Költséghatékony Windows 10-es mobil és tablet az Alcateltől

Az Alcatel több fronton is támad a Windows 10-zel, az új okostelefonja Fierce XL-ként érkezik, a táblagép pedig a Pixi 3 (8) névre hallgat.

Költséghatékony Windows 10-es mobil és tablet az Alcateltől

A Microsoft egyebek mellett azt is céljául tűzte ki a Windows 10 érkezésével, hogy felrázza a piacot új szereplők elcsábításával. Egyelőre a partnerek nem tolonganak az újdonságok hadával, de néhány gyártót már biztosan sikerült meggyőznie a redmondiaknak, ilyen például az Alcatel is, aki nemcsak okostelefont, hanem táblagépet is készített a Windows 10 Mobile-lal.

Alcatel OneTouch Fierce XL

Először ismerkedjünk meg közelebbről a Windowsos Fierce XL okostelefonnal. A OneTouch termékcsaládba besoroló eszköz esetében az Alcatel hisz a sikerben, és bizony nem alaptalanul teszi ezt. A phablet egy 5,5 hüvelykes megjelenítővel érkezik, szóval meglehetősen nagyra nőtt, és jó társ lesz a multimédiás tartalmak fogyasztásában. A kijelző IPS technológiával, valamint 720p-s felbontással várja, hogy munkába állhasson. A szerkezet kettő kamerával lett felvértezve. Az önarcképek és a videóhívások felelőse 2 MPixeles, szóval az előbbi feladatkörben nem fog brillírozni, de az eredeti céljának tökéletesen megfelel majd. A főkamerája már 8 megapixeles állóképek és HD videófelvételek megörökítésére nyújt lehetőséget, és még gyengébb fényviszonyoknál is lehet rá számítani, hiszen került mellé LED-es villanó.

Az Alcatel a Qualcomm belépő központi chipjének, az MSM8909-nek szavazott bizalmat. A Microsoft elmondása szerint a Windows 10 Mobile már ezzel is megfelelő sebességgel fog mozgásba lendülni. A szóban forgó lapka egyébként a Snapdragon 210 család tagja és egy Adreno 304 IGP található benne négy 1,1 GHz-es frekvencián üzemelő Cortex-A7 processzormaggal. A rendszer biztosan nem fog a memória hiányában szenvedni, ugyanis 2 GB-tal lett ellátva. A Fierce XL háttértára 16 GB-os kapacitással szolgál majd a felhasználók számára, ami microSD formátumú memóriakártyával pillanatok alatt bővíthető, ha fogytán lenne a hely. A kapcsolati képességek terén elsősorban a 4G LTE hálózati modemet kell kiemelni, ami 150 és 50 Mbps-os sebességet támogat a le- és feltöltések alkalmával, szóval négyes kategóriába sorolhat. Ezen felül van még benne 802.11n szabványnak is megfelelő WLAN, Bluetooth modul és A-GPS vevő is.

A fekete és világoskék színeket ötvöző készülékház sajnos mezei műanyagból készült, de mivel egy alapvetően költséghatékony és olcsó gépről beszélhetünk, ezt minden bizonnyal elnézik majd neki az érdeklődők. A 151,9 x 77,8 x 9,4 milliméteres térfogatával egyáltalán nem nevezhető kompaktnak a Fierce XL, és bizony a 174 grammos tömeg is elég sok ahhoz képest, hogy fém felületeknek nyoma sincs. Arra gondolhatnánk, hogy biztos egy módfelett izmos teleppel lett megáldva a konfiguráció, de sajnos ez sincs így, hiszen csak egy 2500 mAh-s telep húzta meg magát benne. Az Alcatel elmondása szerint 14 órán át lehet majd egy töltést követően telefonálni a készülékkel, ami igazából egy egészen korrekt teljesítmény, de érdemes szem előtt tartani, hogy ilyenkor a legnagyobb fogyasztó, a megjelenítő éppenséggel inaktív. Filmezéssel vagy internetezéssel ennél lényegesen gyorsabban lemerül majd a gépezet.

Az Alcatel OneTouch Fierce XL az Egyesült Államokban a T-Mobile-nál kerül bevetésre, és 140 dollárért juthatnak majd hozzá a vásárlók. Már csak néhány hetet kell várni az érkezésére – ennél pontosabb dátumot nem kaptunk a vállalattól.

Alcatel OneTouch Pixi 3 (8)

Ahogy azt a neve is azonnal elárulja, a Pixi 3 (8) egy nyolccolos kijelzővel lett ellátva, amin virtuálisan rajzolódnak majd ki a különböző kezelőszervek. Az Alcatel egy 1280 x 800 pixeles felbontású megjelenítőt küldött bevetésre, ami IPS technológiával gondoskodik arról, hogy széles betekintési szögek, jó fényerő és kiváló színhűség jellemezze a panelt. Ugyan táblagépről van szó, de kicsi méretben, szóval itt még nem a teljes értékű Windows 10 fut, hanem annak a mobilos kiadása teljesít szolgálatot a masinán. A OneTouch Pixi 3 (8) társ lesz a videóhívások bonyolításában is, erre a célra egy 2 megapixeles kamera szolgál, ami értelemszerűen az előlapra került, ez HD videóminőséget támogat. A fontos pillanatok megörökítésekor egy 5 MPixeles kamera áll a felhasználók rendelkezésére, ami segédfény nélkül lesz kénytelen tenni a dolgát. Ezzel az egységgel már 1080p-s mozgóképfelvételek is megörökíthetőek, ami remek hír.

A készülékbe egy Qualcomm Snapdragon 212 került, ami a felépítését tekintve azonos a fenti okostelefonba szerelt chippel, csak 200 MHz-cel magasabb az órajele, szóval hasonló teljesítménnyel lehet számolni ezúttal is. Üröm az örömben, hogy mind a rendszermemóriát, mind pedig a háttértár kapacitását a felére redukálta az Alcatel a Pixi 3 (8) esetében. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, a szerkezetnek 1 GB-nyi RAM-mal kell majd beérnie, a felhasználók adatainak pedig mindössze 8 GB jut alapjáraton. Szerencsére ez utóbbit lehet bővíteni egy microSD kártya hozzáadásával, de a rendszermemória szűkösségén nem lehet segíteni. Egyébként még a meglehetősen magas áron kínált Lumia modellek között is akadnak egygigásak, ami azért mindenképpen biztató. Táblagéphez képest nagyon jók a kapcsolati képességei, ami sok vásárló számára még vonzóbbá teheti a Pixi 3 (8)-at. Van benne négyes kategóriás 4G LTE mobil kommunikációs egység, 802.11 a/b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel, Bluetooth 4.1 modul és A-GPS vevő is, így akár navigálásnál is be lehet fogni.

A Pixi család Windowsos tagja 209 x 124,9 x 8,3 milliméteres testet öltött, így még simán bele lehet csúsztatni egy kisebb váll- vagy oldaltáskába is, nem jelent különösebben nagy terhet a mindennapos ingázás során, viszont annál jobb szórakoztató eszköz az utazások alkalmával. Az akkumulátor 4060 mAh-s kapacitású, ez biztosan elegendő lesz 7-8 órás futási időhöz, de sajnos a vállalat erre vonatkozóan nem közölt pontosabb információt. A színválasztékot a szürke, az arany és a fehér triója alkotja.

Az Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) forgalmazása áprilisban indul, szóval még egy ideig várat magára. Érdekességképpen azt is el kell mondani, hogy változatlan képességekkel megvásárolható lesz az Android Lollipop rendszerrel is Latin-Amerikában és Európa-szerte.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward