Különleges DDR4-es rendszermemória NAND Flash tárhellyel

A DDR4-es DRAM-ban található adatok a NAND Flash tárhelyre menthetőek, majd onnan helyre is állíthatóak, például egy áramszünetet követően.

Különleges DDR4-es rendszermemória NAND Flash tárhellyel

Az SK Hynix előrukkolt a világ legnagyobb kapacitású NVDIMM memóriamoduljával, amelynek különlegessége, hogy az illékony DRAM-ok mellett kétszer nagyobb adattároló kapacitást kínáló, nem-illékony típusú memóriachipekkel is rendelkezik, azaz némi NAND Flash tárhelyet is kínál.

Az új termék alapját egy DDR4-es memóriamodul képezi, ami 20 nm-es osztályú gyártástechnológiával készített 4 Gb-es DDR4-es memóriachipeket tartalmaz, méghozzá 16 GB-nyi teljes kapacitásban. A fedélzeten kétszer ekkora adattároló kapacitással rendelkező NAND Flash tárhely is található, amibe az NVDIMM képes átmásolni a DRAM-ban tárolt adatokat, és ennek köszönhetően akár helyre is állítható később a DRAM tartalma.

Az NVDIMM fedélzetén 1,2 voltos üzemi feszültséget igénylő DDR4-es memóriachipek lapulnak, amelyek 2133 MHz-es effektív órajelen ketyegnek. A 64-bites memória-adatsínen keresztül egy-egy ilyen modul másodpercenként 17 GB-nyi adat mozgatására képes.

Az újdonságból már több mintapéldányt is kiküldtek a partnerekhez a vállalat illetékesei, a szervereket és operációs rendszereket fejlesztő cégek részéről pedig egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a különleges termék iránt. Az SK Hynix reményei szerint a friss termék jóvoltából új piaci igény kialakulására lehet számítani a nagy mennyiségű adattal dolgozó szerverek szegmensében.

Ennek a fejlesztésnek köszönhetően az SK Hynix tovább erősítheti piaci pozícióját a nagysűrűségű DDR4-es szervermemóriák szegmensében. Áprilisban a gyártó elsőként mutatott be 128 GB-os DDR4-es memóriamodult, 64 GB-os DDR4-es memóriamodulja pedig a piac egyetlen olyan DDR4-es megoldása volt, amely az Intel legfrissebb jóváhagyási procedúráján minősítést kapott.

A frissen kifejlesztett 16 GB-os NVDIMM sorozatgyártása várhatóan a következő év első felében indulhat meg. Várható árazásról egyelőre nincs információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward