Maximum 16 processzormaggal érkezhetnek az új RYZEN 6000-esek

Úgy tűnik, nem gondolkodik a vállalat a processzormagok számának növelésében, ami igazából nem is túl nagy meglepetés, hiszen a 16 mag így is több, mint amit a rivális kínál – ennél több maggal a RYZEN Threadripper sorozat piacát is rontanák az új asztali RYZEN-ek.

Maximum 16 processzormaggal érkezhetnek az új RYZEN 6000-esek

Az AMD ZEN 4 architektúra köré épülő asztali processzorai várhatóan a RYZEN 6000-es sorozatot erősítik majd, az alapokat adó lapka kódneve pedig Raphael lesz. Ezek az újdonságok várhatóan továbbra is csak maximum 16 processzormaggal, illetve maximum 32 szállal rendelkeznek majd, pedig korábban olyan pletyka is felmerült már, hogy az AMD egy harmadik chiplet beépítésével 24-re növeli majd az elérhető processzormagok számár, ám erre ExecutableFix információi szerint ennél a generációnál nem kerül sor. ExecutableFix néhány új információval jelentkezett a ZEN 4-es processzorokkal kapcsolatban, állításai pedig általában pontosak szoktak lenni, így érdemes rá figyelni.

Mivel továbbra is 16 processzormagnál tetőzik a kínálat, a RYZEN 9 5950X helyére érkező RYZEN 9 6950X ezen a téren ugyanolyan lehetőségekkel bír majd, viszont bőven lesznek a fedélzeten változtatások is, amelyek egy részéről már érkeztek pletykák. Az AMD a Socket AM4-es processzorfoglalatot nyugdíjazni fogja, helyére az AM5 érkezik, ami viszont már teljesen más felépítést használ: a processzor alján nem lesznek többé érintkező tüskék, helyette LGA rendszerre tér át az AMD is, ahogy az az Intel háza táján már megszokhattuk.

Galéria megnyitása
Valahogy így nézhet majd ki egy Socket AM5-ös processzor hővezető sapkája

A ZEN 4 architektúra köré épülő processzorok várhatóan ismét jelentős IPC növekedést hoznak, ami alapból teljesítménynövekedést jelent, de ehhez társul még az is, hogy ezeket a termékeket a TSMC 5 nm-es csíkszélességével készítik, így órajel-növelésre is lehetőség nyílik, ami további gyorsulást eredményezhet. A RYZEN 6000-es család tagjai továbbra is kétcsatornás memóriatámogatást használnak majd, ám DDR4-es helyett immár DDR5-ös modulokat fogadnak, de a PCI Express vezérlő a jelek szerint még nem áll át PCIe 5.0-s támogatásra, marad a PCIe 4.0-s szabványon, viszont néggyel több sávot biztosít a rendszer számára, mint az aktuális generáció megoldása.

A RYZEN 6000-es modellek TDP keret tekintetében egy picit magasabbra helyezhetik a lécet, ami annyit jelent, hogy az aktuális 105 W-os csúcsérték 120 W-ra emelkedhet majd. Persze olyan pletykák is napvilágot láttak az elmúlt időszakban, amelyek szerint egy speciális processzor is érkezik, ami 170 W-os TDP kerettel rendelkezhet, de ez egyelőre nem nyert megerősítést.

Az LGA tokozás mellett a hővezető sapka formája is jelentősen átalakul, ahogy arról egyik korábbi hírünkben már említettük, ám ennek ellenére is lesz mód a Socket AM4-es foglalathoz készített processzorhűtők használatára, csak egy új lefogató keretre lesz szükség, ami néhány processzorhűtő-gyártó akár ingyenesen is a felhasználók rendelkezésére bocsáthat.

Galéria megnyitása
Ilyesmi lehet az új processzorok alja

A ZEN 4 architektúra köré épülő processzorok piacra dobásával egyelőre ráér az AMD, ugyanis a RYZEN 5000-es sorozat igen erős vetélytársnak minősül az Intel aktuális processzoraival szemben. Ráadásul a közeljövőben ZEN 3 architektúrára támaszkodó, 3D V-Cache technológiával felvértezett processzorok is érkezhetnek, amelyek óriási mennyiségű megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkeznek, így játékok alatt érezhető gyorsulást hoznak. Éppen ezért a ZEN 4 alapú megoldások érkezéséig lesz elég tűzereje az AMD-nek ahhoz, hogy az Intel termékeivel szemben felvegye a harcot – a RYZEN 6000-es sorozat tagjai várhatóan nem is érkeznek meg a következő év negyedik negyedéve előtt.

Persze időközben az Intelnél sem tétlenkednek, ugyanis már javában készülnek a hibrid dizájnnal rendelkező Alder Lake processzorok piacra dobására, amelyek azért okozhatnak majd némi meglepetést.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap