Shop menü

MÁR VIZSGÁLJÁK, HOGY AZ INSTABIL PROCESSZOROK MIATT LEHET-E CSOPORTOS PERT INDÍTANI AZ INTEL ELLEN

Az Intel számára már az is komoly költséget jelenthet, ha tömegesen kell cserélni az instabil rendszerek processzorait, egy esetleges csoportos per még nagyobb csapást jelentene.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Már vizsgálják, hogy az instabil processzorok miatt lehet-e csoportos pert indítani az Intel ellen

Az Intel házat táján elég régóta probléma van egyes 13. generációs és 14. generációs Core sorozatú asztali processzorokkal, amelyek miatt instabil a rendszer. A vállalat illetékesei jó ideje keresik a megoldást a problémára, ezt sokáig nem találták, csak útmutatást adtak, hogyan érdemes eljárni a BIOS beállításaival kapcsolatban, hogy stabilan működhessen a rendszer, ám ez igazából nem oldotta meg a problémát.

A hosszas, kitartó munka eredményeként végül megtalálták a probléma fő okát, azonosítottak egy algoritmust, ami hibásan működött, ezért a kelleténél magasabb feszültséget állított be a processzorok esetében, és már a javítást is elkészítették. A végső megoldás új BIOS formájában érkezik, hiszen a mikrokódot érintő patchről van szó, de majd csak valamikor augusztus közepe felé teszik elérhetővé a partnerek számára, így mire ők új BIOS-okat építenek köré, további hetek telhetnek el.

A dolog pikantériája, hogy azóta újabb fejlemény derült ki, hála a The Verge munkatársainak: a hiba nemcsak a „K”, a „KF”, illetve a „KS” jelöléssel ellátott modelleket érinti, a 65 W-os vagy ennél magasabb TDP kerettel rendelkező többi asztali processzor is érintett lehet, igaz, egyelőre még vizsgálják, pontosan mi is a helyzet. Az ügy elég nagy felháborodást keltett a felhasználók között, hiszen sokan már hónapok óta szenvednek az instabil rendszerek miatt, egyes esetekben azt sem lehetett jó ideig tudni, mitől is instabil az adott konfiguráció, míg ki nem derült, hogy a processzor lehet a ludas.

Galéria megnyitása

Az egyes fórumokon arról kezdtek el diskurálni a felhasználók, hogy ebből a helyzetből szép kis csoportos per alakulhat ki, ha sokan veszik a fáradtságot és pertársaságot alakítanak, és a jelek szerint egy külföldi vállalat, az Abington Cole + Ellery már el is kezdte vizsgálni a csoportos per indításának lehetőségét. Az ügyvédeket tömörítő cég a csoportos perekre és a szellemi tulajdon védelmére szakosodott. Sikeres per esetén az ügyvédi iroda természetesen sikerdíjat kap, a 13. és 14. generációs Intel processzorok vásárlói pedig a bíróság által megállapított kártérítésben részesülhetnek.

A pernek persze csak akkor lehet alapja, ha elegendő mennyiségű panaszost sikerül találni, ám egyelőre úgy néz ki, az Intelnél a garanciális ügyintézést kérő érintettek ügyei pozitív elbírálás alá esnek, az instabil rendszerek hibás processzorait cserélik, igaz, olyan is előfordult, amikor a panaszos lepattant az ügyfélszolgálatról. A korábbi tájékoztatás alkalmával az Intel illetékese mindenkinek azt tanácsolta, kezdeményezze a vállalat ügyfélszolgálatán keresztül a garanciális ügyintézést, akkor is, ha korábban esetleg elutasították a kérését, hiszen a vállalat az érintett processzorokat cserélni fogja. A más instabilitás jeleit mutató rendszerek a patch hatására sem javulnak meg, az érintett processzorok a magas feszültség miatt sérülhettek, mindenképpen cserélni kell őket.

A csere folyamata történhet úgy, hogy az ügyfélszolgálattal történő kapcsolatfelvételt követően kiküldenek egy hibátlan processzort, majd az ügyfél visszaküldheti a hibás terméket. Ebben az esetben a hibátlan processzor ellenértékével megterhelik az érintett bankszámláját, de ha kiderül, a visszaküldött processzor tényleg hibás, és a garanciális ügyintézésre minden tekintetben jogosult az illető, jóváírást kap. Ez az úgynevezett „gyorsított folyamat”, aminek van felára is: 25 dollár. Ez a folyamat történhet fordítva is, azaz be lehet küldeni először a hibás processzort is, ekkor pozitív elbírálás esetén hibátlan processzort szállítanak az adott ügyfélnek.

Mivel a hiba a 65 W-os, illetve ennél magasabb TDP kerettel rendelkező processzorokat érintheti, ha sok érintett kezdeményez garanciális cserét, az az Intel számára óriási kiadást jelenthet majd. Azt persze egyelőre nem lehet tudni, pontosan mennyi processzort érint a hiba, ezzel kapcsolatban később érkezhet tájékoztatás, már ha van mód előzetes felmérésre, hiszen mégis csak a mikrokód hibájából alakulhat ki instabilitás, azaz elméletben rengeteg processzor szenvedhet instabilitástól. Az is ki fog derülni, esetleg egyéb probléma is van-e még a háttérben, illetve megerősítést nyerhet az is, hogy a szorzózáras, 65 W-os vagy magasabb TDP kerettel rendelkező processzorok tényleg érintettek-e, korábban ugyanis feltételes módban kerültek szóba.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére