Shop menü

KISZIVÁROGTAK AZ ÉRKEZŐ RAPTOR LAKE-S PROCESSZOROK LEGFONTOSABB TULAJDONSÁGAI

Ezeket egyelőre érdemes pletykaként kezelni, még akkor is, ha hitelesnek tűnik a részletes tájékoztatás.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kiszivárogtak az érkező Raptor Lake-S processzorok legfontosabb tulajdonságai

Egy több részre bontott, meglehetősen sok adatot tartalmazó táblázat jelent meg a minap, amelyben szerepel minden fontos részlet a rövidesen elrajtoló Intel Raptor Lake-S processzorokkal kapcsolatban. A 13. generációs Intel Core processzorokat tartalmazó táblázatokban a Core i9-13900K-tól egészen a Core i5-13400-ig terjed a felsorolás, Core i3-as, Celeron, illetve Pentium modellek egyelőre nem lesznek, azok jó eséllyel majd csak a következő év elején debütálhatnak.

Az aktuális információk alapján, amelyek összecsengenek az eddigi pletykák során látott paraméterekkel, úgy néz ki, a Core i5-13400/F kivételével az összes újdonság DDR5-5600 MHz-es kétcsatornás memóriatámogatást használhat hivatalosan, míg a Core i5-13400/F esetében DDR5-4800 MHz-es memóriatámogatásra számíthatunk, és ez a Core i3-as modellekre is vonatkozhat. A „K” és a „KF” jelölésű példányok továbbra sem rendelkeznek iGPU-val, valamint hivatalos ECC memóriatámogatásra sem számíthatunk. DDR4-es memóriatámogatás terén továbbra is DDR4-3200 MHz-es szintre lehet kilátás, ami az összes modellre vonatkozik majd a belépőszinttől a felsőkategóriáig.

A hírek szerint az Intel persze azt szeretné, ha az alaplapgyártó partnerek inkább a DDR5-ös memóriatámogatással rendelkező alaplapokra fókuszálnának, de DDR4-es példányok így is készülhetnek, maximum kisebb választékban.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Core i9-13900K/KF modellek esetében az előrejelzéseknek megfelelően valóban 5,8 GHz-en tetőzik a maximális boost órajel, ami maximum két aktív processzormagig érvényes, az összes teljesítményre hangolt processzormag terhelésekor pedig 5,4 GHz lesz a limit. Az energiatakarékos processzormagok ebben az esetben 4,3 GHz-ig emelhetik órajelüket.

A Core i7-13700K/KF ezúttal a szokásosnál nagyobb visszavágást szenvedhet el maximális boost órajelek terén a csúcsmodellekhez képest, ugyanis a két magig terjedő maximális boost órajel itt már csak 5,4 GHz lesz, vagyis a szokásos 200 MHz helyett 400 MHz-es távolságot alakítottak ki az Intelnél a szóban forgó Core i9-es és Core i7-es modellek között. Érdekes az is, hogy a magórajel esetében 200 MHz-es csökkenés mutatkozik a „K” és a „KF” sorozatú processzoroknál az előző generációs megoldások órajeleihez képest – talán ezzel is kompenzálják a duplázott E-Core magszám jelentette fogyasztásnövekedést.

Az új processzorok várhatóan 2022. szeptember 27-én mutatkozhatnak be hivatalosan, így akkor kiderül, a fenti táblázatok mennyire voltak pontosak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére