Marvell + Wilocity = új lendület a WiGig-nek?

A WiGig szabvány 7 Gbps-os maximális adatátviteli sebességet kínál, ami a Gigabites WiFi sávszélességének többszöröse.

Marvell + Wilocity = új lendület a WiGig-nek?

Az utóbbi hetek alkalmával egyre több és több 802.11ac támogatással ellátott eszköz jelenik meg, de a technológia robbanásszerű terjedése még messze nem kezdődött meg. Időközben bontogatja szárnyait az 5G-s WiFi 1,3 Gbps-os adatátviteli sávszélességét jelentősen  felülmúló WiGig szabvány, amely a nem is oly távoli jövőben 802.11ad néven válhat ismertté.

A WiGig a 60 GHz-es frekvenciatartományban üzemel, méghozzá 7 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség mellett – ezzel szemben az 5G-s WiFi az 5 GHz-es frekvenciatartományban üzemel, maximális adatátviteli sávszélessége pedig „csak” 1,3 Gbps. Sajnos a WiGig esetében van egy apró probléma, amely jelentősen behatárolja a szabvány alkalmazási területeit: a hatótávolság mindössze 10-20 méter közötti. A problémára persze van megoldás, ugyanis a WiGig és a korábbi WiFi szabványok között van átjárási lehetőség: amennyiben a felhasználó átlépi a fentebb említett távolságot, akkor a kapcsolat átválthat 802.11ac-re (5 GHz-es WiFi), vagy 802.11n-re (2,4 GHz-es WiFi), méghozzá automatikusan, zökkenőmentesen. Azok az eszközök, amelyek mindhárom említett szabványt támogatják, „tri-band” jelöléssel lesznek ellátva.

A Wilocity a szabvány minél szélesebb körű elterjesztése érdekében nemrégiben partnerkapcsolatba lépett a Marvell-lel, így a szabvány új lendületet kaphat. Érdekesség, hogy a Wilocity korábban már együttműködésbe lépett a Qualcomm-mal is, amelynek gyümölcseként különböző Atheros alapú megoldások készültek noteszgépek számára – például vezeték nélküli dokkoló állomások – az elmúlt évek folyamán. Az új, Marvell-lel kötött megállapodás némileg átfedésben lesz a Qualcomm-mal kötött megállapodással, de az új megállapodás már szélesebb körre, a felhasználók számára kínált készülékek szegmensére fókuszál.

A Wilocity azt szeretné, ha egyre több és több gyártót tudna bevonni az együttműködésbe, így nem csak a PC-s piacot, hanem a hozzáférési pontok, a különböző vezeték nélküli átjárók és az egyéb megoldások szegmensét is hatékonyan célba vehetné a WiGig, így ezeken a területeken profitálhatnának a felhasználók a „tri-band” típusú eszközök által kínált lehetőségekből. Utóbbinak köszönhetően újszerű felhasználói élmény születne.

Az első WiGig alapú megoldások a noteszgépek piacához kötődnek majd: ebben az esetben a noteszgépekben és hozzájuk kínált vezeték nélküli dokkolóban teljesítene szolgálatot a nagy adatátviteli sávszélességet kínáló technológia. A Wilocity néhány vezeték nélküli dokkoló prototípust már be is mutatott a júniusban megrendezett Computex 2012 alkalmával.

A vezeték nélküli dokkolónak – és a WiGig támogatással ellátott noteszgépnek – köszönhetően a felhasználók vezeték nélkül kapcsolhatnának a rendszerhez több, akár 1080p-s felbontással működő megjelenítőt, valamint egyéb eszközöket is. A késleltetés itt nem milliszekundumokban, hanem mikroszekundumokban mérhető, azaz megfelelően alacsony késleltetés állna a vezeték nélkül kapcsolódó eszközök rendelkezésére, legyen szó beviteli eszközökről vagy akár megjelenítőkről.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward