Különleges igényekhez szabott egységekkel állt elő az ARM

Új megoldással bővült a Cortex-M vonal, és befutott az Ethos-U55 microNPU, célkeresztben a beágyazott rendszerek.

Különleges igényekhez szabott egységekkel állt elő az ARM

Az ARM folyamatosan azon munkálkodik, hogy széles igényeknek megfelelő IP egységekkel tudjon szolgálni, amik megfelelnek a modern elvárásoknak, és a lehető legtöbb területre szeretne eljutni a megoldásaival. A cég most olyan alacsony energiaigényű termékekkel rukkolt elő, melyek beágyazott, kis fogyasztású lapkák részei lehetnek például IoT eszközökben. Egy Cortex-M és egy teljesen új Ethos-U egység került terítékre.      

Cortex-M55

Az új Cortex-M55 mag nagyon fontos az ARM számára, mert ez az első olyan megoldás, ami a Helium technológiát és az egyedi utasításokat is támogatja. A Helium az ARM berkeiben az MVE-t (M-Profile Vector Extension) takarja, ez egy új vektoros kiterjesztés, dedikált vektoros végrehajtó egység. A Cortex-M55 már képes ezáltal SIMD instrukciók kezelésére is, ami ebben a szériában korábban még nem volt biztosított.

Galéria megnyitása

Az ARM elmondása alapján a Cortex-M55 már sokkal szélesebb körben alkalmazható lesz, mint a kvázi elődei. Az előző Cortex-M generációhoz képest ez ötszörös gyorsulást képes nyújtani DSP teljesítményben, és a Heliummal kombinált gépi tanulásos folyamatoknál pedig akár 15-szörös is lehet a tempónövekedés, szóval teljesen új lehetőségek nyílhatnak meg a fejlesztők előtt.

A Cortex-M33 helyébe lépő Cortex-M55 már ML feladatokra lesz kihegyezve jellemzően, mivel ezen a téren nagyon szép gyorsulást hoz. A fejlesztők minden más mellett a megfelelő sávszélesség biztosítására is ügyeltek, amit az új felhasználási területek megjelenése tesz indokolttá. Egy új memória alrendszer található itt, ami négycsatornás és 32 bites interfésszel rendelkezik TCM (Tightly Coupled Memory) egységekhez.

Ethos-U55

Az ARM viszonylag lassan kapta el a fonalat az NPU szcénában, és éppen ezért ez a terület eléggé változatossá vált. Viszont azt felismerte a vállalat mostanra, hogy a piacnak szüksége van egy olyan egészen alacsony fogyasztású NPU IP-re, amit be lehet vetni olyan helyen is, ahova a rendszerchipekben felbukkan NPU-k nem vihetőek. Az Ethos-U55 ezt a célt szolgálja, az ARM microNPU-ként hivatkozik rá, és ez a Cortex-M magok mellé lett tervezve.

Galéria megnyitása

Nagyon sok ARM egységhez hasonlóan az Ethos-U55 is skálázható, méghozzá elég jól. A teljesítménye 32 és 256 MAC között alakulhat, ami eléggé jónak számít azt tekintve, hogy ez egy kifejezetten alacsony fogyasztásra optimalizált konstrukció. A felépítéssel kapcsolatos részleteket az ARM nem osztott meg a nagyérdeművel, de talán az Ethos-N szériától merített, amikor az Ethos-U tervezésén dolgozott. A legkisebb, 32 MAC variánsa az Ethos-U55-nek kétszer nagyobb lesz a Cortex-M55-nek, de ez még így is nagyon apró dizájnnak számít.

Az ARM elmondása alapján a Cortex-M55 és az Ethos-U55 párosa összevetethetetlen hatékonyságbeli előrelépést hoz a korábbi megoldásokhoz képest. Egy Cortex-M7 alapú rendszerhez képest akár 50-szer nagyobb teljesítmény is elérhető, úgy, hogy közben a hatékonyság 25-ször (!) jobb. Az Ethos-U55 összeházasítható Cortex-M4, Cortex-M7 és Cortex-M33 magokkal is, ha esetleg alacsonyabb költségvetésből kell dolgozni.

Galéria megnyitása

Jelen állás szerint az ARM Cortex-M55 és Ethos-U55 komponensek nagyon széles területet fedhetnek majd le a beágyazott rendszerekben. És olyan helyeken kerülhetnek majd ezek bevetésre, ahol korábban ilyen lehetőség fel sem merült. Az ARM most az elsődleges partnerek számára licenceli az újdonságokat, később pedig szélesebb szegmens számára is hozzáférhetőek lesznek. Azt nem lehet tudni, hogy ezek mikor és hol kerülnek majd először bevetésre, de nagyon hosszú időt, akár éveket is igénybe vehet az a folyamat, aminek a végén a kész termékek testet öltenek a Cortex-M55 és Ethos-U55 feldolgozókkal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap