LEGO Jurassic World - Mint két kicsi raptor

Vajon a fejlesztők ismét ugyanazt szállítják, amit az utóbbi években már megszoktunk, vagy sikerült újítaniuk is?

LEGO Jurassic World - Mint két kicsi raptor

I. oldal

Legelőször is szögezzük le, hogy a Jurassic World nem csupán a legújabb rész legósított feldolgozása, hanem az első három epizód átirata is, így Jurassic Park, Az elveszett világ, a Jurassic Park 3 és a Jurassic World rajongók is megtalálhatják a maguk számítását. A TT Games jó érzékkel a nosztalgia-faktorra építette fel legújabb alkotását, így például az eredeti filmekből is hallhatunk átvett hangokat és párbeszédeket (erről majd később), és rengeteg ikonikus jelenet elevenedik meg előttünk.

A játékmenet a jól megszokott: kis Lego karakterünkkel mászkálunk, törünk, zúzunk és építünk, illetve kisebb-nagyobb puzzle feladványokat oldunk meg. Mindegyik karakter más-más képességekkel rendelkezik, a vadászok például messziről tudnak altatónyilakat lőni, a nők olyan hangosan sikítanak, hogy megreped az üveg, sőt olyan szereplő is akad, aki a dínókakiban turkál, és hasznos dolgokra lel. A négy filmből minden karakter megtalálható a játékban, ami pedig újdonság, hogy dinókat is irányíthatunk! Bizony ám, a különleges képességek pedig itt is megjelennek, a raptorok például okosak, a triceratopsz pedig erős.

Miután végeztünk egy-egy pályarésszel, feloldódik a Free Play mód, és más karakterekkel újra felfedezhetjük az adott helyszínt, sőt új helyekre is eljuthatunk, hála legófiguráink egyéni képességeinek. Indításnál a legelső, illetve a legújabb részt választhatjuk, a második és harmadik epizódot pedig fel kell oldanunk. Mivel a Jurassic World nemrég került a mozikba, ezért kötelességemnek érzem, hogy szóljak: értelemszerűen több spoilerbe is belefuthattok, mivel a játék követi a film sztoriját. Gyerekjátékról lévén szó, az erőszakosabb jeleneteket humorral oldották meg, így az első részben a WC-n rettegő kollégát bekapja ugyan a T-Rex, de az ügyvéd úr még megmossa a dinó fogait, mielőtt jobblétre szenderülne.

Mindez szép és jó, de felmerül a kérdés: a nosztalgia, a humor, és megszokott játékmenet elegek ahhoz, hogy egy egyedi, szórakoztató játékról beszéljünk? Vagy kimondhatjuk, hogy a TT Games belekényelmesedett a futószalagon gyártott LEGO feldolgozásokba, és már nem is törekednek újszerűségre. Sajnos úgy tűnik, hogy bátornak kell lennünk, a következő oldalon ki is fejtem, hogy miért.

II. oldal

A legtöbb LEGO játék hemzseg a bugoktól, nincs ez másképp a Jurassic World esetében sem. Azt gondolhatnánk, hogy a TT Games jómunkásemberei tanultak korábbi hibáikból, és odafigyelnek olyan alap dolgokra, mint a játékélményt rontó, ne adj Isten a küldetést lehetetlenné tévő bugokra, de nem. Karakterek átesnek a játéktéren, nem nyílik valami, a dinók beakadnak tereptárgyakba - ilyen és ehhez hasonló problémákkal találkozhat a nép egyszerű gyermeke a Jurassic kalandozás közben. Ami egyébként elég rövid is, minden részt nagyjából 2 óra alatt ki lehet végezni, így az összesített játékidő 8 óra körül van (persze csak akkor, ha nem ununk visszamenni és újra nekiállni a gyűjtögetésnek más karakterrel).

A hibákhoz hasonló probléma a kamerakezelés, ami régebben sem volt jó, és most sem az. Bizonyos helyeken a kamera beakad, megőrül, így lehetetlenné téve a megfelelő irányítást a platformer részeken. A grafika is olyan, mint eddig - és ebben a pillanatban belém hasított a felismerés, hogy egy-egy LEGO játék olyan, mint az aktuális évi FIFA! Egy kis kozmetika itt, egy kis újítás ott, de amúgy ugyanaz, mint addig volt. No, hát ez a helyzet a Jurassic Worlddel is, ha egy LEGO feldolgozást már láttál, láttad az összeset. Ettől függetlenül jó móka leülni a gyerekkel, és együtt végignyomni, de a sok zavaró apróság ezt az élményt is tönkreteheti.

Korábban említettem a nosztalgiát felturbózó eredeti hangokat, viszont ezekkel is akad probléma: az első rész esetében például már kihallik az idő vasfoga egy-két mondaton, ami pedig még zavaróbb, hogy sokszor a bábuk nem azt csinálják, mint amit a filmben láthattunk, így előfordul, hogy egy karakter hangja távolodik, miközben a játékban az adott szereplő nem is mozog. Hogy igazságosak legyünk, azt is meg kell említenünk, hogy a többi résszel nincs olyan sok probléma, a Jurassic Worldhöz pedig maguk a színészek mondtak fel szövegeket, így nem hiányzik Chris "Star-Lord" Pratt sem. Sőt! Az eredeti dallamok is visszatérnek, a főtémát viszont aránytalanul sokat nyomják a fülünkbe, így (sajnos) hamar elhasználódik.

III. oldal

Lényeg a lényeg: a játékon látszik az odafigyelés (eredeti szinkronhangok, dínóirányítós újítás, a filmekhez való alázatos hozzányúlás), de rengeteg korábbi probléma megoldatlan maradt, így végül nem sikerült kiemelkedőt alkotni. A TT Games-nél valakinek az asztalra kéne már csapnia, hogy "Hahó srácok, amit eddig létrehoztatok, az mind szép és jó, respekt nektek, de TALÁLJATOK MÁR KI VALAMI ÚJAT!". És ha ez megtörténik, mi leszünk a legboldogabbak. Szurkolunk, hogy "az álom valósággá váljon".

Platformok: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Vita, WiiU, 3DS, OSX

Tesztelt platform: PC

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward