Shop menü

LASSAN A YOUTUBE MINDEN FELÜLETÉN LESZ OSZTOTT KÉPERNYŐS NÉZET

A televíziók és az iOS-es eszközök támogatása után, már az Androidon is menni fog a funkció.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Lassan a YouTube minden felületén lesz osztott képernyős nézet

A YouTube hosszú ideje dolgozik azon, hogy lehessen különböző videófolyamokat egyszerre követni. Főleg a sporteseménynek  kiemelt figyelemmel követő emberek számára lehet ez érdekes, ha párhuzamosan néznének akár élő közvetítéseket, hogy semmiről ne maradjanak le.

Az egyszerűen csak Multiview névre hallgató funkció 2023 márciusában jelent meg. A YouTube TV szolgáltatás keretében kezdte ezt alkalmazni a vállalat, és fokozatosan terjesztette ki. Ezzel globálisan nagyon sok okostelevízión lett elérhető a felhasználók által hosszú ideje várt lehetőség, de nem minden videónál biztosított az osztott képernyő. Elsősorban a kiemelt sporteseményeknél lehetett élni ezzel a fejlesztéssel.

Az év elején elkészült a Multiview támogatás az iOS, iPadOS rendszerű készülékekre is, így már az iPhone-ok és az iPadek kijelzőjén is lehetett egyszerre négy videófolyamot figyelemmel kísérni. Most pedig már arról számolhatunk be, hogy az Android operációs rendszert használó eszközökön is lehet majd osztott képernyőben videózni a YouTube-on. Korábban lehetett olyan pletykákat hallani, hogy erre még várni kell néhány hónapot, de a cég erre rácáfolt.

Galéria megnyitása

A Multiview készüléktől függetlenül fog menni, nem kell attól tartani, hogy az osztott képernyős videózás túlzott terhelést jelent majd a szerényebb eszközökre. Ezt nagyon fontos elmondani, mert adott esetben négy darab Full HD-ben követett videó már igencsak komoly gondot tudott volna okozni egy több éves androidos táblagép számára, amik sokszor eleve nincsenek a topon a teljesítmény szempontjából.

De mi a trükk, hogyan csinálja a YouTube, hogy a Multiview nem terheli le a hardvert? Nos, a platform úgy oldotta meg ezt a fejlesztést, hogy a munka oroszlánrészét, a hardverigényesebb feladatokat magára vállalta. A színfalak mögött az történik a párhuzamosan követett négy videóstream esetén, hogy streameket a YouTube fogja össze a távoli szerveren, és az emberek igazából már egy összeboronált streamet kapnak az általuk kiválasztott minőségben.

Lényegében úgy működik a YouTube Multiview funkciója, mint azok a játékstreaming fejlesztések, ahol a játékok egy videófolyamként érkeznek a mobilokra, táblagépekre, televíziókra. Így minden eszközön gond nélkül tud menni a funkció, csak a YouTube-nek kell arról gondoskodnia, hogy az emberek használhassák. De éppen ezért egyelőre nem megy bármilyen videóval a négy részre osztott nézet. Most még főleg a sporteseményekre korlátozódik ez, de idővel a helyzet reményeink szerint változni fog.

Galéria megnyitása

Az érdeklődők az androidos eszközökön is a kezdőképernyőn látják majd a Multiview lehetőséget azoknál a videóknál, közvetítéseknél, ahol ezt igénybe lehet venni. A hang természetesen nem fog keveredni, mindig csak az egyik videónak az hangsávja lesz hallható, hogy melyik felvétel szól éppen, azt a YouTube alkalmazás fehér kerettel jelöli majd meg, hogy azonnal jól kivehető legyen. A mobilokon és táblagépeken a hallani kívánt közvetítésre elegendő lesz majd egyszerűen rábökni.

A YouTube az olimpiai játékok alkalmával a nemzetközi sportesemények alkalmával is biztosíthatja majd a felhasználóknak a Multiview lehetőséget. Az olimpia a bonyolításából adódóan remek lehetőséget nyújtana arra, hogy a felhasználók széles körben megismerkedhessenek ezzel a fejlesztéssel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére