Shop menü

KIDERÜLT, MELY IPHONE-OK ÉS IPADEK FRISSÜLNEK AZ IOS/IPADOS 18-RA

Az eszköztámogatásra nem tért ki az Apple a bemutató rendezvényen, mostanra viszont hivatalosan is kiderült, hogy mely készülékek számíthatnak a frissítésekre.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kiderült, mely iPhone-ok és iPadek frissülnek az iOS/iPadOS 18-ra

Az Apple-nél sosem lehet panasz arra, hogy mennyire hosszú ideig biztosítja a gyártó a szoftverfrissítéseket. Most részben szűkülni fog a támogatott eszközök palettája, de összességében azért elég jók a kilátások. Csak az iPadek között lesz kevesebb a támogatott készülék, az iPhone-ok körében minden jelenleg támogatott termék részesülni fog a következő iOS-ből.

Az iPhone XS-től kezdődően minden okostelefon megkapja majd az iOS 18 frissítést.

Az Apple 2018 szeptemberében dobta piacra az iPhone XR, XS és XS Max modelleket, de a mostani információk fényében még 2025 nyarán is kapni fogják az iOS 18 frissítéseket. Minden mobiltelefonra lesz iOS 18, ami megkapta az iOS 17-et, az Apple nem farag a támogatott eszközök listáján. Ez azt jelenti, hogy összesen 24 korábbi iPhone-ra lesz elérhető az újdonság.

  • iPhone 15 széria
  • iPhone 14 széria
  • iPhone 13 széria
  • iPhone 12 széria
  • iPhone 11 széria
  • iPhone XS széria és XR
  • iPhone SE 2. és 3. generáció
Galéria megnyitása

Az iPadek támogatási listája már szűkösebb lett egy kicsit, de ez részben annak tudható be, hogy az iPadOS 17 régebbi termékekre is telepíthető volt. Most áll le 10,5 hüvelykes iPad Pro és a második generáció iPad Pro 12.9 modellek frissítése.

  • iPad Pro (3. generációtól, 2018)
  • iPad Air (3. generációtól, 2019)
  • iPad Mini (5. generációtól, 2019)
  • iPad (7. generációtól, 2019)
Galéria megnyitása

A szoftvertámogatás frontján külön ki kell térnünk arra, hogy mi lesz a helyzet az Apple Intelligence csomaggal. A cupertinóiak által fejlesztett mesterséges intelligencia funkcióknak egy része már „on-device” működik, vagyis az eszközön fut. Ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges az, hogy megfelelő hardveres alapok álljanak rendelkezésre.

A jelenlegi okostelefonok között kizárólag az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max modellek fogják támogatni az összes mesterséges intelligencia funkciót.

A cég elmondása alapján az Apple A17 Pro, az Apple M1, az M2, az M3 és az M4 rendszerchipek felelnek meg a mesterséges intelligencia műveletek lokális kezelésének. Ez pedig egyenlő azzal, hogy már az iPhone 15 és 15 Plus is kiesik a képből, meg persze minden régebbi modell. Az iPadek és a Mac-ek esetében már lényegesen jobb lesz a helyzet, sokkal több eszköz van forgalomban támogatott rendszerchipekkel.

Galéria megnyitása

Az nem tisztázott, hogy pontosan miért kell éppen az Apple M1, M2, M3, M4 és Apple A17 Pro chipek valamelyike az Apple Intelligence-hez. Azt lehetne gondolni, hogy a Neural Engine (NPU) számítási kapacitása a kulcs, de egyes feltételezések szerint az is elképzelhető, hogy a 8 GB RAM megléte a fontosabb.

A számok arra utalnak, hogy tényleg a memória lehet a lényeg. A támogatott chipek mellett minden esetben legalább 8 GB a memória, míg az iPhone 15 például csak 6 GB RAM-ot használ az Apple A16 lapkával. Ezzel párhuzamosan az A16 Bionic chipben papíron erősebb az NPU, mint az Apple M1-ben. Tehát adja magát, hogy ennek nem kellene gondot jelentenie.

Érdekes lesz idén, hogy az iPhone 16 szériánál mit látunk majd. Vajon már minden modell támogatni fogja az Apple Intelligence-t vagy csak az iPhone 16 Pro páros kiváltsága marad ez? Erre a kérdésre egy ideig még biztosan nem kapunk választ.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére