Kiszivárgott a Chromium alapú Microsoft Edge webböngésző

A tesztverzió meglepően rugalmas és gyors, plusz kezeli a bővítményeket is, de azért még sok funkció hiányzik belőle.

Kiszivárgott a Chromium alapú Microsoft Edge webböngésző

A Microsoft tavaly komoly meglepetést okozott azzal, hogy bejelentette, igazak a pletykák, valóban Chromium motorra tér át az Edge webböngésző. Ez a lépés a webfejlesztők szempontjából üdvözlendő lehet, a webböngészők piaci részesedésére azonban negatívan hathat: a Chromium alapú webböngészők könnyedén egyeduralkodóvá válhatnak, csak úgy, mint anno az Internet Explorer. De ez már egy másik történet.

A jelek szerint a fejlesztők remekül haladnak a Chromium motorra támaszkodó Microsoft Edge webböngészővel, legalábbis erre utal a kiszivárgott tesztverzió, amit innen tölthetnek le a vállalkozó szellemű felhasználók – persze csak saját felelősségükre. A webböngésző első indításakor képes a beállítások importálására, vagyis az alapértelmezett Chrome vagy Edge böngészőnkből át tudja emelni a kedvenceket, a jelszavakat, valamint a böngészési előzményeket is. Ha ez kész, választhatunk alapértelmezett dizájnt, amelyet a böngészőfülekhez használ a szoftver, majd rögtön el is kezdhetünk ismerkedni az új felülettel.

Galéria megnyitása

A Chromium alapú Edge igazából a Chrome és az Edge összefésülésének tűnik, de még messze van a kész állapottól. Nem lehet például félretenni a böngészőfüleket, valamint nem lehet érintőceruzával sem jegyzetelni, de a hangos felolvasás azért már működik.  A tesztváltozat képes kezelni a bővítményeket, amelyek a Microsoft Áruházból érkezhetnek, ám ha a bővítmény lapon engedélyezzük, hogy más áruházakból is települhessenek bővítmények, akkor a Google Chrome Áruház kínálatához is hozzáférhetünk. Ezek nagyrészt már most is úgy működnek, ahogy Chrome alatt megszokhattuk – a rövid teszt alatt nem botlottunk bele semmiféle hibajelenségbe.

Galéria megnyitása

Az új webböngésző kellően gyors, felhasználói kezelőfelülete remekül áttekinthető és kezelése is egyszerű, azaz már jelenlegi állapotában is használható, de fejlesztése és optimalizálása még zajlik, így később a most még hiányzó funkciók is elérhetővé válhatnak. Az biztos, hogy a szoftver már most is rugalmasabb és jobb felhasználói élményt nyújt, mint az Edge, azaz további optimalizálás és fejlesztés után remek választás lehet – akár még a Google Chrome-jával szemben is jó alternatívának bizonyulhat.

A tesztváltozat a 75-ös kiadásnál tart, arról azonban még nincs hír, hogy pontosan mikorra készül el a végleges, stabil verzió. A dolgok jelenlegi állása alapján túl sokat már biztosan nem kell rá várni – a béta tesztelés remélhetőleg hamar el is indul. A Microsoft egyelőre osztott meg információkat az új webböngészővel kapcsolatban, de ha változik a helyzet, arról rögtön beszámolunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap