Komoly előrelépés lesz a DisplayPort 1.3-as szabvány

A korábbinál jóval nagyobb adatátviteli sávszélesség, komolyabb tápellátás, új funkciók – ezek a DisplayPort 1.3-as szabvány legfőbb jellemzői.

Komoly előrelépés lesz a DisplayPort 1.3-as szabvány

A DisplayPort 1.2-es szabvány már négy éves, így eljött az idő, hogy lassan nyugdíjba menjen – igaz, leváltására azért még egy kicsit várni kell, de az utód már javában készül. Az új szabvány a DisplayPort 1.3-as jelzést viseli és rengeteg hasznos újítással érkezik, amelyek jóval a HDMI 2.0 fölé emelhetik.

A VESA boszorkánykonyhájában készülő DisplayPort 1.3 legfontosabb újítása, hogy elődeinél jóval nagyobb adatátviteli sávszélességet kínál. A DisplayPort 1.1 esetében 2,7 Gbps-os, a DisplayPort 1.2 esetében 5,4 Gbps-os, a hamarosan érkező DisplayPort 1.3-nál pedig már 8,1 Gbps-os adatátviteli sávszélesség áll rendelkezésre, természetesen csatornánként. Hogy a DisplayPort 1.2 és a DisplayPort 1.3 között miért nincs duplázódás, már ami a csatornánkénti adatátviteli sávszélességet illeti? Azért, mert a réz alapú kábelek ennyit bírnak – elérkeztünk hát a sávszélesség-limithez.

A DisplayPort 1.3-as szabványra épülő megoldások három darab nagy sávszélességű csatornával rendelkeznek, így elméletben összesen 32,4 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség állhat rendelkezésre, ami az overhead miatt a valóságban inkább 29 Gbps környékén lesz, azaz nagyjából ekkora adatátviteli sávszélességet lehet majd kihasználni, ami azért igencsak szép érték.

Hogy ez mire elég? Arra biztosan, hogy két darab 4K-s megjelenítőt gond nélkül kiszolgáljon a rendszer, de 4K-s felbontás esetén most már 3D támogatás, azaz 120 Hz-es képfrissítési ráta is elérhető lesz, igaz, egyszerre csak egy megjelenítő használata mellett. Az új szabvány segítségével egyetlen DisplayPort kábel is elég lesz a majdani 8K-s megjelenítők meghajtásához, azaz az új szabvány már a következő generációs LCD televíziókra, illetve monitorokra is készen áll majd.

A DisplayPort 1.3-as szabvány új tápellátási opciókkal érkezik annak érdekében, hogy több áramot kínálhasson a különböző eszközök számára. A DisplayPorton keresztül kapcsolódó eszköz esetében a DisplayPort kapcsolat nem csak a tápellátásról, hanem az eszköz akkumulátorának töltéséről is gondoskodhat, csak úgy, mint például az MHL esetében – akkor, amikor az adott tábla vagy okostelefon monitorhoz vagy televízióhoz kapcsolódik. Okos újítás lesz, hogy az érintőkijelzős monitorok az érintő funkcióhoz kapcsolódó adattovábbítást is megoldhatják DisplayPorton keresztül, ami jó hír, hiszen így elegánsabb és picivel olcsóbb érintőkijelzős megjelenítők készülhetnek. Az adattovábbítás egyébként a DisplayPort aux csatornáin történik.

A dolgok jelenlegi állása szerint a VESA szakemberei 2014 második negyedévében készülhetnek el a DisplayPort 1.3-as szabvány végleges kiadásával, viszont az új szabvány köré épülő termékek majd csak 2015 folyamán érkeznek meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward