LG G5 és barátai: egy új korszak kezdete?

Frissített hardver, újragondolt forma, fém külső és moduláris kialakítás. Minden adott egy különleges csúcskészülékhez.

LG G5 és barátai: egy új korszak kezdete?

Bevezetés, specifikáció

Azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy korunk legjobban felkapott és leggyorsabban fejlődő elektronikai kütyüje az okostelefon. Az ember társa a mindennapokban, állandóan velünk van, ezért mindig azt szeretnénk, ha egyre többet és többet tudna. Mostanra a telefonálás csak egy kis hányada lett annak, amire ezeket az eszközöket használjuk, egy komolyabb színvonalat képviselő példány akár arra is alkalmas, hogy hobbi felhasználást tekintve kiváltsa a digitális fényképezőt és a videokamerát is (még ha vannak is kompromisszumok), ráadásul a WiFi-nek és a mobilinternetnek köszönhetően folyamatosan online lehetünk, azonnal értesülünk róla, ha emailt kapunk, a naptár (folyamatosan szinkronizálva) figyelmeztet a teendőinkre, a böngésző segítségével bármit meg tudunk nézni a neten, ráadásul a különféle egyéb alkalmazások tárháza szinte kimeríthetetlen, ez teszi az okostelefont okostelefonná. Éppen ezért a hardver mellett kiemelt jelentősége van a szoftvernek, pontosabban az operációs rendszernek, aminek frontján napjainkban a Windows Phone, az iOS és Android küzd, legutóbbi vezeti a piacot (toronymagasan, közel 85 százalékos piaci részesedéssel), így az iPhone-t kivéve a legtöbb csúcskészüléken is ezt találjuk.

Ahogy az már a címből kiderült, cikkünk főszereplője is egy Androidos csúcskészülék lesz, méghozzá az LG műhelyéből. A gyártó nevét hazánkban is mindenki ismeri, hiszen számtalan elektronikai eszközt készít, de ha okostelefonról van szó, akkor is elég sok "tepsit" látni az emberek kezében hazánkban a kétbetűs cég feliratával ellátva. Ugyanakkor világszinten jelenleg az LG az eladásokat tekintve nem számít nagyhatalomnak, az első öt gyártó közé nem tudtak beférni 2016 első negyedévében, de ez elég sok nagy nevű márkára igaz.

Természetesen az LG minden erővel azon van, hogy eredményeit javítsa, ennek érdekében a felsőkategóriában a G sorozattal egy olyan útra lépett rá évekkel ezelőtt, amivel érzésünk szerint megindult a jó irányba, a G2-G3-G4 kapcsán is mindig igyekezett valami egyediséget, valami olyan dolgot csempészni a készülékbe, amivel a termék valamelyest ki tud tűnni az igen zsúfolt palettából. Persze hibák is csúsztak a gépezetbe, de tökéletes termék, így tökéletes okostelefon sincs, a lényeg a folyamatos fejlődés. A fejlődési szakaszban el is értünk az ötödik generációhoz, amely nem meglepő módon a keresztségben az LG G5 nevet kapta. Az új zászlóshajó némileg külsőben is igyekszik megújulni az elődökhöz képest, de az igazán nagy durranást a modulos felépítés, a cserélhető kiegészítők adják, természetesen a következő oldalakon ezekkel is részletesen foglalkozunk.

Külső, anyaghasználat, kijelző

Sokan felvetik, hogy az okostelefonok világában mit lehet annyit vesződni a kinézettel, hiszen a forma csak egy darab tégla. Lássuk be, ez igen egyszerű megközelítés, elég, ha csak az LG G sorozatainak tagjain végignézünk, már az jól szemlélteti, mennyire változatos és eltérő lehet egy okostelefon kinézete, noha az alapok ugyanazok. A G5 esetében a G4 kissé szögletesebb sarkai után ismét a határozottan lekerekített sarkoké a főszerep, ez az egyik tényező, amely meghatározza a telefon külsejét. A másik, hogy a kijelző mérete 5,5 hüvelykről 5,3-ra csökkent, de mielőtt a kisebb méreteket kedvelők megörülnének, közölnünk kell, hogy ez nem jelent szignifikáns méretcsökkenést, sőt. A G5 némileg magasabb és nehezebb elődjénél, cserébe viszont keskenyebb és vékonyabb. Ez számokban kifejezve 149,4 × 73,9 × 7,7 mm-es kiterjedést és 159 grammos tömeget jelent. A fogása szerintünk ehhez képest rendben van, jól simul a tenyérbe, de persze az egykezes használat egy ilyen méret esetén gyakran korlátokba ütközik. A stabilitással nincs gond, nem érezni azt, hogy a G5 ki akarna fordulni a kezeink közül. A tömeggel is rendben van, a friss zászlóshajó nem pehelykönnyű, de nem is baj, ha érezzük, hogy van valami a markunkban, legalább masszív, strapabíró benyomást kelt.

Ide kapcsolódóan meg lehet említeni az anyaghasználatot, melyről majd a későbbiek során kiderül, hogy valóban időtálló-e. A jó hír, hogy az anyag fém, még ha ezt érdekes módon kézbe véve nem is feltétlenül érezni. Ennek az az oka, hogy a felület festett, ráadásul a fényezés alatt az LG elég vastag alapozóréteget is használ, a G5 esetében ezek segítik a megfelelő pontokon a szükséges jelsávokat az antennák számára. Speciális a G5 fényezése is, mely metálosan csillog, színe nagyban függ a rávetülő fénytől, olykor grafitszürkés (Titan), olykor kicsit barnásabb hatású. Szerintünk ennek köszönhetően izgalmasan egyedi, minőségi látványt nyújt, de akinek ez a szín nem nyerné el a tetszését, az választhatja ezüst, arany vagy rózsaszín változatban is. A készülék peremei is jelentősen el vannak gömbölyítve, az előlap és a hátlap találkozásánál ezüstös keret fut körbe, ezt a kezünkkel is érezni, de nem zavaró, ellenben elég jól be tudja gyűjteni a szennyeződéseket.

A kijelző kerete kétoldalt már nem tudott tovább vékonyodni az elődökhöz képest, felülete sík, tehát nem annyira exkluzív, mint a Samsung „Edge” fantázianevű termékei, ellenben tökéletesen felhelyezhető rá üvegfólia, amivel komoly plusz védelmet adhatunk a panelnek. Ezt érdemes is meglépni, hiszen hiába a legfrissebb, Gorilla Glass 4 üveg, azért 1-2 hajszálkarc már detektálható volt a tesztkészülék üvegén (igaz, ezeket nem nagyon szokták kímélni). Akinek csalódás, hogy oldalt nem ívelt az üveg, az felül megtalálja a számításait, ugyanis a G5 tetején a hangszóró vonalában van egy lefelé irányuló ív (ide került a 8 megapixeles előlapi kamera, illetve a különféle szenzorok és a már említett beszédhangszóró). Ez persze az üvegfólia felső felfekvésénél gondot okozhat, de ha csak addig engedjük fel, amíg az üveg egyenes, akkor nem lesz baj. A telefon alsó részének megvalósítása a G3-ra hajaz, bár itt a fém szálcsiszolt jellegű, némileg domború, és ugye ami a legfontosabb újdonság, el is távolítható, de erről majd később.

Vizsgáljuk meg az oldalakat!

Felülre került a 3,5 mm-es jack bemenet, az infra és az egyik mikrofon, ezek nincsenek lezárva (ajtók mögé rejtve), így már ebből is következtethetünk arra, hogy a G5 sem rendelkezik IP tanúsítvánnyal, ergo nem vízálló. A jobboldalba a SIM és memóriakártya (nanoSIM + microSD) bölcsője van beleépítve, amely SIM-tűvel csúsztatható ki a helyéről, de mivel ez nálunk már hiányzott a csomagból, egy sima gombostűvel is megoldható a művelet. A baloldal szintén nem üres, az LG újragondolta a dolgot, és a hangerő-szabályozó gombokat visszatette a készülék szélére.

Bár a hátlapos megoldás a G3 és G4 esetében is remekül működött, vannak olyan helyzetek, amikor szerencsésebb az oldalt megvalósított szabályozás. Van még egy dolog az alsó szegmensben, ez pedig a kioldógomb, aminek megnyomása szükségeltetik ahhoz, hogy az alsó rész eltávolítható legyen. A lenti élre került a másik mikrofon, illetve a másodlagos, különféle tartalmak hangját megcsendítő hangszóró. Csakúgy, mint az USB csatlakozó, amely már USB type C, tehát bármilyen irányban csatlakoztatható hozzá a kábel, sebessége pedig hatalmas és a töltés során is képes megfelelő mennyiségű energiát bejuttatni.

A hátlappal kapcsolatban már említettük az érdekes érzést a tapintás vonatkozásában, a felület nem túl hideg, viszont a merevsége okán valahogy mégis kiérezni, hogy fémről van szó. Ennek van egy hátránya a műanyaggal szemben, mégpedig a karcolásokra való fokozottabb érzékenység, de mivel a G5-nél egy speciálisan kezelt felületről van szó, a jelek szerint elég jól tűri az ilyen jellegű igénybevételt, legalábbis a tesztkészülék hátoldalán nem véltünk karcokat felfedezni. Az egyik különlegesség a kamerarendszer, amely két darab lencséből áll, az egyik egy hagyományos 16 megapixeles, míg a másik egy 8 megapixeles, széles látószögű, egy LED-es villanó, egy színspektrum szenzor és egy lézeres távolságmérő kíséretében, mely már a G3 idejében is remekül működött.

Ez az egész komplexum kiemelkedik a hátlap síkjából. A következő ilyen a bekapcsológomb, mely a hangerő-szabályozókkal ellentétben hátul maradt, ez szerintünk jó döntés, hiszen kézbe véve a telefont az egyik ujjunk a környéken mindig „kéznél” van, asztalra letéve pedig dupla koppintással is fel tudjuk ébreszteni vagy éppen elaltatni a kedvencünket. A gomb különlegessége, hogy ujjlenyomat-olvasóval is fel van vértezve, amely egy további hasznos és gyors biztonsági faktor, amivel időt tudunk megspórolni a felnyitás során, miközben meg tudjuk akadályozni, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a dolgainkhoz. A hátlapon még egy nem túl nagy méretű G5 felirat jelzi, hogy mit is taperolunk, aztán már a kivehető rész következik. Ami negatívum, hogy az illesztést nem sikerült tökéletesre megoldani, a kivehető rész egyértelműen lejjebb van a hátlap síkjánál, felfelé húzva az ujjunkat határozott érezni a „lépcsőt” a két rész között.

Kijelző

A panelről eddig annyit árultunk el, hogy ez 5,3 colos képátlóval bíró példányról van szó, de a többi paraméter sem lesz túl nagy meglepetés. A felbontás qHD, azaz 1440 × 2560, ez 554 ppi pixelsűrűség. Ennél fogva a megjelenített kép természetesen tűéles, de abban továbbra sem vagyunk biztosak, hogy okostelefon esetén valóban van értelme FULL HD fölé menni. Az alkalmazott technológia IPS (Quantum). A betekintési szögek csaknem tökéletesek, és bár így ritkán használunk mobilt, gyakorlatilag teljesen oldalról nézve is ugyanazt látjuk, mint szemből, a színtorzulás elhanyagolható. Az automatikus fényerő-szabályozó egyelőre nem lett a legjobban eltalálva, legalábbis nekünk párszor kézzel utána kellett állítani, de ez szem és megszokásfüggő is. Erősen napfényes élethelyzetben rendelkezésre áll egy úgynevezett napfényérzékeny üzemmód, ilyenkor megdöbbentően magas, 800 nites extra fényerő is elérhető. Mindent egybevetve a G5 kijelzője nem a legeslegjobb, ami a piacon található, de élessége kiváló (ahogy korábban is), és a többi jellemzőt vizsgálva sincs oka szégyenkezni.

Doboz, tartozékok, modulok és kiegészítők

A termék doboza érdekes és ötletes, megjeleníti azt a koncepciót, ami a G5 lényege. Két részből áll, az alsó – zöld – oldal csúszik ki a felső – fehér – rétegből, csakúgy, mint ahogy a készülék alja a felsőből. A külső réteg dizájnját nem vitték túlzásba, az LG G5 jelöléseken kívül a GSMA győztes logó és a gyári / IMEI számot, valamint egyéb gyártási adatokat közlő matrica szolgáltat némi pluszt. Kihúzva a belső részt, a képen az akkumulátor és a G5 alja fogad, csakúgy, mint a valóságban.

A felül nyíllal megjelölt oldalon nyílik a kincsesláda, ahol elénk tárul a G5 megnyerő látványa, alatta a hálózati töltőfejjel, az ahhoz tartozó USB type C kábellel és… Esetünkben a tesztcsomag kapcsán ennyi, a bolti változatokban helyet kapnak még a szokásos leírások, kézikönyvek, valamint egy gyári headset is, sőt, egyes akciók keretében még a CAM PLUS modulra is szert tehetünk az alapcsomag mellé.

Friends – barátok, ismerősök: magyarán modulok

LG CAM PLUS

Lényegében ez az első számú és legelterjedtebb modul a G5 kapcsán. Az elnevezés sokakat félrevezethet, a kiegészítő kapcsán nem további optika munkára fogásáról van szó, csupán az egyébként igent fejlett belső kamerarendszert vértezhetjük fel plusz funkciókkal, mint például dedikált kameraindító, videofelvevő, LED, zoomgörgő, kétlépcsős exponáló. A CAM PLUS modul megvastagítja a G5 alját, speciális felületével stabilabb, biztosabb fogást nyújt a fotózáshoz. További előnye, hogy egy 1200 mAh-s akkumulátort is tartalmaz, melyet a rendszerbe léptetve a G5 üzemideje jelentősen kitolható, vagy legalábbis hatékonyan pótolható a fényképezés, videózás során „elégetett” energia.

LG HI-FI PLUS with B&O PLAY

Talán a második legnépszerűbb „ismerős” ez a darab. Az LG Hi-Fi Plus és a B&O Play együtt egy hordozható Hi-Fi DAC zenelejátszót eredményez, mely tipikusan azoknak a vájtfülűeknek szól, akiket a gyári hangélmény nem szolgálna ki maradéktalanul. A LG a B&O Play szakértőivel közösen fejlesztette ki a terméket. A V10 okostelefonban bemutatott 32 bites Hi-Fi DAC mintavételezés mellett kiegészítő támogatást nyújt a 32 bites 384 KHz-es HD audiólejátszáshoz is. További érdekesség, hogy ez a modul nem kizárólagos G5 barát, bármely okostelefonhoz vagy PC-hez csatlakoztatva különálló Hi-Fi DAC-ként is munkára fogható. A csomag tartalma egy HiFi Plus modul, egy USB kábel, egy tok és egy kézikönyv.

LG 360 CAM

Mint azt a neve is mutatja, egy extra kameráról van szó, amely 360 fokban képes fényképezni, 13 megapixeles képeket (két 200 fokos látószögű kamerával). Ebben is van egy 1200 mAh-s saját akkumulátor, amire szükség is van, hiszen ez már nem modul, tehát nem csúsztatható össze a G5-tel, egy önálló kiegészítőről van szó. Ennél fogva az sem meglepő, hogy saját memóriával is rendelkezik, amennyiben belehelyezünk egy microSD kártyát. A 360 CAM természetesen manuális beállításokat is kínál, 2K felbontású videókat is készíthetünk vele, de a rögzített hangra sem lesz panasz, mivel a három beépített mikrofonján keresztül 5.1 térhatású hangfelvételt is képes létrehozni a vizuális tartalom mellé. A csomag tartalma: LG 360 CAM, USB kábel, kézikönyv.

LG 360 VR

Az LG 360 VR nyilvánvalóan egy virtuális valóság (VR — Virtual Reality) szemüveg, melynek használata például a HiFi PLUS modullal ellentétben korlátozott, kizárólag a G5-tel párosítható és az anyaeszközhöz egy dedikált USB type C kábellel lehet csatlakoztatni. A közeli kijelző az LG szerint olyan élményt képes a szemünk elé tárni, mint ha egy 130 colos televíziót két méterről néznénk, a képi élmény a 639 ppi-s pixelsűrűségnek köszönhetően is „rendben van”. Az összecsukható kialakítás okán könnyen hordozható, így bárhol, bármikor élvezhetjük a VR-tartalmakat. Az LG 360 VR további előnye, hogy körülbelül harmadakkora tömegű, mint azok a VR-szemüveg megoldások, amelyek az okostelefon beléjük helyezésével működnek. Az LG 360 VR jóban van az LG 360 CAM-mel is, a vele készített 360 fokos képek és videókat is képes megjeleníteni, sőt, az a kamera főként a VR szemüveg mellé van kitalálva.

Egyebek

Talán a fent említett négy darab kiegészítő a legfontosabb a táborból, ami említést érdemel, de azért ezeken kívül is kínál még az LG egyéb alkalmatosságokat, ilyen például az LG ROLLING BOT, amely egy labda kialakítású, guruló kamera, vagy a LG TONE PLATINUM felsőkategóriás bluetooth headset. Az LG SMART CONTROLLER-rel drónokat irányíthatunk és követhetjük a kameraképüket. Az LG FRIENDS MANAGER pedig, mely lényegében egy hub alkalmazás, a kiegészítő eszközök kezelésért és kapcsolatteremtésért felel (alapértelmezetten telepítve van a rendszeren).

Hardver, teszteredmények, kezelőfelület, szoftverek

Csúcsmodellhez mérten bitang erős hardverre számítottunk az LG G5 kapcsán, a specifikációra tekintve ebben nem is kellett csalódunk. A masina motorja a Qualcomm Snapdragon 820 SoC, amely már 14 nanométeres (FinFET+) gyártástechnológiával készül. Négy darab Kyro magot tartalmaz (ARMv8, 64 bit), ebből kettő 2,15 GHz-en, kettő pedig 1,6 GHz-en dolgozik.

Galéria megnyitása grid_on

A grafikus gyorsító szerepét egy Adreno 530 tölti be, a rendszermemória mennyisége pedig 4 GB. Az LG G5 nem egy tipikus „gamer” telefon, de bőven van ereje mindenre, ezt a teszteredményeink is alátámasztják. A belső tárhely kapacitása 32 GB, ebből körülbelül 22 GB érhető el saját célokra, de ha valakinek ez kevés lenne, akkor akár 2 TB-tal is tudja bővíteni microSD kártya segítségével (majd ha lesz ekkora kártya persze).

LG UX 5.0

Az LG saját Android-kezelőfelülete tökéletesen egészíti ki az erős hardvert. A készüléken 6.0.1 verziójú Marshmallow teljesít szolgálatot, ezt szabta át az LG az Optimus UX 5.0 felülettel. A G3-G4 tulajoknak sok minden ismerős lehet. Alulra öt darab ikon helyezhető, az értesítési- és kapcsolópanelt felülről lefelé húzva lehet előcsalni, mely szinte minden tekintetben testre szabható (ide értve a QSlide-ot is, amely a korábbi LG tulajdonosoknak ismerős lesz). Az UX 5.0 egyik érdekessége, hogy törölték belőle az alkalmazásmenüt, azaz a widgetek és az ikonok kizárólag a főoldalakon kapnak helyet, a rácsszerkezet 4 x 4-es, 4 x 5-ös vagy 5 x 5-ös kiosztású lehet, de mint sok más UI-nál, itt is létrehozhatunk egy ikon nagyságú mappákat, amibe rendszerezhetjük a ritkábban használt dolgainkat. A menük uralkodó színvilága a fehér, a betűtípusok jól olvashatóak.

A három alsó vezérlőgomb is szerkeszthető mind szín, mind sorrend tekintetében, sőt, további elemekkel is kiegészíthető (még az is beállítható, hogy mely alkalmazásokban tűnjön el automatikusan, és melyekben jelenjen meg). Az alkalmazásvezérlő függőleges irányban pörgethető, természetesen egyetlen érintéssel kompletten törölhető a futó alkalmazások listája. Aki más Androidos készülékről áll át, annak az alkalmazásmenü hiányát egy kis időbe telhet megszokni, ha ez még sem sikerülne, akkor a korábbi, UX 4.0 visszavadászható az LG alkalmazásboltjából. Véleményünk szerint a felület kidolgozása átgondolt, egyszerű, megszokás után jól használható, és ami rendkívül fontos, rettentően gyors, reszponzív. Minden azonnal történik, semmire sem kell várnunk. Ennyit számít a hardveres fejlődés a G3 óta, mert ott sajnos még érezhetően meggyűlt a SoC-nak a baja a hatalmas pixelsűrűséggel, mára azonban egy Snapdragon 820 SoC játszi könnyedséggel kezeli le az 1440 × 2560-as felbontást (más kérdés, hogy az akkuidőre vélhetően továbbra sincs pozitív hatással ez a felbontás).

Galéria megnyitása grid_on

Érdemes említést tenni még az Always-on-displayről, mely immár alapértelmezetten aktív. Ez annyit jelent, hogy az óra és egy értesítési sáv halványszürke karakterekkel folyamatosan aktív a panelen, ami azért jó, mert a legfontosabb információk begyűjtéséért nincs szükség arra, hogy teljesen felébresszük a kijelzőt. Nyilván ez kerül valamennyi energiába, de véleményünk szerint bőven megéri, hiszen egyrészt számos alkalommal elkerüljük a felesleges ébresztést, ami szintén energia, másrészt a megoldás rendkívül takarékos, az LG mérései szerint az Always-on kijelző óránkénti energiafogyasztása az akkumulátor teljes kapacitásának csupán 0,8 százalékát teszi ki. Ezt úgy tudták elérni, hogy a mérnökök áttervezték a kijelző meghajtójának energiagazdálkodási funkcióit, így a képernyő háttérvilágítása csak a kijelző egy kisebb részét világítja meg. Az ébresztés egyébként két módon kivitelezhető: vagy a telefon hátlapján lévő gombot nyomjuk meg, vagy duplán "pöttyintünk" a kijelzőre. A mozdulatot ismételve inverz eredmény érhető el, azaz el is tudjuk altatni a gépezetet.

Szoftverek

Aki használt már korábban LG okostelefont, annak a környezet sok tekintetben ismerős lesz, még akkor is, ha korábbi LG UX kezelőfelülettel volt dolga. A telefonkönyv például szinte teljesen megegyezik az LG G3-éval, fehér felületek és átgondolt struktúra jellemzi, négy területre van osztva: tárcsázás, hívásinfó, névjegyek, csoportok. A névjegyek rendezhetőek keresztnév vagy családi név szerint, és az is választható, hogy melyik legyen előbb megjelenítve, de tegyük hozzá, hogy ezt azért majdnem minden Androidos okostelefon tudja. Az üzenetkezelő (SMS) alkalmazás szintén a megszokott LG stílus, fehér ablak narancssárga fejlécben, abban a név és a telefonszám látható, a rendelkezésre álló területen pedig az üzenetek szövegbuborékszerűen vannak megjelenítve. A billentyűzet nagy mértékben paraméterezhető, akinek valamilyen okból mégsem nyerné el a tetszését, az beszerezhet egy magának tetszőt a Play áruházból is. A naptár lényegében úgy néz ki, mint egy Google Calendar, és természetesen képes is a vele való szinkronizációra. Van napi, heti, havi és éves bontás, illetve napirend nézet is.

Bár a legtöbb gyári fájlkezelőt általában le szokták cserélni valamilyen megszokott és bevált megoldásra, a beépített sem egy rossz darab, a szokásos alapfunkciókon túlmenően képes a nagyobb nevű felhőtárhelyek kezelésére: Google drive, Onedrive, Dropbox, Box. További hasznos funkció, hogy innen még a PC-vel is tudunk kapcsolatot létesíteni az LG AirDrive alkalmazás segítségével. Az LG Health sem a G5-ben debütál, már a G3 idejében is rendelkezésre állt a fitnesz és tesztmozgás alkalmazás, ami a helyes adatok betáplálása után nyomon követi aktivitásunkat, reggelenként köszönt minket és kikalkulált bátorító üzenetekkel is próbál motiválni. A telefonra egyébként az egész Google alkalmazáscsomag telepítve van, a megszokott tagokkal: gmail, google, térkép, youtube, drive, play zene, play filmek, hangout, fotók, dokumentumok, stb. Előtelepített alkalmazás még az Evernote, a Facebook és az Instagram, ezek ennél fogva nem is törölhetőek, maximum letilthatóak. A böngészési élményért elsődlegesen a Chrome felel, ezzel nincs is semmi gond, hiszen a legelterjedtebb megoldás, ha pedig ez valakinek nem tetszik, számtalan opció közül választhat a piacról.

Adatkapcsolatok, üzemidő, zene- és filmlejátszás

Az adatkommunikáció egy csúcskészülék kapcsán sosem szokott szűk keresztmetszet lenni, az LG G5 is a maximumra törekszik ezen a területen is. A "motortér" nanoSIM kártyát fogad, a hazánkban elterjedt változat rendszerint egyet, de létezik belőle dualSIM-es kialakítású verzió is. Természetesen GSM hálózatokon is képes működni (van GPRS és EDGE támogatás is), de manapság ennél nagyobb fókuszt élvez a 3G és LTE hálózatokon elérhető tempó, ami 42, illetve 450 Mbit/s. A beszélgetés minősége rendben van, a hang tiszta és érthető, ez már szerencsére nem csak a felsőkategóriában, hanem az alsóbb szegmensekben is alapvető a magára valamit is adó márkák esetén. Van Bluetooth, meglehetősen kimaxolva (v4.2, A2DP, LE, aptX HD) és van infraport is. Ezt első olvasásra lehet, hogy néhányan megmosolyogják, de akik találkoztak az elmúlt években LG Smartphone-nal, azok tudják, hogy ez a gyártónál alap, hiszen a QuickRemote alkalmazással és az IrDA segítségével a telefonok képesek a különféle szórakoztatóelektronikai eszközök (tévé, erősítő, stb.) távirányítására.

Ez nincs LG márkára korlátozva, például egy Samsung PS50C530 plazma TV-vel is teljesen jól elvolt a G5. Nyilván ebben az alkalmazásban főként alapfunkciók érhetőek el, de a rendszer tanítható is. NFC rendelkezésre áll, ahogy az FM rádió sem hiánycikk, a WiFi-re pedig szintén nem lehet panaszunk, hiszen nem csak hogy erős az antennája, hanem megfelelő hálózat esetén villámgyors is. A 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat támogatja, akár kétsávos üzemmódban, Wi-Fi Directtel, DLNA-val, hotspot funkciókkal kiegészítve. Újdonságnak tekinthető a vezetékes csatlakozási mód is, hiszen az USB csatlakozó sebességszabványt tekintve v3.0, kialakításra pedig Type-C 1.0, tehát bármilyen állásban csatlakoztatható. Szerencsére a szükséges kábel a csomag része.

A GPS vevő GLONASS műholdakkal is képes kommunikálni, a pozicionálásban A-GPS is segítségére van. Az LG G5-ben lévő GPS vevő a gyorsaságot tekintve etalon, ilyen gyors kapcsolatteremtést még nem tapasztaltunk, a Sony Xperia Z-t és az LG G3-at is kenterbe veri, szabad ég alatt másodpercek alatt létrejön a kommunikáció a holdakkal. A pontosság sem rossz, átlagot tekintve 20 méter körül van, de a teszt során 10 méteres értéket is mértünk. Ha tehát valaki navigációra is használná a mindennapi társát, azt bátran megteheti, az LG G5 GPS-es teljesítménye nem fog az idegeire menni, épp ellenkezőleg.

Üzemidő

Az LG G5 egyik nagy pozitívuma, hogy a fém burkolat és a moduláris kialakítás ellenére a cserélhető akkumulátor megmaradt. Üröm az örömben, hogy a kapacitás 3000 mAh-ról (G4) 2800 mAh-ra csökkent, de a fejlettebb hardvernek és energiagazdálkodási funkcióknak köszönhetően az LG szerint a rendelkezésre állási- és a beszélgetési idő nem változott érdemben, előbbi 400, míg utóbbi 20 óra. Persze ezek csak tájékoztató jellegű számok, az üzemidő nagy mértékben függ a használat módjától is. Az első próba során elég intenzíven nyomkodtuk a G5-öt, nézegettük a rendszert, próbálgattuk a kamerát, sőt, még olimpiát is néztünk rajta, így körülbelül 16 órát bírt egy töltéssel, ebbe persze benne volt egy ~8 órás éjszaka is. A második etapban kevesebb nagy fogyasztású feladatot kapott, inkább a netezgetés volt a jellemző, körülbelül egy egy órás navigációval megtoldva, ennek alapján nem lehetetlen a két napos üzemidő elérése, pláne, ha a kijelzőt nem toljuk folyamatosan maximális fényerőn.

Természetesen a nyers „kijelzőidő” ennél jóval kevesebb, a PCMark Androidos változatának akkumulátortesztje 7 óra 2 percet tudott futni, összességében ez sem egy rossz eredmény. Amit még nagyon szerettünk a G5-ben, az a töltési idő, ugyanis a Quick Charge 3.0 szabvány implementálásának köszönhetően 30 perc alatt a 83 százalékra pumpálja a telepet, de állítólag a teljes töltöttség és megvan kevesebb, mint 90 perc alatt. Ezt a gyakorlatban is kipróbáltuk: kikapcsolt állapotban 72 perc kellett a teljes töltöttség eléréshez, de nem feltétlen kifizetődő így tölteni a G5-öt, mert bekapcsolva is telepumpáltuk a tankot 93 percnyi idő elteltével. Az LG G5 tehát akkuidőben nem bajnok, de nincs is miért szégyenkeznie, ha pedig nap közben van alkalmunk 20-30 percre feldugni a masinát kábelre, könnyen a teljes kapacitás közelébe érhetünk, így nem igazán fog fenyegetni a lemerülés veszélye. Amennyiben valaki a túlélésre játszik, beszerezhet még egy akkumulátort is a G5-höz, hiszen az energiaforrás cserélhető.

Zene- és filmlejátszás

A LG beépített zenelejátszó alkalmazása stuktúráját tekintve a telefonkönyvre hajaz, felül négy kategóriát találunk, amelyek a következőek: Számok, Albumok, Előadók, Műfaj. Jobb oldalt a görgetősávon ABC listát is felfedezhetünk, ezzel meggyorsíthatjuk a keresést, ha nagyon nagy mennyiségű zenei tartalommal pumpáljuk tele a G5-öt. Lehetőség van véletlenszerű és sorrendben történő lejátszásra, létrehozhatunk listákat, megoszthatjuk zenéinket, sőt, Android Wearrel is szinkronizálhatunk. A lejátszást tekintve rendelkezésre áll hangszínszabályozó előre beállított profilokkal, de az egyéni paraméterezés lehetősége is adott.

Változtatható a hangmagasság és a hangsebesség is. A tartalmakhoz rendelt hangszóró, ami a telefon aljába van helyezve, egy elég erőteljes darab. Egyrészt az elhelyezés is szerencsés, mert azzal, hogy nem hátul van, az asztalra téve nem veszítünk hangerőt, másrészt alapból is egy harsány példány, maximális hangerőn valósággal üvölt, de ha szeretnénk élvezni is azt, amit kiad magából, érdemes 2-3 léptéket visszavenni, a hang még így is kellően hangos, de sokkal tisztább lesz. Sajnos a gyári fülhallgató nem volt megtalálható a dobozban, így azt nem tudtuk letesztelni.

A videólejátszó alkalmazás formailag illeszkedik a felhasználói felületbe, funkciókat tekintve a szükséges minimumot hozza, a nagy mobilos mozizók valószínűleg nem ezt fogják használni, de ha csak néha megnyitunk egy-két tartalmat, arra bőven elegendő. Beállítható a film képaránya (legjobb kitöltés, eredeti méret, képernyő), egész jó a feliratkezelő, van megosztási lehetőség, beállítható a lejátszás utáni művelet, a lejátszás sebessége, sőt, még zárolóképernyőn is megjeleníthető a mozgókép. Aki nem a teljes kijelzőt akarja használni, ablakba is kiteheti a tartalmat, aminek nagysága is paraméterezhető.

Kamera, videórögzítés

Az utóbbi időszakban megszokhattuk, hogy az LG mindig kitalált valami különlegeset a G csúcsmodellek képalkotási képességeihez, elég, ha például a G3 lézeres távolságmérőjére gondolunk. A G5 természetesen még tovább emeli a tétet és a tudást. Annak érdekében, hogy növelni lehessen az egy képkocára jutó tartalom nagyságát, az elsődleges – normál – lencse mellé egy másodlagos, széles látószögű lencsét is helyeztek a mérnökök, így a G5 „duál” megoldása specifikációt tekintve a következőképpen alakul: 16 megapixeles Sony IMX szenzor, normál látószög, f/1,8-as rekeszérték, optikai képstabilizátor, kontra 8 megapixeles széles látószögű szenzor (135 fok, f/2,4). Mindkét képalkotó segítségére van egy LED villanó, egy színspektrum szenzor (CCS) és egy lézeres autofókusz.

A zoomolás során a váltás a két objektív között automatikus, de természetesen a szoftverben lehetőség van manuálisan is váltani a két látószög között. A kameraszoftver villámgyors, erre korábban sem volt panasz. Aki nyomkodott korábban G sorozatú LG-t, annak ismerős lesz a felület. A használat alapvetően három szintre van osztva. Van az egyszerű mód, ez vélhetően azoknak szól, akik most fognak az életük során először kamerát a kezükben, használata nem annyira javallott. Aki nem szeret bíbelődni a beállításokkal vagy nincsenek alapvető fotózási ismeretei, annak az auto mód lesz a nyerő, ilyenkor a szoftver dönt az optimális beállításokról, és nem is olyan rossz, amit művel. Természetesen azért van lehetőségünk ennél a módnál is kapcsolgatni néhány funkciót, főként a legszükségesebbeket: vaku, váltás előlap és hátlapi kamera között, váltás normál és széles látószögű lencse között, állítható a képarány és a felbontás, a HDR, az időzítő, bekapcsolhatóak rácsvonalak, de kapunk hangvezérelt elsütést és előre létrehozott stílusokat videókhoz.

Kapunk profilokat a képalkotás jellegéhez is, mint például „új ablak”, amikor a normál látószögű lencsével készített fotó egy keretet kap maga köré, amit a széles látószögű lencse készít. A „multi nézet” három területre osztja a képet, ilyenkor mindhárom lencse látképe megörökítődik a fényképen. A „pattintás” funkció „feelingvideó” létrehozására alkalmas, 3 másodperces klipeket rögzít egymás mögé, 60 másodperces plafonnal a teljes film hosszára vonatkozólag. A „panoráma” funkció nem szorul magyarázatra, a „lassú mozgás” értelemszerűen lassított felvétel készítésére alkalmas, a „time-lapse” pedig körülbelül az ellentettje, ahol hosszú megfigyeléseket készíthetünk valamiről, amit aztán a szoftver felgyorsít. Van itt tehát minden, mi szem szájnak ingere, a legtöbb felhasználót az auto mód lehetőségei bőségesen kifogják elégíteni, de a professzionális lelkületű tulajdonosok (nekik érdemes a CAM PLUS modulon is elgondolkozni) átválthatnak a manuális módra is, ahol aztán tényleg minden a-tól z-ig állítható, ez már nem a kezdők terepe.

Az elkészült mintaképek döntő többségét elkészítettük a normál és a széles látószögű kamerával is, illetve igyekeztünk többféle feladat állítani az optikákat, az alábbi eredménnyel:

Galéria megnyitása grid_on

Példák speciális effektekre:

Galéria megnyitása grid_on

Ugyanígy tettünk a két mintavideóval is, nagyjából ugyanazt a felvételt készítettük el a normál és a széles látószögű lencsével is:

A 360 fokos kamerával készült képeket csupán érdekességként mutatjuk meg, ezeknek valódi értelme a VR szemüvegben megtekintve érvényesül:

Galéria megnyitása grid_on

360 fokos kamera mintavideó:

Modulok és kiegészítők a gyakorlatban

Bár az LG G5 minden fronton igyekezett megújulni, legyen szó külsőről, hardverről, szoftverről, kameráról, az kétségtelen, hogy a készülék legnagyobb újítása a cserélhető modulos kivitelezés, ami nem csak a G5-öt, hanem a gyártó további stratégiai irányvonalát is meghatározza, meghatározhatja. A modulok és kiegészítők sora már most is elég népes, ebből nekünk négyet (talán a négy legfontosabbat) sikerült élőben is kipróbálni.

A CAM PLUS kétségtelenül hasznos társa a G5-nek, aki szeret komolyabban, nekikészülve fotózgatni, annak kötelező darab. A megvastagított, tapadós felületnek köszönhetően fényképezés közben tényleg stabilabban fekszik a kezünk között a készülék, ráadásul minden kézre esik, nem kell a kijelzőn keresgélni. A kamera indítása az oldalsó dedikált gombbal gyors, a zoomolás a görgő segítségével sokkal kényelmesebb, az elsütő, illetve felvevőgombok ugyancsak a kényelmet szolgálják. Nagyon jól jön az 1200 mAh extra kapacitás is, hiszen a fotózás, illetve a videórögzítés olyan tevékenységek, amelyek rohamosan pusztítják az akku töltöttségét. Az LG CAM PLUS ajánlott felhasználói ára 70 dollár körül alakul, így külön eszközként új állapotban 20 000 forint alatt nem nagyon tudunk a nyomára bukkanni, ennyiért már kérdéses, hogy megéri-e az árát, érdemes azokat az akciókat keresni, ahol adják a G5 mellé, de a használt piacon is láttunk már néhány hónapos példányokat 10 000 forint alatt.

A 360 CAM egy jópofa érdekesség, otthoni felhasználás mellett el kéne gondolkodni azon, hogy hol is lehetne valódi céllal használni. Persze mindjárt más a helyzet, ha rendelkezünk VR szemüveggel is, ilyenkor a két lencse által rögzített kép új értelmet nyer, érzésünk szerint főként ehhez lett kitalálva a 360 CAM az LG részéről. Az eszköz optikái 13 megapixelesek és 200 fokos teret látnak be, ennek eredményeként gyakorlatilag holttér nélkül tudja rögzíteni az őt körülvevő világot, ez pedig pont kapóra jön a VR-hez.

Az LG 360 VR szemüveg használatához nem kell a szemüvegbe illeszteni a telefont, így egy könnyű és kompakt megoldásról van szó, megkötés azonban így is van, mert a telefonnal kábelen keresztül kommunikál és az energiát is innen kapja, szóval a használata erősen fogyasztja a G5 telepét. Köztudott, hogy a virtuális valósághoz nem árt a nagy felbontás, de mivel ezt azt eszközt egy telefonnak kell meghajtania (még ha nem is gyenge hardverrel), szükség van kompromisszumokra. Az a trükk, hogy a két kijelző fejenként mindössze 1,88 hüvelykes, így a 960 x 720 képpontos felbontás is elég ahhoz, hogy a pixelsűrűség rendben legyen. A csatlakoztatást követően beletelik néhány percbe, amíg sikerül üzemkészre hangolni az eszközt, főleg a lencsék élességének beállításával kellett elbíbelődni, de utána egész meggyőző látványt tud felvonultatni a 360 VR.

A felületen elérhetőek netes tartalmak is, amelyek minőségben egy fokkal magasabb színvonalat képviselnek a házi jellegű, 360 CAM-mel készített felvételeknél, ezek viszont sokkal viccesebbek, hiszen a saját magunk által készített fotókat és videókat láthatjuk magunk előtt és körül, hatalmas méretben. A VR szemüveg pántjai rugalmasak, könnyedén felveszik a fej alakját. Az anyaghasználat kapcsán nem a törhetetlenség, ami az első gondolatunk a kiegészítővel kapcsolatban, de egy VR szemüveg egyébként sem arra van kitalálva, hogy focizzunk vele. A vezérlés során a telefon kijelzője van nagyrészt a segítségünkre (görgetés, kattintás), a szemüvegen egy OK és egy vissza gombot, valamint egy 3,5 mm-es fülhallgató kimenetet találunk. A vrChannelen van pár további tartalom, ami letölthető, vélhetően ezeknek a száma is folyamatosan bővülni fog. Az biztos, hogy a VR technológia még gyerekcipőben jár, ez az LG megoldásán is tetten érhető, de hogy hatalmas jövő áll előtte, az nem lehet kérdés. A 360 CAM és a 360 VR darabonként 70-80 000 forintos vételárat kóstál, így egyelőre nem az olcsóbb kategóriába tartozó szórakozásról beszélünk.

Az LG HI-FI PLUS with B&O PLAY sem egy haszontalan kiegészítő, de igazi előnyeit vélhetően csak az érzékenyebb füllel megáldottak fogják kiaknázni. Az tény, hogy a modul hangszórója egyértelműen szebben szól, magas hangerő mellett is megőrzi tisztaságát, ettől függetlenül egy okostelefont hosszabb távon nem választanánk arra, hogy otthoni körülmények között azt használjuk zenehallgatásra beépített hangszórón keresztül. Külső eszköz meghajtása már más kérdés, de mivel a gyári LG füles hiányzott a dobozból, egy Sony „agybadugós” fülhallgatóval teszteltük a kimenetet, itt hangzásban túl sok különbséget nem tapasztaltunk az LG G5 3,5 mm-es kimenete és a HI-FI PLUS 3,5 mm-es jack kimenete között, vélhetően egy jóval komolyabb fülesre vagy hangszórókra (és fülre) van szükség ahhoz, hogy egyértelműbben kinyíljon az olló a modul irányába. Ugyanakkor a HI-FI PLUS with B&O PLAY és egy fülhallgató egyidejű csatlakoztatásakor egy új menü jelenik meg a beállításokban a Hang és Értesítés almenüben, ami 32 bites HiFi DAC néven azonosítható, itt beállítható a bal és jobb csatorna egyensúlya, pontosabban tekerhető a hangerő, stb. Mivel ennek a kiegészítőnek is közel 70 000 forint a vételára, érdemes átgondolni a vásárlás előtt, hogy valóban ki tudjuk e használni az előnyeit, ha igen, akkor a lehetőség adott.

Galéria megnyitása grid_on

Összegzés, vélemény

Az LG G5-tel töltött közel másfél hét alatt érdekes és maradandó élményekkel gazdagodtunk. Ha a gyártó idei csúcsmodelljét átlagos szemmel vizsgáljuk, akkor sem lehetünk rossz véleménnyel a termékről. A készülékház immáron fém, a vastag festékrétegnek köszönhetően mégis speciális tapintási érzettel rendelkezik, miközben a masszivitás garantált. Az 5,3 hüvelykes kijelző ellenére a lehetőségekhez képest elég kompakt a ház, egy átlagos méretű tenyérben is komfortos a fogása. A megjelenítő nem korszakalkotó, hiszen már a qHD felbontás sem szól akkorát, mint a G3 megjelenésekor, de a panel tűéles, a betekintési szögek kiválóak és a színek is rendben vannak, így a mindennapok során nem lesz rá panaszunk. A hardverről szintén csak jót lehet mondani, a Snapdragon 820 SoC a 4 GB rendszermemóriával villámgyorsan pörgeti a friss Androidot, melyben vélhetőnek van szerepe a jól optimalizált LG UX 5.0 felületnek is, mely bár megkíván egy párnapos megszokási fázist, ezt követően otthonosan és tempósan mozoghatunk benne, a legapróbb dolgokat is testre szabva. Az adatkapcsolatok terén az elvártak szerint a legújabb szabványokat kapjuk, az USB type C alkalmazása különösen örömteli, reményeink szerint ez a csatlakozó előbb-utóbb minden okostelefon sajátja lesz.

A gép GPS-vevője is csillagos ötös, nagyon gyorsan találja meg a holdakat, a pontosság átlagos, a kapcsolat stabilitása remek, semmilyen szakadozást nem tapasztalunk. Kamerafronton az LG most is igyekezett újítani. A főkamera nem a piac legjobbja, de megfelelő körülmények mellett nagyon jó minőségű képeket is készíthetünk, anélkül, hogy különösebben értenünk kellene a fotózáshoz. A videók minősége sem rossz, bár a 4K felbontásnak jelenleg nem biztos, hogy van értelme (kivéve, ha rendelkezünk olyan eszközzel, amely ezt képes is megjeleníteni), a FULL HD-ban történő rögzítéssel nem sokat veszítünk a minőségből, miközben jóval kisebb helyet foglaló állományokat hozunk létre. A széles látószögű lencse másodlagos opcióként egy remek ötlet, a megvalósítás is jó, hiszen a váltás a két lencse között manuális és automatikus módon is történhet, de 8 megapixeles széles látószögű megoldás minőségre egyértelműen gyengébb képeket lő, szerencsésebb lett volna egy hasonló tudású, 16 megapixeles szenzor beépítése. Nagyon szerettük az always-on-display-t is, hasznos, ötletes megoldás, reméljük minél több gyártó átveszi és beépíti. Segítségével nem csak időt és felesleges mozdulatokat spórolunk meg, hanem összességében akkuidőt is. Ha már itt tartunk, névleges értéken a telep kapacitása csökkent, de a fejlettebb hardvernek köszönhetően az üzemidő hasonló maradt a G4-hez képest, a töltés pedig villámgyors.

Ezen jellemzők azonban csak az egyik felét teszik ki annak, amit az LG G5-ről el kell mondani, ugyanis könnyen lehet, hogy egy korszakalkotó megoldásról van szó. A moduláris telefon ötletével nem az LG jelentkezett először, majd az idő eldönti, hogy az a koncepció, amit a kétbetűs gyártó kigondolt, mennyire bizonyul életképesnek. Az elgondolás véleményünk szerint nem rossz, és a megvalósítással sincs különösebb gond, a modulok cseréje villámgyors, az oldalsó gomb megnyomása után az alsó rész kipattan, majd kicsúsztatható az akkuval együtt, amit egy határozott mozdulattal oldalra kell kipattintani a kupakból. Mehet az áramforrás a másik kiegészítőre, lehet visszacsúsztatni a belsőbe, és már indíthatjuk is a rendszert. Persze még jobb lenne, ha a csere nem követelne rendszerleállítást, de mivel a telep eltávolításra kerül egy időre, ezt igen nehezen lehetne kivitelezni. Ami kevésbé szerencsés, hogy a kupakot és a felső részt nem sikerült síkban teljesen összehozni, sőt, az illesztésnél a kioldógomb közeli szakaszon egy minimális rés is tapasztalható volt az alsó és a felső rész között, ez pedig a hosszútávú használatra vonatkozólag nem a legjobb hír. E tekintetben a G5 kis túlzással kísérleti terméknek is felfogható, az LG fel tudja mérni, hogyan fogadja a piac az ötletet és a kivitelezést, majd a tapasztalatokat összegyűjtve tudja folytatni vagy éppen megváltoztatni a G5-tel megkezdett irányt. Ezt némileg gátolja, hogy a kiegészítők igen borsos áron szerezhetőek be (talán csak a CAM PLUS modul kivétel ez alól), az olyan önálló extrákról, mint a 360 CAM és 360 VR, már nem is beszélve. A VR szemüveg egyébként jópofa szórakozás még most is, bár egyelőre egyértelműen megvannak a korlátai, az LG letudta a kötelezőt, és a G5-tel ő is képes VR élményt kínálni, a 360 CAM-mel akár egyedi tartalmakkal megfűszerezve.

Az LG a G5-tel a szokásos modernizáláson túl a modularitással és az így az opcionálisan beszerezhető extra képességekkel olyat tett le az asztalra, amivel képes kitűnni a tömegből. Ha valakinek a koncepció elnyerte a tetszését, akkor nem fog benne csalódni, mint ahogy az alapvető okostelefonos képességeiben sem.

Pro:

[italic]+ friss SoC

+ gyors rendszer

+ széles látószögű extra kamera

+ fém ház

+ villámgyors töltés

+ a moduláris kialakítás végre igazi innováció

+ már most sok kiegészítő elérhető[/italic]

Kontra:

[italic]- a széles látószögű kamera minősége lehetne jobb

- akkumulátoros üzemidőben nem sikerült előrelépni

- az illesztésekkel hosszú távon lehetnek problémák

- a kiegészítők árai egyelőre nem a hazai pénztárcáknak valóak[/italic]

Az LG G5-öt és barátait az LG-től kaptuk tesztelésre, amit ez úton is köszönünk!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward