LTE-s táblagépek sorával állt elő az Archos

A Helium termékcsaládot benépesítő trió már 64 bites chippel lesz ellátva.

LTE-s táblagépek sorával állt elő az Archos

Az Archos évek óta a CES elmaradhatatlan szereplője, és a francia forgalmazó ezúttal is képviselteti magát néhány újdonsággal a Las Vegas-i eseményen. Idén a táblagépek lehetnek túlsúlyban az Archosnál, de akadnak majd új mobiltelefonok is a kiállított készülékek sorában.

Archos 70 Helium

A vállalat Helium termékcsaládjának legfőbb ismertetőjegye a 4G LTE támogatás; igaz ez az okostelefonokra és a táblagépekre egyaránt, és a legújabb Helium modellek esetében sincs ez másként. Az Archos ezúttal három darab eltérő képátlójú LTE-s táblát húzott elő a kalapból, és mindegyik készüléket jóformán ugyanazzal a hardverrel vértezte fel. A kijelzők méretét úgy határozták meg, hogy mindenki megtalálhassa majd a számára leginkább megfelelő alternatívát. Akik sokat utaznak, és egy könnyed társra vágynak, azok a 260 g-os, 9,4 milliméter vastag 70 Heliumban találhatják meg a jövendőbelijüket. Ez egy olyan 7 colos panellel van ellátva, ami 1024 x 600-as felbontással és IPS technológiával operál. Kellemes partnere lehet még az ingázóknak a 80b Helium is, ezt 210 x 122 x 9,3 mm-es vonalak határolják, és mindössze 320 grammos plusz súlyt jelent egy táskába csúsztatva. Ennél már 1280 x 800 képpont feszül a 8 hüvelykes felületen, és megmaradt az IPS technológia is. A 250 x 174 x 10 milliméteres térfogatú 101 Helium pedig már az otthon melegében szórakoztathatja majd a készüléktulajdonosokat, ez a tábla már 538 grammot nyom. A Helium széria legnagyobb tagja 10,1 colos megjelenítővel van ellátva, a felbontása azonban változatlan, 1280 x 800 képpontos.

Archos 80b Helium

Az Archos 70 Helium, 80b Helium és 101 Helium már 64 bites központi egységgel került bevetésre. Mindegyik készülékben egy MediaTek MT8732 chip lapul, ami négy 1,5 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 processzormagot vonultat fel egy ARM Mali-T760 MP2 grafikus feldolgozó egység mellett. Továbbá ennek a SoC-nek köszönhető az is, hogy a Helium jelzővel illetett újdonságok 4G támogatással szolgálnak. Az MT8732 ugyanis rendelkezik beépített kommunikációs részleggel, ami egyebek mellett magába foglal egy négyes kategóriájú (150 Mbps) LTE modemet is. Ezen felül van még a tabletek kelléktárában Wi-Fi Directtel is szolgáló, 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő WLAN, Bluetooth Smartot támogató Bluetooth modul és A-GPS vevő is. A trió tagjai egyaránt alkalmasak mobilhívások bonyolítására, és dupla SIM befogadására készítették fel őket. A táblák megfelelő teljesítménnyel rendelkeznek az Android és a rajta futó alkalmazások mozgásba lendítéséhez, viszont az 1 GB-os kapacitású rendszermemória miatt kialakulhatnak olyan pillanatok, mikor rövidebb időre elgondolkodnak. A háttértáraik csak 8 GB-tal szolgálnak alapból, azonban a bővítési lehetőség adott, és ezt valószínűleg sokan ki is használják majd.

Archos 101 Helium

Az operációs rendszer szerepét egyelőre az Android 4.4 KitKat tölti be az újdonságokon, ami néhány előre telepített programnak is otthont ad. Mivel a készülékek már 64 bitesek, a későbbiekben talán az Android 5.0 Lollipop is elkészülhet rájuk. Az Archos 70 Helium és 80b Helium esetében a kamerarendszereket egy VGA és egy 2 megapixeles egység párosa fogja alkotni. A főkameráik a szenzor teljes felületét kihasználva, Full HD videók készítésére lesznek alkalmasak, a munkájukat pedig még LED-es villanó is igyekszik majd megkönnyíteni. Valamelyest jobb a helyzet az Archos 101 Helium esetében, ott ugyanis a hátlapon már egy 5 MPixeles kamerára számíthatnak a tulajdonosok. Az előlapi megoldás azonban a nagyobbik táblánál is csak VGA felvételek közvetítésére alkalmas. Az összes Helium táblagépnél beépített az akkumulátor, így ezeknek a cseréjét csak szakszervizben lehet biztonságosan elvégezni. Üzemidő tekintetében a kisebb konfigurációk esetében nincsenek túl jó kilátások, de a 101 Helium már akár 8 órát is átvészelhet egyetlen töltéssel. A 7 colos eszköz egy 2500 mAh-s telepből nyeri majd a működéshez szükséges energiát, míg a 80b Helium egy 3500-as akkumulátor kegyeire lett bízva, a 10,1 colos masinát pedig már egy 6500 mAh kapacitású egységgel vértezték fel.

Az Archos az új Helium 4G táblagépek árairól nem számolt be, és azt sem árulta el a vállalat, hogy ezek mikor landolhatnak a webshopok és áruházak kínálatában. Mivel a korábbi Archos készülékek elértek Magyarországra, így valószínűleg ezek is megjelenhetnek hazánkban.

Archos 50 Diamond

Végül az Archos biztosan kiállítja a CES-en egy a közelmúltban leleplezett okostelefonját is, az 50 Diamondot. Ez a készülék október végén bukkant fel, és azonnal lehetett látni, hogy igazán jó konfigurációról van szó. Az előlapját egy JDI gyártmányú, 5 colos, Full HD megjelenítő tölti ki, felette meg egy 8 megapixeles, szelfizésre kifejezetten alkalmas kamarának is helyet szorítottak. A hátlapjára pedig már egy 16 MPixeles egység került, méghozzá dupla LED-es villanóval megtoldva. Ebben egy Qualcomm Snapdragon 615 besorolású SoC kapta a főszerepet, mely a big.LITTLE felépítést használja eltérő órajelű Cortex-A53 magokkal. A memória mérete 2 GB-ra rúg, a beépített tárhelye pedig 16 GB-os. Egyelőre ezen is az Android 4.4 KitKat operációs rendszer fut, de remélhetőleg az Archos nem hagyja figyelmen kívül a 64 bit támogatást, és előbb vagy utóbb Android 5.0 frissítést is készítenek hozzá. A mobillal részletesebben a bemutatásakor született hírben lehet megismerkedni. Az ajánlott fogyasztói ára jelen állás szerint 200 euró körül fog alakulni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward