Kör alakú megjelenítővel rukkolt elő a JDI

A japánok okosórába tervezett panelje színes lesz, és ezzel együtt is nagyon alacsony fogyasztással rendelkezik majd.

Kör alakú megjelenítővel rukkolt elő a JDI

Az okosóráknál használt kijelzőtechnológiák finoman szólva is változatosak jelenleg. A maximális üzemidőt megcélzó karórákat E Ink panellel látják el a gyártók, ha pedig színekre vágynak, előkerül az IPS, az AMOLED, az LG által fejlesztett P-OLED, vagy éppenséggel a Mirasolra is láttunk már példát (Qualcomm Toq).

Ezt a sort fogja gyarapítani a JDI újdonsága, ami reflektív technológiára épül, ilyen tekintetben leginkább a Mirasollal lehet majd egy lapon emlegetni. Miről is van itt pontosan szó, és milyen előnnyel jár? Nos, maga az, hogy reflektív megoldásról beszélhetünk, azt jelenti, hogy képes lesz a környezeti fényt is felhasználni a kijelző tartalmának láthatóvá tételére, napsütésben így teljesen ki is kapcsolhat a háttérvilágítása. Ez azért nagyon pozitív dolog, mert így fényes nappal a töredékére esik a fogyasztása a hagyományos megoldásokéhoz viszonyítva. A legtöbb kijelzőnél elengedhetetlen a világítás, és ez átlagosan a teljes energiaigény 80 %-át teszi ki. A JDI elmondása alapján az új paneljük, megfelelő körülmények között, akár egy konkurens megoldás által igényelt energia 0,5 százalékával is beéri. Azt pedig nem kell ecsetelnünk, hogy a 1-3 naponta töltésre szoruló okosórák körében ez milyen komoly fegyverténynek ígérkezik.

A Japan Display Inc. legújabb fejlesztése 1,34 hüvelykes körátlóval rendelkezik, és 320 x 320 képpontos a felbontása, ami 238 PPI-s pixelsűrűséget eredményez. Ezek alapján leginkább az LG G Watch R és a Watch Urbane esetében használt P-OLED panelhez mérhető a részletessége, a Moto 360-nál pedig egy kicsivel jobbnak ígérkezik ilyen tekintetben. Szintén az LG megoldásaihoz mérhető fizikai méretű végtermékekkel lehet számolni, hiszen az átmérőjük is közel azonos (1,3 col a P-OLED). A panel alapját adó nyomtatott áramkor nyolcszöget ír le, az oldalsó sarkait pedig külön le is kerekítették a mérnökök, hogy még kompaktabb házba lehessen beépíteni.

Sajnos azért itt sem minden tökéletes, és a negatívum mellett sem mehetünk el szó nélkül. A japánok ugyan azt állítják, hogy a színek élénkek napsütésben, ám a részletes specifikációját szemügyre véve hamar nyilvánvalóvá válik, hogy azért a versenytársak szintjétől bőven elmarad majd ez a kijelző. A Qualcomm Mirasol technológiájához hasonlóan itt is inkább visszafogott kontrasztra és gyenge színhűségre van kilátás, ami ugyan egy okosóra esetén még nem akkora tragédia, de a felhasználói élményen azért mindenképpen ront. A teljes színtérnek mindössze a 23 százalékát tudja lefedni a Japan Display reflektív panelje, és a kontrasztaránya csak 20:1-hez. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy mennyire is lehet ez népszerű a partnerek körében, de remélhetőleg látunk majd erre épülő okosórákat.

A JDI előreláthatólag valamikor márciusban tudja majd elkezdeni a minták szállítását, a tömeggyártás beindítását pedig júliusra datálja. Ez azt jelenti, hogy elég jó ütemben halad a fejlesztés, és az év második felében már kész termékek is megláthatják a napvilágot ezzel a panellel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward