Kényszerből, a Google nyomására vált Chromium motorra a Microsoft Edge?

A háttérben zajló folyamatokról az Edge fejlesztőcsapatának egyik korábbi tagja rántotta le a leplet.

Kényszerből, a Google nyomására vált Chromium motorra a Microsoft Edge?

A Microsoft Edge webböngésző, ami jelenleg csak és kizárólag Windows 10 alatt használható, rövidesen komoly átalakuláson megy keresztül, ugyanis a jelenlegi EdgeHTML/Chakra motor helyét a Chromium veszi át, ami egyebek mellett a Google Chrome alapját is adja. A változásról eleinte csak egy pletyka érkezett, majd később a Microsoft is elismerte, valóban ez a terv.

A váltás már biztos

A vállalat a bejelentés kapcsán igyekezett a pozitívumokra koncentrálni, vagyis kiemelte, hogy az új motorral ellátott Edge már nem csak Windowws 10 alatt, hanem sok egyéb operációs rendszeren is elérhető lesz, valamint azt is megemlítette, hogy a nyílt forráskódú motor fejlesztőivel együttműködve igyekeznek a kódot minél jobbá tenni, amiből végső soron mindenki profitálhat. És az is pozitívum, hogy az új Edge sokkal gyakrabban kaphat frissítéseket, mint a régi, azaz nem csak akkor bővül majd a funkcionalitása és nem csak akkor érkeznek hozzá fontosabb frissítések, amikor a nagy frissítőcsomagok megjelennek évi két alkalommal.

Galéria megnyitásaA sok pozitívum alapján úgy tűnt, hogy ez a váltás a Microsoft saját ötlete alapján megy végbe, önálló döntés eredményeként, amit semmiféle kényszerhelyzet sem indokol. Azóta viszont kiderült, hogy egész másról van szó, ugyanis az Edge csapat egyik korábbi fejlesztője, Joshua Bakita rávilágított néhány érdekes fejleményre, amelyekről nem igazán esett még szó a nyilvánosság előtt. A Hacker News kollégáinak nyilatkozó szakember szerint az, hogy az Edge Chromium motorra vált, egy kényszerhelyzet eredménye, ugyanis a Microsoft egyszerűen nem tud lépést tartani azokkal a változásokkal, amelyeket a Google eszközöl egyes szolgáltatásainál időről-időre, és amelyek a rivális webböngészőket időről-időre „megtörik”.

Szerinte remek példa erre, hogy míg korábban a Microsoft büszkén hagoztatta, hogy az Edge webböngésző rendkívül energiahatékonyan működik YouTube videók lejátszásakor, addig mostanában ez az állítás már nincs érvényben, hála a Google trükkjeinek. A Google szakemberei ugyanis azt csinálták, hogy elrejtettek egy üres <div> komponenst a YouTube videók felett, ami az Edge optimalizációit egyszerűen elgáncsolta. Mivel az Edge csak évente kétszer frissül, így az említett „trükkre” csak a Windows 10 October 2018 Update keretén belül érkezett javítás.

A Chrome fejlesztőcsapata a „trükk” bevetése után egyből azzal büszkélkedett, hogy a Chrome most már lenyomja az Edge webböngészőt YouTube videólejátszás terén, vagyis egy adott noteszgépen a Google webböngészőjével érhető el hosszabb akkumulátoros üzemidő. Az egész azért szomorú, mert az előnyt nem optimalizációkkal, hanem a konkurencia elgáncsolásával értékel, azaz lényegében lassították az internetet, ahelyett, hogy gyorsították volna. Amikor a Microsoft Edge fejlesztői jelezték a YouTube szakembereinek, szeretnék, ha eltávolítanák az üres <div> elemet, ami optimalizációs problémákat okoz, a kérést egyszerűen elutasították és ennek okára magyarázatot sem adtak.

Azzal, hogy a Microsoft Chromium motorra ülteti át az Edge webböngészőt, ami az operációs rendszertől függetlenül is frissíthető lesz, a Google hasonló trükkjeire sokkal hamarabb reagálhatnak majd, mint most. Remélhetőleg ez nem azt fogja jelenteni, hogy most majd a többi szolgáltatást alakítják át egy kicsit a Google-nél, hogy azok a többi webböngészőn – például a Firefox-on – lassabban fussanak.

A Youtube szóvivője megszólalt az ügyben

A fenti történetre nemrégiben reagált is a YouTube szóvivője, aki természetesen tagadta, hogy bármiféle olyan kódot adnának az oldal motorjához, ami elgáncsolná a rivális webböngészők különböző optimalizációit. Szerinte a szóban forgó hibajelenség egy egyszerű bug volt, amit már javítottak a fejlesztőcsapat tagjai. Azt is hozzátette, hogy rendszeresen együttműködnek a többi webböngésző fejlesztőivel a szabványügyi testületeken, a Web Platform Test projekten, a nyílt forráskódú Chromium projekten és egyéb kezdeményezéseken keresztül, hogy a böngészők közötti átjárhatóságot folyamatosan javítsák.

Nem a fenti ügy az első, amely alapján versenyellenes gyakorlattal vádolják a Google-t

Idén a Mozilla egyik szakembere, Chris Peterson már megvádolta a YouTube fejlesztőit azzal, hogy speciális kódot illesztettek az oldal motorjába, amely miatt mind a Mozilla Firefox, mind pedig a Microsoft Edge esetében drasztikusan, ötszörösére nőtt az oldalbetöltési idő a normál állapothoz képest. Akkoriban ő egy bővítmény segítségével kerülte meg a problémát, amit a Firefox felhasználók számára készítettek azért, hogy ismét ugyanolyan gyorsan lehessen böngészni a YouTube-on, mint korábban.

Reméljük, több ilyen esetről nem érkezik hír...

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap