Shop menü

LENCSEVÉGEN EGY RYZEN 7 7700X PROCESSZOR

Ahogy közeledik a rajt tervezett időpontja, egyre több és több információ kiszivárgására számíthatunk az újdonságokkal kapcsolatban.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lencsevégen egy RYZEN 7 7700X processzor

A RYZEN 7000-es sorozat tagjai hivatalosan 2022. augusztus 29-én jelennek meg, ahogy az az AMD tájékoztatásából már kiderült, viszont a jelek szerint nem 2022. szeptember 15-én kerülnek az üzletek polcaira, ahogy eredetileg várhattuk, hanem csak 2022. szeptember 27-én. A csúszás oka a tesztelők és az iparági források szerint az, hogy hibát találtak a BIOS-ban, ennek kijavításához pedig időre van szükség. Érdekesség, hogy ha a szeptember 27-i dátum lesz a végső, akkor a RYZEN 7000-es processzorok akkor kerülnek forgalomba, amikor az Intel Raptor Lake-S modelljei hivatalosan bemutatkoznak.

A rajt közeledtét remekül szemlélteti, hogy egyre több és több információ szivárog ki az újdonságokkal kapcsolatban. A legfrissebb egy kémfotó, amelyen egy RYZEN 7 7700X típusú processzor található, ez éppen egy Socket AM5-ös processzorfoglalatban foglal helyet. Az IHS-en szereplő adatok alapján akár be is azonosítható a termék, ami a tesztelő számára aligha pozitívum. Ráadásul a karaktersorozatban „D” jelölés is látszik, ami arra utalhat, hogy ez a termék nem kereskedelmi forgalomba készült, hanem jó eséllyel tesztre szánták – egy jó eséllyel egy Qualification Sample lehet (QS).

Galéria megnyitása

A rögzítő keret két oldalon fogja le az IHS szélét, ami egyébként szokatlan bevágásokkal rendelkezik, ahogy már az eddigi képeken is láthattuk. Ezekre az AMD szerint azért volt szükség, hogy az IHS melletti elektronikai komponensek (SMD kondenzátorok) hőleadása hatékonyabb lehessen, illetve azért is, hogy ezek a komponensek az IHS felőli oldalon kaphassanak helyet, ne kelljen őket a hátlapra száműzni, ezáltal a Socket AM4-es és a Socket AM5-ös processzorok méretei között nem lesz számottevő különbség. Az IHS magasabb is, mint a keret, így valamennyi levegő eljuthat e komponensekhez is, azaz a hőátadás hatásfoka valóban jobb lehet, mint ha a komponenseket az IHS fedné. Utóbbiak miatt az IHS eltávolítása nem lesz egyszerű feladat a tuningmesterek számára, de biztosan ehhez is készítenek majd célszerszámot.

A Socket AM5-ös processzorfoglalat már nem PGA, hanem LGA kivitelben érkezik, vagyis a processzor alján nem érintkezőlábak, hanem érintkezőpontok helyezkednek el, így lényegében az Intel processzoraiéhoz hasonlóan zajlik majd az új AMD processzorok beszerelése is. Az eddigi hírek alapján a processzorfoglalat-váltás ellenére a Socket AM4-es processzorhűtők többsége használható lesz a Socket AM5-ös processzorokkal, vagyis az új processzorokhoz csak akkor szükséges új CPU hűtő, ha a termék hűtőteljesítménye nem megfelelő, vagy ha az adott processzorhűtő valamiért mégsem kompatibilis – néhány modellnél sajnos előfordulhat, a pontos képet azonban majd a rajt után vázolhatják fel a gyártók.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére