Már idén nyáron elkészülhet az USB4 szabvány

Az USB IF szakemberei nagyon jól haladnak a munkával, de a ténylegesen USB4-es eszközökre azért még másfél évet várni kell.

Már idén nyáron elkészülhet az USB4 szabvány

Az USB szabvány mögött álló USB Implementers Forum bejelentette, hogy nagyon jól haladnak a következő generációs USB szabvány fejlesztésével, ugyanis az USB4 munkanév alatt futó megoldás már a 0.7-es revíziónál tart, így ha sikerül tartani a tempót, a nyár közepére el is készülhet a végleges, 1.0-s kiadás.

Ahogy arról korábban már írtunk, az USB4 igazából az Intel Thunderbolt 3-as szabványára alapul, így a maximális adatátviteli sávszélesség 40 Gbps-ra ugrik, ami az USB 3.2 Gen2x2 (USB 3.2) szabványhoz képest kétszer gyorsabb, az USB 3.2 Gen2 (USB 3.1) szabványhoz képest pedig négyszeres előrelépést képvisel. A Thunderbolt 3-mal közös alapoknak köszönhetően természetesen az USB-C kábelt alkalmazza ez a szabvány is, csak úgy, mint az USB 3.2, amelynél gyakorlatilag két darab USB 3.1-es sávot ötvöznek a 20 Gbps-os tempó eléréséhez.

Galéria megnyitása Az USB4 legfőbb tulajdonságai A szabvány véglegesítése tehát nyárra várható, ám az első USB4-es eszközök majd csak 2020 végén válhatnak elérhetővé, az új szabvány térhódítása pedig leginkább 2021 és 2022 környékén indulhat meg igazán. Az USB4 esetében a teljes sávszélesség kiaknázásához 40 Gbps-os sebességre hitelesített kábelekre lesz szükség, de a szabvány az USB 3.2, USB 3.1, USB 3.0 és USB 2.0 szabványokkal is kompatibilis lesz, sőt, még a Thunderbolt 3-mal is, hiszen lényegében az adja az alapokat.

Az USB-IF szakemberei remélhetőleg a mostani kaotikus nevezéktannal is kezdenek majd valamit, ugyanis a különböző szabványokat most többféle jelöléssel is illethetik, egyes gyártók pedig ezzel vissza is éltek az elmúlt időszakban, ugyanis sokszor nem tüntették fel, hogy az adott port USB 3.1 Gen1 vagy USB 3.1 Gen2 szabvány köré épül-e, pedig ez abszolút nem mindegy.

Az USB 3.2 érkezésével kitalálták, hogy átalakítják a nevezéktant, így az USB 3.0-s portok az USB 3.2 Gen1, az USB 3.1-es portok az USB 3.2 Gen2, az USB 3.2-es portok pedig az USB 3.2 Gen2x2 nevet kapták, ahogy arról korábban már beszámoltunk. Ennél a módszernél már az is sokkal jobb lenne, ha a szabvány tényleges nevét használnák (USB 3.0, USB 3.1, USB 3.2), de ha ennél frappánsabb megoldással rukkolnak elő, ami még egyértelműbb helyzetet teremt a piacon, annak csak örülni lehetne.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap