Kikerülhet a régi AMD CPU-k támogatása az új BIOS-okból

Az AMD alaplapgyártó partnerei a jelek szerint egyre kevésbé férnek el a 128 Mb-es BIOS chipeken, így csökkenteni kell a BIOS állományok méretét.

Kikerülhet a régi AMD CPU-k támogatása az új BIOS-okból

Az AMD Socket AM4-es platformjának első processzorai a Bristol Ridge APU egységek voltak, amelyek iránt nem mutatkozott túl nagy érdeklődés felhasználói fronton, hiszen előző generációs társaikhoz képest nem mutattak fel számottevő előrelépést. A ZEN architektúra megjelenésével még kevesebb szerep jutott a Bristol Ridge APU egységeknek, főleg, amikor a ZEN alapú Raven Ridge APU egységek is megjelentek.

Azóta sok új modellel bővült a kínálat, ami a jelek szerint furcsa problémát okoz az alaplapgyártóknak. Egyes partnerek szerint a 128 Mb-es, azaz 16 MB-os BIOS chipek már nem elegendőek, hogy minden új processzor mikrokódját, az UEFI felhasználói kezelőfelületet, a drivereket, valamint a hálózati kapcsolatot biztosító modulokat beléjük lehessen zsúfolni. Ráadásul újabb processzorok érkeznek a nem is oly távoli jövőben, amelyek mikrokódjai ismét növelik az az UEFI állomány méretét. Éppen ezért az AnandTech beszámolója szerint az AMD egyes alaplapgyártó partnerei arra készülnek, hogy a jövőben érkező BIOS-okból száműzik a Bristol Ridge APU egységek támogatását, hiszen azok már most sem bírnak túl nagy piaci részesedéssel, a helyhiányra azonban kiváló megoldás lehet a lépés.

Galéria megnyitása
UEFI felhasználói kezelőfelület

Hogy miért nem használnak 128 Mb-es helyett mondjuk 256 Mb-es lapkákat a gyártók? Azért, mert az megemeli az alaplapok előállítási költségeit. Ez lapka szintjén nem egy nagy költség, hiszen 3-4 dollár körüli összegről van szó, ám több millió alaplapnál már számít és a versenytársak elleni versenyképességbe is beleszólhat, különösen az olcsóbb alaplapoknál, ahol „minden cent számít”.

A döntés tehát tisztán üzleti alapon született, az viszont nem derült ki, pontosan mikortól lép életbe. Elméletben megoldás lehetne a helyhiányra az UEFI felhasználói kezelőfelület egyszerűsítése is, ám erre nem valószínű, hogy sor kerül. Mint ahogy arra sem, hogy a Bristol Ridge APU egységek külön BIOS-t kapnak a különböző alaplapokhoz, ez ugyanis megnöveli a hibalehetőségek számát: ha a felhasználó rossz BIOS-t alkalmaz, rendszere indításképtelenné válhat az aktuális processzorral.

Abból kiindulva, hogy a Socket AM4-es processzorfoglalat 2020-ig biztosan használatban marad, több új processzor mikrokódjának integrálására lehet még szükség, így előbb-utóbb mindenképpen el kell kezdeni a túl régi és irreleváns processzorok támogatásának kivezetését. Hogy a gyártók miként oldják majd meg ezeknél a processzoroknál az esetleges biztonsági réseket foltozó mikrokód-frissítéseket az egyelőre rejtély, de operációs rendszer szintjén továbbra is érkezhetnek frissítések. Ezeket ugyan minden rendszer-újratelepítésnél újra alkalmazni kell, de ez még így is járható kompromisszumnak tűnik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward