalmak elérése, mind pedig az internetkapcsolat zökkenőmentes volt. Mi a helyi hálózat sajátosságai miatt fix IP címmel láttuk el a médialejátszókat, de DHCP módban is megviszgáltuk őket: a helyzet változatlanul jó volt.

Háromból két  lejátszónál 10/100 Mbps-os vezetékes hálózati kapcsolat állt rendelkezésre, de a Gigabites Ethernet vezérlővel ellátott modell sem kínált jelentősen magasabb adatátviteli sebességeket. Nagyobb mennyiségű adat másolásakor érdemesebb inkább az USB 3.0-s portot alkalmazni, amelyen keresztül a merevlemezzel felszerelt TV-301-es modell az adott noteszgéphez vagy asztali számítógéphez csatlakoztatható. Míg vezetékes hálózaton eléggé ingadozó, nagyjából 5 MB/s (minimum) és 11 MB/s (maximum) közötti adatátviteli sebességeket mértünk, addig USB 3.0-s kapcsolaton keresztül már jóval stabilabb, 40-80 MB/s-os tempót sikerült elérni. A Gigabites Ethernet kapcsolatot használó TV-301-es modell 13-14 MB/s-os tempót is el tudott érni, igaz, ezt csak a másolás elkezdésekor tapasztalhatuk. A TV-301 mellett a merevlemezzel ugyancsak felszerelhető Dune HD Lite 53D esetében is jó lenne, ha eSATA port, illetve USB 3.0-s port rendelkezésre állna, ám ilyesmi nincs, így a termék közvetlenül nem csatlakozhat PC-hez.

A lejátszók egyébként alap NAS funkciót kínálnak, azaz belső merevlemezük és a hozzájuk kapcsolódó külső adattároló tartalma egyaránt hozzáférhető a helyi hálózaton. Ez mindenképpen jó hír. Az adatátviteli sebesség komolyabb másolgatáshoz nem elég, de arra, hogy filmeket, illetve tartalmakat streameljünk az adott médialejátszóról asztali- vagy mobil számítógépünkre, elég.

Arra érdemes odafigyelni, hogy filmnézés közbeni másolgatásánál a maximális adatátviteli sebesség 3,5-7 MB/s között helyezkedik el, és sok kis fájl másolásakor az 50 GB-os Blu-ray filmek már be-beszaggatnak. Ez persze abszolút nem meglepő, hiszen nem NAS-okról, hanem NAS funkcióval is ellátott médialejátszókról beszélünk. Tisztában kell lenni a korlátaikkal és akkor nincs baj.

Alkalmazások

A Dune HD lejátszókhoz több alkalmazás is jár. Ezek között négy játékot, egy webböngészőt, IPTV és DVB-T alkalmazást, internetes rádiókat, Facebook és Twitter alkalmazást, valamint AccuWeather alkalmazást találunk. Hab a tortán, hogy Torrent kliens is rendelkezésre áll.

Az AccuWeather egy időjárás-előrejelző alkalmazás, amely annyira profi, hogy meghatározza, hol vagyunk, majd annak megfelelően megjeleníti a helyi időjárás-információkat. Esetünkben egy Budapest melletti kisvárosban is kipróbáltuk a lejátszókat és legnagyobb meglepetésünkre az adott városra vonatkozó adatokat tárta elénk a szoftver - tette ezt úgy, hogy mi előtte nem állítottunk be várost.

A Facebook alkalmazás már nem volt ennyire profi: hiába adtuk meg felhasználói nevünket és jelszavunkat, a rendszer nem volt hajlandó beléptetni. A tévedés lehetőségét kizárhatjuk, hiszen több accounttal is próbálkoztunk, de az eredmény nem változott. Internetkapcsolat természetesen volt. A YouTube alkalmazás esetében már nem volt probléma a működéssel, minden tökéletes volt.

Az online rádió alkalmazások hibátlanul működtek, az IPTV és a DVB-T opciókat azonban nem tudtuk kipróbálni. Utóbbiak, azaz az internetes adások m3u listába foglalva könnyedén importálhatóak, de azok a televízió címek, amelyeket megadtunk, nem működtek - holott VLC-vel szépen mentek. A leírás pedig azt írta, hogy a VLC-s címet kell M3U listába menteni, majd ezt a lejátszón megnyitni.

Ellenben saját internetes rádiót meg tudtunk szóltaltatni a lejátszókon. A szükséges beállítások elvégzéséhez itt egy remek leírás. A leírások között a Flash Lite 3.1-s támogatás életre keltéséről is találunk leírást, de ez átlagfelhasználók számára körülményes, plusz csak egy igen szűk réteg számára lehet igazán hasznos. Utóbbi a TV-101-es és TV-301-es modelleknél él.

A végére hagytuk a Torrent klienst, ami letölteni és feltölteni (seedelni) egyaránt tud. A szolgáltatás bekapcsolása után csak ki kell tallóznunk egy torrent fájlt, majd a letöltési listához adni, így már működésbe is lép a rendszer. Korlátozhatjuk a le- és feltöltési sebességet, valamint a kapcsolatok számát is. Ha filmet szeretnénk nézni, akkor nem érdemes torrentezni, hiszen torrentezés közben egy 50 GB-os Blu-ray film már  be-beszaggat.

Kapunk négy játékot is, ha kikapcsolódásként ilyesmivel szeretnénk elütni az időt. A játékok a fenti fotókon láthatóak. A listán orosz IPTV szolgáltatás is helyet kapott, ám ez csak előfizetésért cserébe nézhető és csak orosz tartalmakat kínál, így nagy veszteség nem ér minket, ha nem tudjuk kipróbálni.

A repertoárban webböngészőt is találunk, ami működik, használható, de csak egérrel és billentyűzettel. Távirányító segítségével nem tudtunk rájönni, hogyan lehet adatokat bevinni, de billentyűzet és egér használatával ez nem volt probléma. Szerencsére adatbevitelnél itt nem jelenik meg egy külön ablak, hogy bebillentyűzzük a betűket - rögtön írhatunk a szövegmezőbe. A webböngésző kicsit lassan, darabosan működik, beépített Flash támogatást pedig nem kínál. Ha gyorsan meg kell néznünk egy weboldalt, arra tökéletes, de felhőtlen netezéshez kevés.

[bold]Fogyasztás

[/bold]

A Dune HD sorozat tagjait fogyasztásteszteknek is alávetettük. A merevlemezzel nem bővíthető modellt külső USB 2.0-s HDD-vel teszteltük, a többieket egy 320 GB-os Western Digital Scorpio Blue HDD-vel szereltük fel. Ezek után azt is megvizsgáltuk, hogy merevlemez nélkül, vezetékes hálózaton keresztül történő tartalomlejátszás alkalmával mennyit fogyasztanak az egyes termékek.

Íme, az eredmények, amelyekhez nagyon nem is kell hozzáfűznünk semmit.

Végszó

A nálunk járt három Dune HD lejátszó összességében elég jól szerepelt. A Sigma Designs SoC egységek valóban remek képminőséget kínálnak és szolgáltatásaikra sem lehet panasz. Maguk a lejátszók jó felszereltséggel érkeznek és viszonylag kevés hibát találtunk bennük, így nagyon elégedettek voltunk velük.

A Dune HD Lite 53D esetében a HDMI kábel és az IR Extender hiányát tudnánk negatívumként megemlíteni, de az sem nyerő, hogy csak a lassúcska 10/100 Mbps-os Ethernet csatlakozáson keresztül tudunk tartalmakat másolni a beszerelt merevlemezre - itt egy USB 3.0-s vagy eSATA slave portra akkora szükség lenne, mint egy falat kenyérre.

A TV-101-es modellnél a HDMI kábel hiányát ugyancsak felhozhatjuk hibaként, ám cserébe kárpótol minkez az alacsony fogyasztás és az apró méret. Az IR Extender port, illetve kábel ennél a modellnél már rendelkezésre áll, a működésre pedig összességében nem lehet panasz. Arra azért figyeljünk oda, hogy az apró termék optikai audió kimenettel nem rendelkezik - ha ilyesmire szükség van, akkor a TV-301 lehet a jó választás.

A TV-301-es modell volt a mezőny legjobban felszerelt, legjobban használható példánya. A repertoárjában WiFi adapter éppúgy volt, mint 2,5 colos merevlemezhely - utóbbinál pozitívum, hogy a HDD nem csak vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton, hanem USB 3.0 slave porton keresztül is teletömhető tartalommal. A merevlemez szellőzése - ahogy már említettük - nem az igazi, hiszen komolyabb adatmozgás után igencsak forróvá válik a HDD. Utóbbira komolyabb adatmozgatást követően, a lejátszó azonnali kikapcsolása után, a HDD kivételével derült fény. A Gigabites Ethernet porttól picit nagyobb adatátviteli sebességeket vártunk, de a korábban tesztelt Gigabites Ethernet porttal ugyancsak rendelkező lejátszókhoz képest a HDI Dune megoldása hozta a szintet, így nem panaszkodhatunk rá. A NAS funkció és a Torrent kliens pozitívum, csak úgy, mint a remek kezelhetőség és a jó felszereltség.

A nálunk járt termékek közül a Dune HD Lite 53D modell kifutó terméknek minősül és a hazai weboldal szerint a forgalmazása is megszűnt már. A TV-101-es példány a napokban - amikor éppen teszteltük - szintén hasonló sorsra jutott, ami különös, mert nem egy ősöreg termékről van szó. Itt-ott még felbukkan, de már csak a kezdetinél magasabb áron (a WiFi nélküli változatok 30 ezer alatt voltak).

 

Dune HD Lite 53D kínálatunkban persze még jelen van, méghozzá ugyanolyan kivitelben, mint amilyennel tesztpéldányunk rendelkezett. A termék 41 000 forint körüli összegért vihető haza, HDMI kábel és IR Extender nélkül. Ezért az árért véleményünk szerint jobban megéri elgondolkodni a TV-301 modell WiFi nélküli változatán, ami 45 000 forintba kerül, de cserébe kínál USB 3.0 slave portot, IR Extendert és HDMI kábelt is. Sőt, pár ezer forinttal drágábban, azaz 49 000 forintért már a TV-301 WiFi-s kiadását is megkapjuk, amin akkor érdemes elgondolkodni, ha a WiFi-ben rejlő lehetőségeket ki is szeretnénk aknázni. Beépített WiFi-vel egyébként is olcsóbb a termék, mint ha a WiFi nélküli változathoz vennénk Dune HD AIR WiFi adaptert - utóbbi külön, 6000 forint feletti áron kapható.

A fenti árak eléggé borsosak, viszont cserébe átlagon felüli képminőséget, remek fájlkezelőt, valamint gyakran, egyszerűen frissíthető szoftvert, Android és iOS alapú távirányító alkalmazásokat és jól működő torrent klienst kapunk. Ha a bemutatóban olvasottak alapján elnyerték tetszésünket a HDI Dune asztali médialejátszói, bátran válassszuk őket, hiszen remek készülékekről van szó. Nekünk tetszettek.

Az olcsóbb, de használható médialejátszót keresőknek azt tudjuk javasolni, hogy vessenek egy pillantást az ASUS O!Play családjának tagjaira.

A tesztben szereplő HDI Dune asztali médialejátszókat a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. A képek és a videók elkészítésében egy AverMedia Live Gamer HD kártya segédkezett, amit az AverMedia hazai képviseletétől kaptunk kölcsön. Ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward