Kiterjesztett valósággal lett megspékelve a Whirlpool sütője

A készülék képes akár még a sütés közben is instrukciókat adni, és segít összeegyeztetni a családi vacsorát.

Kiterjesztett valósággal lett megspékelve a Whirlpool sütője

A CES-en a konyhákba is begyűrűztek a különleges technológiai megoldások. Most azt fogjuk közelebbről szemügyre venni, hogy a Whirlpool milyen módon használta ki a kiterjesztett valóságot az egyik új intelligens sütőjénél. A készülék filmekbe illő extrákkal szolgál, és talán hamarosan meg is lehet majd vásárolni.

A Whirlpool egyike azoknak a háztartási gépekkel foglalkozó vállalatoknak, akik nagyon komolyan veszik a jövőben elérhetővé váló technológiák felhasználásának a vizsgálatát. Külön részlege is van a cégnek a futurisztikus fejlesztésekre, és a Connected Hub Wall Oven névre hallgató sütő is ennek köszönhetően jött létre: a WLabs inkubátorprogram szakemberei állnak a koncepció mögött. De mégis miben tér el ez a háztartási gép egy normál sütőtől?

Galéria megnyitása

Kikapcsolt állapotában az új sütőn gyakorlatilag semmi érdekeset nem lehet látni, egy teljesen egyszerű megoldásnak tűnik, viszont amint bekapcsolja a felhasználó, azonnal megelevenedik az ajtaja. Az a felület, ami a sütőknél általában szimpla üveg, itt egy nagyra nőtt LCD kijelző, mely áttetsző, ennek köszönhetően ugyanúgy lehet benne látni az ételeket a munkafolyamatok során, mint a normál sütőkben. A 27 colos felület a fejlesztők szerint már elegendő arra, hogy megfelelő betekintést nyújtson a sütőbe, és még az extra információknak is maradjon hely. A beszámolók szerint a rendszer jól működik, de a képminőség egyelőre még nem túl jó, a felbontás alacsony, a színek pedig nagyon fakók (mondjuk nem éppen szokásos körülmények között kell helyt állnia). A szerkezet biztosít okostelefonos kapcsolódási lehetőséget is, és így mobilról is el lehet majd érni egy sor funkciót a használata közben.

Galéria megnyitása

Az nem derült ki, hogy milyen rendszer fut a sütőn, de a grafikus felülete letisztult, könnyen átlátható, és minden fő funkciót el lehet érni egyetlen érintéssel, a kezdőképen pedig olyan információkat tud mutatni, mint a napi teendők vagy a várható időjárás. A legalapvetőbb funkciója a készüléknek, hogy a Yummly szolgáltatásra támaszkodva képes receptekkel szolgálni, akár annak megfelelően is, hogy éppen milyen összetevők állnak az ember rendelkezésére. Menet közben lépésről lépésre lehet követni a receptet videós segítséggel megspékelve. A Coordinated Cooking funkció segítségével egyszerre több étel készítése is gyerekjáték, ugyanis a program össze tudja vetni a recepteket, és mindig jelzi a megjelenítőn, hogy éppen milyen alapanyaggal van teendő. Ha szakavatatlan a szakács, akkor azt is tudja mutatni az eszköz, hogy éppen melyik rácsra kell tenni az adott ételt, és melyik módot kell kiválasztani ahhoz, hogy a lehető legjobbat hozza ki az ételből. A feliratok mindig úgy jelennek meg a panelen, hogy ne zavarják a belátást.

Galéria megnyitása

A kiterjesztett valóságot használva a sütő meg tudja mutatni menet közben, hogy miként kellene kinéznie az elkészült ételnek, például egy szelet húsnál így gyorsan eldönthető, hogy kellőképpen megpirult-e kívülről. Ami ennél is érdekesebb, hogy van belül kamerája sütőnek, és a készülő ételről digitális képet is lehet nézni, amibe bele is lehet nagyítani, így részletesen megnézhető a sütemény felülete anélkül, hogy ki kellene nyitni a sütő ajtaját. Meg lehet neki adni a háztartásban élők kedvenc ételeit, alapanyagait, és később ezt az információt felhasználva tud személyreszabott ajánlatokkal előállni. És különlegessége még a Connected Hub Wall Ovennek, hogy a családtagok naptárait képes összefésülni is, és megkeresni benne egy olyan 45 perces időrést, ami ideális például egy közös vacsorához, így egy asztalhoz tud ülni mindenki. Ez olyan apróság, amivel a Whirlpool szerint lehet tenni az életminőség javítására érdekében.

A Whirlpool Connected Hub Wall Oven esetében azt zárásképpen le kell szögezni, hogy még csak egy prototípus szintjén létezik. Ennek megfelelően arról egyáltalán nem esett szó, hogy megjelenhet-e kereskedelmi forgalomban, és ha igen, akkor mikor kerülhet sor a debütálására. Mindenesetre a koncepció sokak tetszését nyerte el, és esélyes egy Best of CES díjra is a kategóriáján belül, szóval nem lenne meglepő, ha a vállalat komolyan venné a WLabs megoldását, és kész lenne megvalósítani a boltokba szánt változatát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap