Könyvkerék - Kindle a 16. században

Agostino Ramelli itáliai hadmérnök a 16. században kezdett egy olyan szerkezet tervein dolgozni, amely szándékai szerint lehetővé tette volna, hogy az olvasó egyszerre több kötet olvasása között váltogasson viszonylagos könnyedséggel.

Könyvkerék - Kindle a 16. században

A modernkori e-könyvolvasók lényege talán úgy foglalható legjobban össze, hogy nagy mennyiségű írott anyag egyidejű, egy helyen való tárolására, illetve hozzáférhetővé tételére képesek, és mindezt persze a digitális formátum miatt kezelhető méretekben tudják megvalósítani. Ezzel lehetővé teszik, hogy egyszerre több könyvet olvassunk párhuzamosan, gyökeresen megváltoztatva könyvfogyasztási szokásainkat.

Mint tudjuk azonban, nem sok új van a nap alatt: a több könyv egyidejű használatának igényére kiötlött megoldások legalább a 16. századig nyúlnak vissza. Agostino Ramelli itáliai hadmérnök ugyanis ekkor kezdett egy olyan szerkezet tervein dolgozni, amely szándékai szerint lehetővé tette volna, hogy az olvasó egyszerre több kötet között váltogasson viszonylagos könnyedséggel. A tudós ezen vágya különösen érthetőnek tűnik akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy milyen hatalmas és vaskos kódexekkel volt kénytelen dolgozni nap mint nap.

Ramelli 1588-ban jelentette meg különféle mechanikus szerkezeteinek terveit tartalmazó könyvét, amelyben többek közt az általa megálmodott könyvkerék is szerepel. Gyakorlatilag egy malomkerékhez hasonló szerkezetről van szó, amelynek „lapátközei” nyitott könyvek elhelyezésére alkalmas boxokat tartalmaznak. Az elképzelés szerint a fix helyen ülő olvasó kezével vagy lábával irányítva a szerkezetet oda forgathatja a kereket, amelyik kötetből éppen információra van szüksége. Egy bonyolult fogaskerék-rendszer még arról is gondoskodik, hogy a polcok a kerék pozíciójától függetlenül mindig ugyanazon állásban maradjanak, így az olvasó biztos lehet abban, hogy a szerkezetben elhelyezett, tucatnyinál több kötet pontosan ott marad nyitva, ahol szükséges.

Ramelli sajnos sosem jutott el odáig, hogy ténylegesen megépítse mechanikus Kindle-jét, azonban a következő évszázadok során számos mérnök, művész és könyvrajongó használta fel sikeresen terveit. 1986-ban a Velencei Építészeti Biennáléra Daniel Libeskind elkészítette Ramelli gépének replikáját is, az Olvasógép névre keresztelt szerkezet a legapróbb részletekig másolni igyekszik az eredeti terveket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward