Shop menü

KITERJESZTETTE A SAMSUNG AZ OTTHONI JAVÍTÁS LEHETŐSÉGÉT, DE VAN ITT EGY KIS BÖKKENŐ

A Galaxy S22-ben és más eszközökben is lehet ezentúl otthon akkumulátort cserélni, de az S22 telepcseréje olyan drága, hogy erre aligha fogják sokan rászánni magukat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kiterjesztette a Samsung az otthoni javítás lehetőségét, de van itt egy kis bökkenő

A Samsung tavaly elindította az otthoni javítás lehetőségét több korábbi okostelefon esetében. Ezt a cég úgy adta elő, hogy önszántából teszi, de valójában már világszerte egyre több országban haladnak a szabályozások abba az irányba, hogy kötelező legyen például az akkumulátorcsere lehetőségét biztosítani a tulajdonosoknak.

Most a vállalat bejelentette, hogy már a Galaxy S22, a Galaxy Book Pro és a Galaxy Book Pro 360 is javíthatóvá vált a „right to repair” kezdeményezések révén.

Eredetileg a Samsung úgy indította el ezt a programot, hogy a Galaxy S20 és a Galaxy S21 volt benne, valamint a Galaxy Tab S7 széria. Hiába volt már elérhető akkor a Galaxy S22, a vállalat talán úgy gondolta, azt még akkor úgysem akarja senki otthon szerelgetni. Innentől azonban az Egyesült Államokban már lehetőség lesz a készülék szervizelésére a különböző komponensek meghibásodása alkalmával.

Galéria megnyitása

A javítási program bővítésének köszönhetően tehát ezentúl már bárki kicserélheti magának a Galaxy S22-ben megfáradt telepet. Tekintve, hogy a Samsung az SGS22-t eleve egy nagyon sovány akkumulátorral alkotta meg, ami már új korábban sem nyújtott túl hosszú üzemidőt, benne lehet a pakliban, hogy mostanra meg is érett az akku a cserére. A lelkes felhasználó felkeresheti a vállalat hivatalos oldalát, és kiválaszthatja a cserélni kívánt alkatrészt, és ezen a ponton valószínűleg kiül majd a döbbenet az emberek arcára.

A Samsung egyben értékesíti a Galaxy S22-höz a kijelzőt és az akkumulátort, szóval a telepcsere rettentő sokba kerül.

A vállalat elmondása szerint a Galaxy S22 úgy lett tervezve, hogy az akkumulátor és a megjelenítő között egy olyan ragasztó réteg van, amit nem lehet otthoni körülmények között biztonságosan szétválasztani fizikai sérülés okozása nélkül. Éppen ezért, ha az akku vagy a kijelző cserére szorul, akkor ezeket egyben kell otthon eltávolítani, és beszerelni az új komponenst. Csak megfelelő vegyszerek gondos használatával választható szét a telep és a képernyő.

Galéria megnyitása

A Galaxy S22 esetében a trükkös felépítésnek köszönhetően 167 dollárt kell fizetni a Samsungnak ahhoz, hogy az akkumulátort valaki otthon ki tudja cserélni. Ami egyébként nem egy nagy összeg akkor, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a képernyő is új lesz, mert általában a megjelenítő maga is belekerülhet ekkora összegbe. A Galaxy S22+-nál 190 dollárba kerül a képernyő és a telep párosa, az S22 Ultránál pedig 240 dollárt kell ezért a „csomagért” fizetni.

Viszonyításképpen az Apple-nél az iPhone 13 mini esetében az akkumulátor 70 dollárból megúszható, de amennyiben a képernyőre is szükség van, azért 194 dollárt kell fizetni magában. Szóval többe kerül a telep és az akku cseréje a legkisebb, előző generációs iPhone esetében, mint a Galaxy S22 Ultránál, de ez aligha fogja azokat vigasztalni, akik csak hosszabb üzemidőre vágynak.

Galéria megnyitása

Cserélhető még a Samsungnál például a hátlap, amit egységesen 67 dollárért lehet a mobilokhoz megvásárolni, és az USB-C csatlakozót is lehet otthon cserélni, ami ugyancsak 67 dollárba kerül. De az iFixit elmondta korábban, hogy ennek a szerelése rettentően macerás, az általuk készített leírást követve 39 lépésben lehet ezt a műveletet elvégezni.

Bízunk azért abban, hogy nem fognak a gyártók ilyen érdekes irányba elindulni azzal párhuzamosan, hogy a törvények is előírhatják a javításhoz való jog biztosítását. Remélhetőleg a Galaxy S22 esete egyszeri, de sajnos nem mernénk nagy összegben fogadni arra, hogy a cég az SGS23-nál változtatni fog ezen. Csak abban bízunk, hogy előbb lépnek közbe a szabályozók, minthogy ebből divatot teremtenek a cégek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére