Lumix Smart Camera CM1 - kamerás telefon, vagy telefonos kamera?

Lumix Smart Camera CM1 - kamerás telefon, vagy telefonos kamera?

A Panasonic az Eluga mobilok sikertelensége után most megpróbál visszatérni, és ezúttal arra fektette új okostelefonja fejlesztésekor a hangsúlyt, amiben igazán jó. Egy kiemelkedően jó fényképezőnek otthont adó készüléket hoztak kalap alá a mérnökök, ami másodsorban azért még felsőkategóriás okostelefonként is magabiztosan megállja a helyét.

Az újdonság a jó képalkotó mechanizmusa révén a Lumix termékcsalád tagjaként mutatkozott be, ráadásul Smart Camera CM1 néven. Ha nem tudnánk már most, hogy miről is van szó, akár arra is asszociálhatnánk, hogy ez egy sima fényképező ügyes extrákkal, de közel sem csak ennyiről van szó. Az eszköz a nagyszerű fotós képességét a színfalak mögött megbújó, nagyméretű szenzornak köszönheti. A Panasonic egy 1 hüvelykes CMOS képérzékelővel látta el az okostelefont, amihez hasonló általában már a belépő MILC fényképezőkben, vagy a csúcskompaktokban rejlik. Viszonyításképpen a Nokia 808-ban egy 1/1.2 colos megoldás van, míg a Lumia 1020 egy 1/1.5-ös méretű érzékelőt használ, a Galaxy K Zoom pedig egy 1/2.3 hüvelykessel próbál érvényesülni, hasonlóan a felsőkategóriás Xperia Z modellekhez.

A készülékkel 20 megapixeles állóképek vagy 4K-s videófelvételek készíthetőek – utóbbi csak 15 FPS mellett támogatott, igazán folyékony képet csak Full HD-ben tud majd nyújtani tehát a gép. Fotózáskor minden főbb paraméter beállítható lesz manuálisan: a záridő, az ISO érzékenység, a fehéregyensúly és a rekesz nyitottságának mérete is (F/2.8-10.2) előválasztható. Arra érdekes módon nem derült fény, hogy a 28 mm-es Lecia lencserendszer zoomátfogása mekkora, az sem kizárt, hogy fix megoldásról van szó. Egyetlen komolyabb negatívum róható fel a neve mellett, mégpedig a Xenon vaku hiánya, be kell érni egy nagy fényerejű LED-es villanóval, ami azért sovány vigasz.

Az elkészült fotók és videók egy 4,7 hüvelykes panelen lesznek visszanézhetők, tehát a Panasonic nem áll be az óriások közé. A megjelenítő remek képminőséggel fog szolgálni az IPS technológia és az 1080p-s felbontás (469 PPI) révén. Az operációs rendszer szerepét a friss Android 4.4 tölti be. A KitKat több módosításon is átesett mire a Smart Camera CM1 által felvonultatott formában testet öltött, például a fényképező alkalmazását teljesen lecserélték a fejlesztők, így már helyből kezeli a RAW formátumot is. Kamera egyébként került az előlapjára is, vagyis még videóhívásokat is lehet vele folytatni, viszont az egyelőre nem derült ki, hogy ez milyen képességek birtokában van. A hibrid kapcsolati képességei között minden megvan, ami alapján rászolgál az okostelefon címre. A legfontosabb a 4G LTE modem megléte, mely akár 150 Mbps-os letöltési sebesség elérésére is képessé teheti a Smart Camera CM1-et. Ezen felül akad még 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő és NFC chip is.

A rendszer sebességéről egy Qualcomm lapka fog gondoskodni, nevezetesen egy MSM8974-AB. A Snapdragon 801 termékcsaládot erősítő chip 2,3 GHz-es Krait 400 processzormagok kvartettjét vonultatja fel egy 578 MHz-es frekvencián tevékenykedő Adreno 330 grafikus feldolgozó egység mellett. Ez a SoC minden helyzetben villámgyorsan mozgásba lendíti majd a készüléket, vagyis akadásmentes felhasználói élményt biztosít. A rendszermemória 2 GB-os méretben képviselteti magát, ami még aktívabb, sok alkalmazással operáló felhasználók kezei között is elégnek bizonyulhat. A tárhely alapból 16 GB-os méretet öltött, és lesz lehetőség a bővítésére is microSD memóriakártya hozzáadásával. Az identitászavaros szerkezet egy nagyon masszív, és kellemes megjelenésű házban lakik. A CM1 a legvastagabb pontján 21,1 milliméterre emelkedik ki a síkból, a tömege pedig valamelyest meghaladja a 200 grammot (204) – rendesen húzza majd a nadrágzsebet. A hátlapja mögött egy 2600 mAh-s akkumulátor van jelen, ami bizony eléggé szép kapacitással bír a többi tulajdonságához képest. Ezáltal bírja majd az egész napos megpróbáltatásokat az újdonság, és remélhetőleg az sem fog gondot jelenteni neki, ha naphosszat fotóznak vele.

A Panasonic Lumix Smart Camera DCM-CM1 a Photokina 2014-en mutatkozott be, és ha minden a terv szerint halad, akkor novemberben kerülhet a boltok polcaira. A remekbe szabott eszköznek bizony megkérik majd az árát, 900 eurót fog kóstálni, de igazából olyat nyújt, amire egyébként nincs a konkurenseknek pillanatnyilag válasza. Franciaországban és Németországban lesz először megvásárolható, a további terjeszkedés üteméről nem beszélt még a Panasonic.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward