Majdnem 4 órát bírt ki egy levegővel egy Cuvier-féle csőröscet

A megfigyelés azt sugallja, hogy a szakértőknek még bőven van mit tanulniuk a tengeri emlősök élettanáról.

Majdnem 4 órát bírt ki egy levegővel egy Cuvier-féle csőröscet

A Duke Egyetem és a Cascadia Research Collective kutatói Észak-Karolina partjainál rögzítették a hihetetlenül hosszú merülést még 2017-ben. A ZcTag066 jelű nyomkövetőt viselő állat kétszer is rekordot döntött: először csaknem három órát töltött egy huzamban a víz alatt, majd egy héttel később 3 óra 42 percet maradt egy levegővel a mélyben. „Először nem is hittünk a szemünknek, elvégre emlősökről van szó, és teljesen elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy emlős képes lehet ilyen hosszú merülésekre” – mondja Nicola Quick, az eredményekről beszámoló tanulmány vezető szerzője.

A rekordhosszú merülések megfigyelésére egy 5 éves kutatás keretében került sor, amely során a Cuvier-féle csőröscetek mélységi merüléseit tanulmányozták a szakértők. Mint kiderült, a cetek akár több mint 3000 méter mélyre is lemerülnek, hogy tintahalakra és mélytengeri halakra vadásszanak. A ZcTag066 jelzésű állat extrém hosszú merüléseit végül a kutatók kihagyták az elsődlegesen elemzett adatokból, arra hivatkozva, hogy azokra azt követően került sor, hogy az állat egy tartós (1 órás) aktív szonárjelnek volt kitéve, amely esetlegesen megváltoztathatta normál merülési viselkedését. Ezek a merülések így valószínűleg nem annyira a mindennapos szokásokat tükrözik, hanem azokat a határokat, hogy mennyi ideig képesek a cetek visszatartani lélegzetüket, ha erre rá vannak kényszerítve, vélik a szerzők.

Ami persze nem kevésbé lenyűgöző, de ez így van az elsődleges elemzésbe bekerült, vélhetően a megszokott viselkedést tükröző adatokkal is. A szakértők a vizsgálat megkezdése előtt azt állatokkal kapcsolatos éllatani ismeretekre alapozva azt feltételezték, hogy a cetek legfeljebb 33 percig képesek víz alatt maradni mély merüléseik során. A tényleges viselkedés rögzítése nem volt egyszerű feladat, mivel a Cuvier-féle csőröscetek nagyon rejtőzködők, és nem sok időt töltenek a felszínen: átlagosan mindössze 2 percet, így ez idő alatt kellett észlelni őket, és jeladóval ellátni az állatokat, ami önmagában is óriási kihívásnak bizonyult.

Galéria megnyitása

2014–2018 között összesen 23 egyedet sikerült jeladóval ellátni, és ezen állatok kapcsán összesen több mint 3600 merülést rögzítettek a szakértők. A merülések időtartamának mediánja 59 perc volt, ami óriási meglepetést jelentett. A legrövidebb merülés 33 percig tartott, a leghosszabb pedig (ha eltekintünk ZcTag066 rekordhosszú merüléseitől) 2 óra 13 percet vett igénybe.

Mindez azért nagyon érdekes, mert nem magyarázható meg a Cuvier-féle csőröscetek élettanával kapcsolatos rendelkezésre álló ismeretekkel, de más tengeri emlősök légzési szokásaival sem. A szakértők felülvizsgálva a cetekkel és más rokon fajokkal kapcsolatos biológiai ismereteket alapján legfeljebb 77,7 víz alatt töltött percet tartanak elképzelhetőnek, a terepi megfigyelések során azonban a merülések 5 százaléka meghaladta ezt a határt, nem egy esetben jelentősen túlszárnyalva azt.

Ezek alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy a cetek légzése kapcsán messze nem ismernek minden részletet a szakértők, és hogy az állatokban működik valami olyan, egyelőre ismeretlen mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy rendkívül hosszú ideig kibírják egy levegővel. Ezt megerősítik a légzés normalizálódásával kapcsolatos megfigyelések is, vagyis az az időtartam, amely ahhoz szükséges, hogy egy-egy merülés után a cetek kipihenjék magukat a felszínen, és újra képesek legyenek egy mélyebb merülésre.

Galéria megnyitása

A kutatók előzetesen azt feltételezték, hogy a cetek egy-egy hosszú merülés után hosszabb időt töltenek a felszínen, hogy biztosítsák szöveteik oxigénnel való normális ellátását, és pihentessék fáradt izmaikat. Viszont a terepi megfigyelések során begyűjtött adatokból nem rajzolódott ki erre utaló trend. Egy 2 órát a mélyben töltő cetnek például csak 20 perc pihenőre volt szüksége a felszínen, mielőtt újra merült volna, míg egy 78 percet merülő fajtárs 4 órát töltött a felszínen az újabb nagy levegővétel előtt. Az aktuálisan a felszínen töltött időtartamnak persze az élettani adottságokon túl más okai is lehetnek (például hogy mennyire volt sikeres a megelőző vadászat), de tény, hogy ezek az adatok is több kérdést vetnek fel, mint amennyire választ adnak.

Hogy hogyan lehet képes egy emlős ennyi ideig levegő nélkül lenni, annak kapcsán Quick elmondta, hogy az állatoknak számos olyan adaptálódásuk van, amelyről már tudnak a szakértők. Például rengeteg oxigénkötő fehérje, mioglobin található az izomzatukban, ami hosszabb terhelés esetén segít biztosítani az izmok ellátását. Merülés közben továbbá képesek lelassítani anyagcseréjüket, és így minimalizálni a szervezet energiafogyasztását. De ezen felül úgy tűnik, hogy további mechanizmusok is működnek bennük, amelyeket egyelőre egyáltalán nem vagy kevéssé értünk, teszi hozzá a szakértő. Ilyen lehet a pulzus lelassítása, és a véráramlás szöveti szintű szabályozása.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap