Lencsevégen az MSI GeForce GTX 780 Lightning VGA-ja

Háromventilátoros hűtés, húszfázisú digitális tápellátás, három BIOS, remek tuningpotenciál és minőségi felépítés - ezek jellemzik az MSI nem mindennapi GeForce GTX 780-asát.

Lencsevégen az MSI GeForce GTX 780 Lightning VGA-ja

Az MSI GeForce GTX 780 Lightning névre keresztelt videokártyájáról már több hír is érkezett, igaz, ezek túl sok konkrétumot nem tartalmaztak, mert a különleges videokártyával kapcsolatban eddig nem igazán szivárgott ki semmi lényegi információ. A helyzet azóta szerencsére alaposan megváltozott: az alábbiakban több érdekesség is kiderül a nem mindennapi jövevénnyel kapcsolatban.

Az MSI különleges videokártyájáról a HardwareZone munkatársai szivárogtattak ki néhány fotót. Az eredeti hír azóta lekerült a lapról, de a WCCFTech munkatársai résen voltak, így most mi is megmutathatjuk, hogy néz ki a GeForce GTX 780-as alapokra épülő bestia.

A GeForce GTX 780 Lightning egy speciális, eddig még nem látott videokártya hűtőt alkalmaz, amit az MSI-nél TriFrozr névre kereszteltek. A három ventilátorra támaszkodó megoldás a fotók alapján három slotnyi helyet foglal el.

A hűtőtömb nem kevesebb, mint hét darab hőcsövet tartalmaz, amelyek egyenként 8 milliméteres átmérőjűek. Az alumínium hűtőbordákról három ventilátor próbálja halkan, ám de hatékonyan eltávolítani a komponensek által termelt hőt: a tömb két szélén egy-egy 100 milliméteres átmérőjű, középen pedig egy 70 milliméteres átmérőjű légkeverő látható. Hab a tortán, hogy az egyes ventilátorok fordulatszáma szabadon, egymástól függetlenül vezérelhető, így hatékonyan testre szabható a hűtés hatásfoka - természetesen ehhez szoftvert is biztosít az MSI. A hűtőrendszer a vállalat ismert Dust Removal technológiáját is felvonultatja, ami a rendszer indítása után pár másodpercig ellentétes irányban járatja a légkeverőket, így a lamellák között lapuló port eltávolítja.

A GPU terheltségéről LED-es megoldás árulkodik, a videokártya hátulján pedig hűtőlap található, ami egyrészt a hűtés hatásfokát javítja, másrészt stabilabbá teszi a videokártyát, így a nyomtatott áramköri lap kevésbé tud elcsavarodni.

Hogy mi lapul a cseppet sem szokványos hűtés alatt? Egy igazán érdekes nyomtatott áramköri lap, amelyen húszfázisú digitális tápellátás teljesít szolgálatot. A rendszer a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. A tápáramkör erősáramú tekercsekből, International Rectifier PowIRstage DirectFET-ekből és tantál kondenzátorokból épül fel. Persze a sorból a GPU Reactor modul sem hiányzik, ami a GPU stabil, tiszta tápellátásáról gondoskodik. A GK110-es GPU - ami ezúttal is 2304 CUDA maggal rendelkezik - 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GDDR5-ös memóriachipekből álló fedélzeti memóriához. A memóriachipek az Elpida műhelyében készültek és 7 GHz-es effektív órajelen üzemelnek.

Az új videokártya a felsoroltak mellett három BIOS chipet is kapott. Az első egy biztonsági megoldás, ami a referencia órajeleket alkalmazza, míg a második az MSI mérnökei által megadott gyári tuningértékekre támaszkodik. Ezek mellett érkezik egy speciális BIOS is, ami kifejezetten folyékony nitrogén alapú hűtéshez lesz optimalizálva - ennek az extrém tuningosok fognak örülni.

Az MSI GeForce GTX 780 Lightning a korábbi hírek alapján augusztus 28-án mutatkozik be. Az újdonság ajánlott végfelhasználói ára várhatóan 800 dollár körül helyezkedik majd el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward