Linuxos konnektor-PC 99 dollárért a Marvell-től

Ha azt gondoljuk, hogy a nettopok a legolcsóbbak és nincs is rajtuk kívül egyéb költséghatékony és innovatív alternatíva a piacon, akkor tévedünk. A Marvell egy ötletes kis konfigurációt dobott piacra, amely tulajdonképpen egy konnektor PC. A kis rendszer közvetlenül a fali- vagy a hosszabbítón elhelyezett konnektorba illeszkedik, a termék SheevaPlug fantázianévvel és 99 dolláros árcédulával büszkélkedhet, de egyelőre csak fejlesztők számára érhető el.

Linuxos konnektor-PC 99 dollárért a Marvell-től

Ha azt gondoljuk, hogy a nettopok a legolcsóbbak és nincs is rajtuk kívül egyéb költséghatékony és innovatív alternatíva a piacon, akkor tévedünk. A Marvell egy ötletes kis konfigurációt dobott piacra, amely tulajdonképpen egy konnektor PC. A kis rendszer közvetlenül a fali- vagy a hosszabbítón elhelyezett konnektorba illeszkedik. A SheevaPlug fantázianévvel és 99 dolláros árcédulával ellátott termék egyelőre csak fejlesztők számára érhető el.

A Marvell állítása szerint az apró konfigurációban egy 1,2 GHz-es ARM alapú beágyazott Sheeva processzor foglal helyet, amely 512 MB DDR-2-es memória és 512 MB flash memória segítségével próbálja ellátni a felhasználói szükségleteket. A gép Gigabites Ethernet porttal és USB 2.0-s porttal egyaránt fel van vértezve. A kis termékben lapuló processzort maga a gyártó fejlesztette ki és készítette el, ez pedig úgy lehetséges, hogy a Marvell 2006-ban felvásárolta az Intel Xscale üzletágát, így a korábbi Xscale csapat segítségével elkészülhetett a Sheeva processzor.

A rendszer a Linux 2.6-os kernelére épülő disztribúciók széleskörű támogatásával bír. A készülék - mint azt a hír elején is említettük - egyelőre csak fejlesztői csomag formájában érhető el: a fejlesztők a rendszert 99 dollárért vásárolhatják meg, ám a nagyközönségnek egyelőre várnia kell a Sheeva Plug dizájnjára épülő termékekre. A Marvell többféle koncepción is dolgozik, ilyen például a 79 dolláros PogoPlug, vagy a CTERA CLoudPlug is. Mindegyik rendszer hasonló, konnektor PC dizájnra épül. A Wall Street Journal információi szerint a Marvell 49 dollárért is kínál majd konnektor PC konfigurációkat, ami azért tényleg figyelemre méltó ár lesz, ha valósággá válik.

A kis konnektor PC többek között arra is alkalmas, hogy költséghatékonyan varázsoljon egy külső USB 2.0-s merevlemezből hálózati adattárolót. A készülék természetesen rengeteg egyéb területen is hasznos megoldásnak bizonyulhat a jövőben. így kíváncsian várjuk a megjelenést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward