Kevesebb gamer konfiguráció talált gazdára, mint egy évvel ezelőtt

Az IDC a 2019-es év első negyedévéről készített egy beszámolót, ami meglehetősen beszédes. A gamereknek szánt monitorokat például viszik, mint a cukrot.

Kevesebb gamer konfiguráció talált gazdára, mint egy évvel ezelőtt

A folyamatosan zsugorodó PC piacon elég régóta húzóágazatnak minősült a gamer termékek szegmense, ugyanis ezek iránt meglehetősen magas az érdeklődés, az extra forgalom pedig segít valamelyest a PC piac zsugorodásának lassításában is. Az IDC legfrissebb elemzéséből azonban kiderül, hogy az év első negyedévében a gamer konfigurációk részlege is gyengélkedett egy picit, hiszen a gamereknek szánt noteszgépekből és asztali számítógépekből mindössze 7,5 millió darab talált gazdára ebben az időszakban, ami az elmúlt év azonos időszakához mérve 6,2%-os csökkenést jelent.

Galéria megnyitása A gamer monitorok iránt hatalmas igény mutatkozik Hogy mi okozhatta ezt a visszaesést? Az IDC szerint számos ok húzódik meg a háttérben: egyrészt a videokártyákból felhalmozott extra raktárkészletek miatt kialakult túlkínálat, másrészt pedig a nagyobb piacokon – például Kínában – tapasztalható makrogazdasági szembeszél okozta gyengébb eredményt. A videokártya-piacon tapasztalható túlkínálat miatt a szereplők egyre inkább arra kényszerültek, hogy csökkentsék videokártyáik árait – ez elsősorban a középkategóriára értendtő –, ami végül fel is pörgette a vásárlói érdeklődést, ám ennek hatására nem új konfigurációkat vásároltak a gamerek, hanem a meglévő rendszereiket kezdték el bővíteni. A makrogazdasági szembeszél alatt pedig azt kell érteni, hogy sokan tartanak már attól, hogy ismét recesszió következik be a piacon, még ha nem is akkora, mint 2008 folyamán, így valamelyest kivárásra játszanak, azaz alaposan meggondolják a költéseiket – részben ezért is fogyott kevesebb gamer konfiguráció.

Visszatérve az IDC adataihoz, azt láthatjuk, hogy az év első negyedévében 3,5 millió új gamer asztali PC került forgalomba, ami az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest 10,6%-os visszaesést jelent. A gamereknek szánt noteszgépek szegmense szintén gyengébben teljesített, mint egy évvel korábban, ám itt csak egészen minimális, mindössze 2%-os visszaesés látszik.

Ugyanakkor azt is érdemes kiemelni, hogy a gamer monitorok piaca túlzás nélkül szárnyal: az első negyedév folyamán 48,6%-kal nőttek az eladások a 2018-as év azonos időszakához képest, ami igen szép eredmény. Talán pont ezt a növekedési potenciált vették észre a Cooler Master illetékesei is, amikor úgy döntöttek, a vállalat hamarosan gamer monitorokkal bővíti termékpalettáját.

Galéria megnyitása Amennyiben minden az előrejelzés szerint alakul, folyamatos növekedés várható A 2019-es év további negyedéveiben a várakozások szerint visszatérhet minden a megszokott kerékvágásba, azaz a gamer konfigurációk piaca ismét növekedésnek indulhat. Ebben nagy segítséget nyújthatnak az AMD éppen érkező processzorai és videokártyái, amelyek a második félév folyamán pörgethetik fel a forgalmat, de az Nvidia is új videokártyákkal készül, amelyek szintén hozzájárulnak az eladások növeléséhez.

Az IDC előrejelzése alapján 2019 folyamán összesen 41,5 millió gamer PC, gamer notebook és gamer monitor kerülhet forgalomba, ami éves szinten 7,3%-os növekedést eredményezhet.

A távolabbi előrejelzések alapján 2023-ig éves szinten további folyamatos növekedés várható, ami elsősorban a PC-s játékok, valamint az eSport népszerűségének köszönhető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap