Magas hatásfokú H.265 enkóderek a PowerVR-től

A PowerVR Series5 család tagjai akár 50%-kal alacsonyabb bitráta mellett is olyan minőséget nyújthatnak, mint a rivális megoldások, ez pedig komoly fegyvertény.

Magas hatásfokú H.265 enkóderek a PowerVR-től

A PowerVR sok újdonságot mutatott be a napokban, ami nem is véletlen, hiszen javában zajlik az idei Mobil Világkongresszus, azaz az MWC. A PowerVR egyebek mellett lerántotta a leplet legújabb H.265-ös kódoló megoldásairól is, amelyek legnagyobb különlegessége, hogy a rivális megoldásokhoz képest sokkal nagyobb hatékonyság mellett dolgoznak, ami több szempontból is előnyös.

A PowerVR Series5 család tagjainak többségét 4K-s H.265-ös tartalmakhoz optimalizálták, az egyes megoldások pedig más és más termékcsoportokban, illetve felhasználási területeken rúghatnak majd labdába a nem is oly távoli jövőben.

Az úgynevezett prosumer-szintű megoldásokat, vagyis a felsőkategóriás eszközöket a PowerVR E5800-as enkóder veszi célba, amely 4K-s felbontás esetén másodpercenként maximum 60 képkocka feldolgozására képes. Az újdonság támogatja a kiterjesztett színmélységet, méghozzá 10 bites pontosság mellett, így a videófolyamok megfelelhetnek az ITU-R rec BT.2020 szabvány szigorú követelményeinek is.

A második enkóder, azaz a PowerVR E5505-ös megoldás már a nagyteljesítményű enkóderek szegmensében próbál érvényesülni, azaz többnyire a táblákban, az okostelefonokban, a biztonsági kamerákban és az otthoni médiakapukban (Home Media Gateway) találkozhatunk vele. Ez a lapka már csak másodpercenként 30 képkocka feldolgozására képes 4K-s felbontás esetén.

A harmadik lapka a helytakarékos, alacsony fogyasztás mellett üzemelő eszközökben találhat magának helyet. A PowerVR E5300-as modell ideális választás lehet viselhető eszközökben, kamerával felszerelt internetre csatlakozó termékekben és belépőszintű mobileszközökben történő használatra, de akár autós felhasználásának sincs semmi akadálya. Ennél a terméknél a 4K felbontásról a jelek szerint le kell mondani, hiszen a gyártó közleménye csak 1080p-s felbontás támogatásáról tesz említést, itt viszont másodpercenként 60 képkocka feldolgozására is van mód.

Az Imagination Technologies belsős tesztjei szerint a felsőkategóriás megoldások piacára szánt PowerVR E5800-as enkóder ugyanahhoz a H.265-ös minőséghez akár feleakkora bitrátát is használhat, mint a konkurens megoldások, ami meglehetősen jól hangzik. Ez persze csak optimális esetben lehetséges, de az átlagos előny sem elhanyagolható, hiszen annak mértéke még így is 30% a PowerVR E5800 javára – vagyis ennyivel kisebb bitrátából hozza ki ugyanazt a minőséget, mint konkurensei. Ez persze nem is túl meglepő, hiszen a PowerVR megoldásainál a H.265-ös eszközkészletet jobban implementálták, mint a riválisok. A siker érdekében a lapka fejlett keresőalgoritmusokat éppúgy bevet, mint optimalizált bitráta-kontrolláló algoritmusokat. Az előny végül egyértelmű: a videók kevesebb helyet foglalhatnak és megosztásuk is gyorsabb lehet.

Az Imagination Technologies enkóder lapkái természetesen remekül együttműködnek a többi PowerVR összetevővel is. A tervezésnek köszönhetően minden komponens zökkenőmentesen tud együttműködni egymással, méghozzá maximális hatásfok mellett. Ezt egyebek mellett az egységes tömörített memóriaformátum is segíti, amit az egyes komponensek meg tudnak osztani egymással. Emiatt a GPU dolgozhat a YUV frame bufferekben, így a GPU-tól érkező tartalmakat közvetlenül felhasználhatja a videó enkóder. A blokkok között számos hardveres ösvény húzódik, így olyan streamelő megoldások készítésére nyílik mód, amelyeknek nincs szükségük a fő rendszermemória használatára, ezáltal alacsony fogyasztás melletti üzem érhető el.

Az Imagination Technologies illetékesei szerint a PowerVR Series5-ös enkóderek már licencelhetőek. Az első olyan termékek, amelyek képesek lesznek az új lapkákban rejlő lehetőségek kiaknázására, nagyjából 10-12 hónap múlva kerülhetnek az üzletek polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward