Shop menü

LERÁNTOTTA A LEPLET AZ INTEL EGY 16 MAGGAL ÉS 22 SZÁLLAL RENDELKEZŐ METEOR LAKE MOBIL PROCESSZORRÓL

Abból is ízelítőt kaphattunk, milyen teljesítményre képes a termék VPU egysége, ha mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkafolyamat elvégzésére kerül sor.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lerántotta a leplet az Intel egy 16 maggal és 22 szállal rendelkező Meteor Lake mobil processzorról

Az Intel a Computex 2023 idejére egy érdekes bemutatót tartogatott, amelynek keretén belül végre megtudhatunk egyet s mást az érkező Meteor Lake mobil processzorokkal kapcsolatban. Arról sajnos nem esett szó, hogy az asztali processzorok szegmensébe is megérkezik-e a fejlesztés Meteor Lake-S néven, ugyanis korábban úgy tűnt, igen, aztán a napokban kiderült: lehet, mégsem. Az viszont biztos, hogy az aktuális demó alkalmával egy mobil processzor bukkant fel, ami a hírek szerint 16 maggal és 22 szállal rendelkezett.

Az új fejlesztés esetében ismét a VPU-ra terelődött a legfőbb hangsúly, ugyanis az Intel szeretné, ha az AI gyorsításban rejlő lehetőségeket még jobban ki lehetne használni a klienspiacon, erre a célra pedig kiváló választás lehet a Meteor Lake sorozat, hála a beépített AI gyorsítónak, ami a Versatile Processing Unit nevet viseli. A VPU alapjául szolgáló hardver a Movidius háza tájáról származik, ezt a céget még 2016 folyamán vásárolta fel az Intel, és azóta egyre értékesebb gyümölcsöket érlel a speciális részleg. A VPU a Movidius harmadik generációs AI hardvere köré épül, és a jelek szerint kifejezetten nagy reményeket fűznek hozzá.

Az alacsony fogyasztású AI gyorsító több területen is kiváló szolgálatot tehet, hiszen segítségével például lehetőség van valós idejű videó-szerkesztésre, illetve szűrőket is valós időben alkalmazhatunk az adott tartalomhoz. A VPU segítségével lényegében kicserélhetjük a hátteret, elmosás-effektet használhatunk valós időben, valamint a szemkontaktus-funkcióban rejlő lehetőségeket is ki lehet aknázni. Utóbbi olyasmi , mint az Nvidia Broadcast Eye Contact funkciója, ami segít akkor is „a kamerába nézni”, ha éppen másfelé figyelünk, így a „vonal másik végén” lévő beszélgetőpartner a félrepillantásokból mit sem vesz észre. A VPu segítségével még akár gesztusfelismerésre is van mód, a mozgást akár az Unreal Engine-nek is továbbíthatja a rendszer, ami újfajta lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat.

Galéria megnyitása

Maga a Meteor Lake SoC, ami a demóban szerepelt, remekül vizsgázik a generatív mesterséges intelligenciához kapcsolódó terhelésformák esetében, például Stable Diffusion alatt is eredményesen lehet használni. Az Intel ezzel egy időben egyéb vállalatokkal is együttműködést folytat azért, hogy a különböző szoftverekben kamatoztatni lehessen az AI gyorsításban rejlő lehetőségeket – az együttműködő partnerek között az Adobe és a GIMP egyaránt jelen van.

Galéria megnyitása

Hardver terén a szóban forgó Meteor Lake processzor egy „P” osztályú megoldás volt, ami 6 teljesítményre hangolt és 8 energiahatékonyságra optimalizált processzormagot tartalmazott, valamint két extra processzormag is jelen volt a fedélzetén, ám ezek már nem a CPU, hanem a SoC lapkán kaptak helyet. A mobil processzor 370 MHz-es magórajelen és 3,1 GHz-es maximális boost órajelen üzemel, összesen 1,6 MB-nyi elsőszintű, 18 MB-nyi másodszintű, valamint 24 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkezett. L4 Cache-ről nem esett szó.

A Meteor Lake sorozat mobil tagjai még idén elrajtolhatnak, jövőre pedig több millió darabot szállíthat le belőlük az Intel. Ezeknél a processzoroknál a fentebb említett VPU minden esetben elérhető lesz, még az iGPU nélküli „F” sorozatú processzoroknál is, hiszen a VPU és az iGPU két külön csempe formájában érkezik majd. Az egyelőre nem derült ki, hogy az új processzorok pontosan mikor rajtolhatnak el, de remélhetőleg erről is szó esik a közeljövőben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére